" Полетът на пеперудите ". Тази бяла пеперудена торта се роди, след като видях снимка на магазин Valentino в Сен Тропе. Това е първата ми торта с конусовидна форма. Вдъхновена от резултат, приготвих втора с морски мотиви. Формата на тортата изисква повече свободно време и търпение, но си заслужава!
Продукти за блата: (адаптиран от Сабина )
- 8 яйца
- 180 гр. захар
- 100 гр. брашно (пресято)
- ванилия
- ромова есенция
- 1 с. л. нишесте
- щипка сол
Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с 4 с.л. от захарта на сняг, жълтъците разбийте с останалата захар до побеляване. Със силиконова шпатула внимателно ги смесете, добавете постепенно брашното, нишестето, ванилията, ромовата есенция и солта, като бъркате, бавно и постепенно.
За тази конусовидна форма на тортата е необходимо да изпечете следните блатове:
1 - ви етаж- върху хартия за печене, оформете:
4 кръга с диаметър - 22 см, 20 см, 18 см и 16 см.
2 - ри етаж - върху хартия за печене аналогично оформете :
4 кръга с диаметър - 14 см, 12 см , 10 см и 8 см.
Разпределете от сместа за блата равни количества върху кръговете, за да се постигне еднаква дебелина на блатовете.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * С за 8 - 10 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат.
1 - ви етаж- върху хартия за печене, оформете:
4 кръга с диаметър - 22 см, 20 см, 18 см и 16 см.
2 - ри етаж - върху хартия за печене аналогично оформете :
4 кръга с диаметър - 14 см, 12 см , 10 см и 8 см.
Разпределете от сместа за блата равни количества върху кръговете, за да се постигне еднаква дебелина на блатовете.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * С за 8 - 10 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат.
Продукти за крема:
500 мл. течна не подсладена сметана
300 гр. маскарпоне
80 мл. кондензирано подсладено мляко 8% ( с гъстотата на боза )
Разбивате в отделни съдове сметаната и сиренето " Маскарпоне " на сняг. Смесете ги, добавете постепенно кондерзираното мляко. Внимателно следете количеството на млякото, докато получите желаната гъстота.
Маслен крем:
70 гр меко масло
70 гр пудра захар(пресята)
1 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на маслен крем.
Маслен крем:
70 гр меко масло
70 гр пудра захар(пресята)
1 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на маслен крем.
Започнете с най - широкия блат и за двата етажа. Намажете с крем и така редувайте четирите блата. Поставете ги в хладилник за 3 - 4 часа, да слегнат блатовете и крема. Извадете тортите, изрежете с остър нож излишните парчета, до получаването на конусовидна форма и гладки стени. Следващата стъпка е покриването с масления крем на двете торти, след което трябва да се охладят за още 3 - 4 ч. Ако е нужно нанесете още от масления крем, за да се получат гладки и равни стени. След като тортите са достатъчно охладени ( с твърди стени ) обърнете много внимателно по следния начин, с помощта на шпатула: 1- ви етаж върху подложката, която сте приготвили, 2-ри върху плоскост. Ако желаете да са с асиметрична форма изрежете под диагонал "калпачета" и ги поставете (залепете) на срещуположната страна. Измажете отново с масления крем, отново охладете. Следва покриването с моделираща маса. Закрепете двата етажа посредством дървени шишчета. За пеперудите ползвах резци в три големини.
Изработена е специално за една 4 годишна принцеса
с много обич от мен!
<> <> <>
За мен е изключително удоволствие да споделя с вас първата си медийна изява!
От списание " Домашна Кухня " ме поканиха да споделя на техните страници няколко мои рецепти!
Много се радвам че участвам с :
Торта " Пеперуди "
Мариянче, тортата ти е толкова фина, нежна, грациозна, каквато си всъщност и ти самата. :-) Толкова красиви са снежнобелите пеперудки! Всичко отново изпипано и до най-малкия детайл! Майсторка си ти!!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам на публикациите ти в списанието! Пожелавам ти още много медийни изяви и нестихващо кулинарно вдъхновение! Продължавай да ни радваш с всичко, което правиш!
Прегръдка и най-сърдечни поздрави!
Прекрасна торта, много ефирна и нежна с тази бели пеперуди всичко изглежда толкова романтично.
ОтговорИзтриванеЧестити публикации, с пожелание за още много медийни изяви.
Приятен слънчев есенен ден!!!
Ооооо,каква невероятна красота!
ОтговорИзтриванеСякаш всеки момент ще отлитнат,толкова са истински и реалистични пеперудките!
Много прецизна изработка отново,Мариянче,ювелирна работа!
Честито ти гостуване на страниците на списанието,със сигурност си заслужила честта многократно!
Поздравления и с пожелание за хубави почивни дни!
Роси
Много красива торта!
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за участието ти в списанието.
Продължавай в същия дух!
Много нежна и същевременно стилна торта! Честито и за публикациите!
ОтговорИзтриванеТраяна
Прекрасно представяне, Марияна -
ОтговорИзтриванес чудесни рецепти и хубави снимки, а тортата е повече от великолепна!
Честито и моите поздравления, Диана
Wow! A true piece of art;)
ОтговорИзтриванеЕхаа, много е ефирна!
ОтговорИзтриванеИ аз наскоро си купих кътъри пеперудки и чакам удобен случай да ги ползвам.
Поздравления за гостуването в списанието!
Божеее,какво пеперудено видениеее!
ОтговорИзтриванеМариянче ти си истинска щастливка,че можеш да твориш такива красоти!
Обичам,много обичам да идвам на гости в твоя блог!
Красота и перфекционизъм,стил и нежност струят отвсякъде при теб!
Поздравявам те за публикациите в списанието!
Всичко е просто прелестно!
Прегръдки и пожелания за чудесен ден!
Боже! Тази красота е направо грехота да бъде изядена! Страхотно!!!
ОтговорИзтриванеМного нежна торта! Ако се омъжвах сега, щях да те помоля за една:-)И щях да не дам на никой да я докосне:-)Чудесна е!
ОтговорИзтриванеТъкмо като за списание!Поздравления!
Мони, толкова си мила, благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеМони М_Т, ти си страхотна майсторка, благодаря ти!
Роси, думите ти са като музика за мен! :)
Маргарита, благодаря ти и добре дошла при мен!
Траяна, много ти благодаря за мнението! :)
Диана, ти си голям естет, мнението ти е много ценно за мен!
Dzoli I'm touched, thank you.
Ели, развихри се както си знаеш. Страшна си!
Кате, мила, когато ти гостувам знам, че ме очаква един романтичен ден!
Анонимен, аз не присъствах на разрязването. Но все пак тортите са за хапване! :)
Мъхче, когато я завърших точно това си помисли, че това е по-скоро сватбена торта. Мисли за подновяване на брака от мен тортата!
Хубави почивни от мен и да ви е пеперудено!
Хей, Марияна, не го казвай, че току виж утре наистина съм го направила;-)
ОтговорИзтриванеОбаче наистина е страшна тая торта!
И две думи от мен:
ОтговорИзтриванеСВАЛЯМ ШАПКА!
....и ми е пеперудено.
Марияна,
ОтговорИзтриванетортата е възхитителна :)
Радвам се на уменията ти и търпението!
Поздравления и за участието в списанието!
Хубав уикенд!
Mъхче, това е страхотно преживяване. Ние сключихме църковен брак след 9 г.
ОтговорИзтриванеВили, много ти благодяря, добре дошла при мен!
Дани, много ти благодаря, за милите думи!
ОтговорИзтриванеМариянка не знам къде е изчезнал коментара ми от сутринта ? Денят ми започна приказно след като видях твоята пеперудена красота. Нямам думи, прекрасна, нежна и толкова пеперудена /а те са ми огромна слабост/. Адмирации за таланта ти! Прекрасен пеперуден уикенд от мен!
ОтговорИзтриванеЛина, много харесвам пеперудените ти красоти и не само тях! Много си вдъхновяваща! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМарияна, това е невероятно нежна торта! И по-фини пеперуди изработени от моделираща маса не съм виждала досега.
ОтговорИзтриванеЕдна фантастична, прекрасна пеперудена приказка!
Пожелавам ти чудесен есенен уикенд!
Присъединявам се към всичко вече казано до тук за това съвършенство! Марияна просто ме остави без думи! Нежно, леко, романтично ... усетих полъха от пеперудени крила върху лицето си :) Имаш невероятен талант! Благодаря, че я сподели с нас, за да и се насладим! Поздравления за публикациите и хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеТази торта е като от приказка, почти като видение (както беше споменато в един от коментарите по-горе)!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Тортата е просто уникална! Останах без думи пред творението ти.:) Толкова е нежна и красива, а пеперудите са просто прекрасни.:)
ОтговорИзтриванеХубаво начало на деня!:)
Поздрави,
Дари
Уау !!!
ОтговорИзтриванеНевероятно красива , нежна и ефирна торта !
Напълни ми душата Мариянка ! Обожавам пеперуди !
Поздравления за участието ти в списанието !
Сърдечни поздрави от мен и усмихнат уикенд мила Мариянка .
:-)
Ай, страшно елегантна торта, Мариянче!!! Много ми харесва и това, че е и с изчанчена форма :)) Много ми се иска и аз нещо творческо тортесто да направя, но нито време имам, нито нерви, нито умения :))) Затова пък ми е много приятно да гледам твоите и на други блогърки творенията - истинска наслада е!
ОтговорИзтриванеИ честита първа публикация на книжния пазар :)
Заслужена е! :)
Хубав есенен уикенд :)
Уау... невероятна!
ОтговорИзтриванеПоздравления за медийната изява :)
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванеГаби,
Дени,
Дари,
Сабинче,
Еос,
Много ви благодаря за милите думи, трогнахте ме!
Инче, убедена съм, че умения имаш, за съжаление наистина са нужни време и нерви. Някой ден ще отключиш таланта в себе си!
Аз съм направо зашеметена от тази торта, това е направо висш пилотаж, днес си купих любимото списание и те видях там и останах доста впечатлена. Поздрави и доскоро!
ОтговорИзтриванеВпчатлена е меко казано че съм от тази красота! Невероятна е тортата, а прецизната изработка говори красноречиво за майстросто, уникален талант и голяма любов! Сърдечни поздрави и за публикацията, сигурна съм, че още много предстоят!
ОтговорИзтриванеПавлина, много ти благодаря за милите думи, доскоро!
ОтговорИзтриванеЕва, ти си изключителен естет, благодаря ти за мнението!
Хей, Мариянка тази торта спира дъха!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е - нежна , стилна, елегантна!
Личи, че си положила много труд и търпение!
Честита публикация!
Сърдечен поздрав и уютна вечер!
Леви, благодаря ти слънце!
ОтговорИзтриванеМариянче тортата ти е неземно красива! Толкова е нежна, вдъхновяваща и стилна! Прекрасна е! Просто нямам думи!Снимките също са чудесни!
ОтговорИзтриванеМного се радвам за медийната ти изява и ти пожелавам тази да е първата от много!!! Успешна и щастлива седмица! Колкото до вдъхновение, убедена съм че няма да ти липсва :)!
Вълшебна е !Нежна,изящна ,стилна,като анимирана е!
ОтговорИзтриванеВдъхновяваща!
Толкова ефирна и нежна торта не съм виждала! Уникална е! Честно каза но ми прилича на сватбена, незнам дали защото това събитие ми предстои... При тези чудни красоти, които създаваш не се съмнявам, че са те поканили от списанието. Даже е време да участваш и в някое телевизионно кулинарно предаване, ако не си.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите думи, да ти призная след като я направих и на мен ми заприлича на сватбена торта :). Вече участвах в предаването на Лео, в страничната лента на блога има снимки с линк!
ИзтриванеВесела сватба ти желая!
лекокрило и ефирно изпълнение!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Светлана! :)
ОтговорИзтриванекакая прелесть!
ОтговорИзтриванеМАРИЯНЧЕ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВА ТОРТА! ИСКАМ ДА Я НАПРАВЯ ЗА СВАТБАТА НА ДЪЩЕРЯ МИ. ДА ПОПИТАМ - ПЕПЕРУДИТЕ СА ЗАКРЕПВАТ САМИ С ВОДА ИЛИ ИМАТ КЛЕЧИЦИ И СЕ ЗАБИВАТ В ТОРТАТА? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
ОтговорИзтриванеПривет, пеперудите са залепени предварително на много тънки спагети, които са забити след това в тортата. Поздрави, Марияна!
ОтговорИзтриване