30.04.2013 г.

Великденски сладки от Ливан - Мамул

Нямам търпение да ви споделя тази невероятна рецепта за Ливански великденски сладки. Опитах тези десерт от моя приятелка, с която скоро ще ви представим традиционно Ливанско меню. Рецепта за тези бижута е подходяща и за пост, като  замените краве маслото с кокосово.


Красивата кутия, която виждате е много скъп подарък от Ина! Инче, благодаря ти от сърце за милият жест!



 Великденска  Декорация във винтидж стил, вдъхновена от кутията с рози!

Продукти за курабийките: - 20 бр.

  • 3 ч. ч. грис
  • 1 ч. ч. разтопено масло - кокосово масло за веган вариант
  • 1/2 ч. ч.  брашно
  • 150 мл. вода
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. суха мая
  • щипка сол
  • *1 ч. л. розова вода или вода от портокалов цвят  ( за съжаление аз нямах от тези аромати, но те предават невероятен послевкус )


Продукти за пълнежа:

1-ви вид:
  • 80 гр. почистен суров чам фъстък
  • 1 ч. л. канела
  • 1 - 2 с. л. кафява захар ( пудра)
  • 1 к. л. течна ванилия

Нарежете на ситно ядките и ги смесете с останалите продукти.

2 -ри вид:
  • 6,7 почистени и нарязани фурми
  • 2, 3 с. л. стопено масло
Намачкайте с вилица фурмите и маслото.

Приготвяне:


Пригответе от предната вечер смес от гриса и маслото, като ги разбъркате много добре. Нужно е тази смес да престой 9 - 10 часа за да се напой гриса. След изминалото време в чашата с топла вода изсипете маята и захарта, оставете сместа да шупне за 10 минути, прибавете останалите продукти към маслената смес и шупналата мая,  омесете меко не лепнещо тесто. Оформете 20 топчета. Направете дупка във всяко топче с пръст, запълнете плътно дупката с пълнеж и затворете топчето с въртеливи движения. Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 20 мин. След като изстинат поръсете обилно с пудра захар!




*От скоро Блога  е  с нов домейн - http://www.mary-anfusion.com/
Тук може да разгледате други Великденски идеи от мен!




31 коментара:

  1. Obojavam tezi kurabii narichat se Mamul :)

    ОтговорИзтриване
  2. Супер са сладките, изглеждат много вкусно, Мариянка! Декорацията е разкошна, обожавам този стил! Снимките ти са бонбон! Поздрави, Мариянче, с пожелания за прекрасни предпразнични дни, хубави, вкусни и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Катенце, приятни приготовления и на теб!

      Изтриване
  3. Много интересно предложение,записвам си да ги опитам,благодаря! Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марияна, прекрасна идея за декупаж върху картонените форми от яйца. Вземам си я :)

      Изтриване
  5. много ми харесаха!Ще ги опитам!Хубави празнични дни, Мариана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, благодаря ти! Не се съмнявам какви вкусотии ще сътвориш!

      Изтриване
  6. Много красота и стил, събрани с видимо възхитителни бисквити! Всеки път носиш радост на очите и мечтите ми- последното защото си знам, че направя ли тези сладки то надали някой друг ще се докопа до тях, а това не е никак добре за обиколките ми :-) Ако ми обещаеш да ме водиш на Зумба с теб, тогава се впускам в приключението :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе, ти ела на сам и такъв Зумба маратон ще ти спретна, че тави със сладки ще унищожаваш!

      Изтриване
  7. Марианка, много ми допадна рецептата за тези сладки и непременно ще ги приготвя за Великден, защото яйцата и част от млечните продукти са ми забранени. Снимките са много стилни, както винаги!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,надявам се да ти допаднат, благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  8. Мариянка, невероятно ме изкушаваш с тези сладки, толкова стилно си ги поднесла, поздрави и за двете с Ина, отправяте една на друга предизвикателства и резултатът е изкусителен!

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепни! И толкова красиво поднесени!

    ОтговорИзтриване
  10. Нареждам се и аз за сладка... Великолепни! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много са симпатични и апетитни тези сладки топчета! И самото представяне така красиво си го направила, Мариянче, че ме гъделичка да ги направя :) Кутията е страхотна наистина! Винаги да ти е пълна с такива вкусотийки :)Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, благодаря! Дано да ти е вкусен гъдела ;)!

      Изтриване
  12. Видя ли рози, знам че Федорска е минавала наблизо;)
    Прекрасни са тези сладки, Мариянче! Ще чакам друг повод да ги направя, че сега отивам по полята;)
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Питаш ли ме когато я получих с мила картичка и още едни мини розички :)
      Весело по полята Марте!

      Изтриване
  13. Каква красота, какви аромати... Аз направо съм омагьосана. Това ще е несъмнено вкусно, браво за идеята!
    И нещо, което ми направи впечатление - бях чувала за това, че по принцип се казва "чам" фъстък, а ние си го наричаме "шам" и ето, че ти явно си го казваш по правилния начин. =)
    Всичко е прекрасно, Мариянка, и снимки, и сладки, и идеи... Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти за милите думи. Да ти призная и аз го пиша с "ш" но съм объркала, явно грешката е вярна :))

      Изтриване
  14. Невероятни снимки, уханни сладки и едно любимо място, през което всеки път минавам с голямо желание!
    Светли празници, Мариянче! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Сладките са чудесни Мариянка ! А колко е красиво всичко което си показала ... всички го виждаме :)
    Любопитството ми наедря … какви ли ще са на вкус? Но за това си има разрешение нали ?
    Честит ден на труда миличка и весели и светли Великденски празници !

    ОтговорИзтриване
  16. Изглеждат много нежни, ароматни и вкусни,
    а презентацията - впечатляваща, в твой стил, Мариянка!
    Светли и благословени Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Ах каква красота, страхотни сладки и поднесени с много стил !
    Поздравления Мариянче :)

    ОтговорИзтриване
  18. Курабетата отдавна сте ги излапали, то е ясно, как да е иначе като ги гледам какви са апетитни...
    Ще ги направя като се освободя малко и аз - демек, ще те конкурирам хахаха шега :))

    ОтговорИзтриване
  19. Любопитството ми бе заинтригувано от хубавото представяне и веднага ги направих. Нямах розова вода, но въпреки това станаха превъзходни. Поздравления за рецептата. Само ми кажете, моля, така ли трябва да се усеща грисът - накрая леко да хруска, нали все пак е суров, не е сварен предварително. Но въпреки това са много вкусни.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...