Честита Нова Година!
Мили приятели, много здраве, обич и топлина ви пожелавам през 2013 г!
Торта " Ангел " е с какаови блатове с дъх на кафе, ванилов-маскарпоне крем, шоколадов ганаш и кандирани череши!
Продукти за блата:
- 240 гр брашно
- 200 гр захар
- 1 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
- 30 гр неподсладено какао
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л сода бикарбонат
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. ч. олио или зехтин
- 1 с. л. ванилия
- 1/2 ч. ч. вода
Подгответе по възможност две тавички с диаметър 20 см. или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С ( с вентилатор 160 ) фурна, около 20 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Изкарайте тавичката от фурната и изчакайте 3 - 4 мин, след това поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.
Продукти за ванилов - маскарпоне крем:
Продукти за ванилов - маскарпоне крем:
- 1 пакет инстантен крем Ванилия Парадаиз
- 250 мл прясно мляко
- 350 гр. сирене Маскарпоне
- пудра захар по ваш вкус
- 150 гр. коктейлни череши
Приготвяне:
Разбъркайте крема с млякото според указанията на опаковката. Разбийте маскарпонето в отделна купа. Смесете двата продукта - опитайте, ако желаете крема да е по сладък добавете пудра захар или кондензирано мляко по ваш вкус.
Ганаш крем:
- 300 гр тъмен шоколад 60 %
- 300 мл. неподсладена сметана
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Изсипете сметаната при шоколада и пулсирайте с миксера за да се обединят.
Сироп за блатовете:
Бренди или плодов сок.
Сироп за блатовете:
Бренди или плодов сок.
Продукти за масления крем:
- 100 гр меко масло
- 100 гр пудра захар(пресята)
- 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем.
Сглобяване на тортата:
Разрежете охладените блатове на две равни части. В тортен ринг поставете един от блатовете, сиропирайте го и редувайте крем, блат докато се изчерпат продуктите. Във ваниловият крем насипете от озахарените череши. Поставете в хладилник тортата да се охлади за една нощ или минимално 8 часа. Освободете тортата от ринга, измажете я с масленият крем и отново охладете. Декорацията е индивидуална и според личния повод. Ангела е от молд, който сама съм изработила от стоматологичен силикон.
Торта с бърза и много вкусна декорация, а именно разтичащ се ганаш!
Тук има малка промяна в крема и ганаша е заменен с мус от млечен шоколад:
Мус от млечен шоколад:
Продукти:
Продукти:
- 600 мл. неподсладена сметана
- 240 гр. млечен шоколад
- 2 с. л. желатин - 8 гр.
Приготвяне:
200 мл. от сметаната загрейте до момента на завиране, изсипете предварително нарязаният шоколад. Бъркайте до разтапянето на шоколада. Накиснете желатина в 2-3 супени лъжици вода изчакайте да набъбне, поставете купичката в съд с гореща вода и бъркайте до пълното разтваряне на желатина и когато леко се охлади го прибавете към шоколадовата смес. Покрийте сместа с домакинско фолио и я поставете в хладилник за 10- 15 мин. докато сместа се сгъсти и пада на лента. Бъркайте сместа периодично. Разбъркайте останалата сметана до получаването на твърди връхчета. Прибавете разбитата сметана към охладената шоколадова смес внимателно бъркайте с шпатула отдолу нагоре. Поставете муса за охлаждане в хладилника, бъркайте преодично. Когато крема е достатъчно гъст е готов за нанасяне.
Глазурата е шоколадов ганаш от - 100 мл. сметана и 100 гр. черен шоколад.
Останалите продукти са като от торта "Ангел".
Ангелчето е прекрасно, Марианка! Цялата торта е невероятна - много красива, да не ти дава сърце да я срежеш. Затова си вземам парченцето от другата, шоколадовата, която много ми харесва не по-малко.
ОтговорИзтриванеЧестита, здрава, спорна и успешна година, Марианче! На теб и цялото семейство добра да е!
Честита Нова година, Мариянка!
ОтговорИзтриванеДа е здрава, усмихната, изкусителна и щедра!
Тортата е чудесна, а ангелчето е страхотно!
Поздрави!
Здрава,щастлива,влюбена и берекетна да е 2013-та година за теб и за любимите ти хора,Мариянче!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Мариянка!
ОтговорИзтриванеЗдраве и вдъхновение ти пожелавам!
Тортите са великолепни!
За много години, Марияна! Нестихващо вдъхновение, безброй усмивки, успехи и сбъднати мечти ти пожелавам от сърце! :)
ОтговорИзтриванеОще веднъж честита да ти е новата година,Мариянче,и все така сладка!
ОтговорИзтриванеБум от преливащи от разкош торти при теб,уааау!Бързам да изчезвам,че слаби са ми ангелите :) !Прегръдка!
Мариянче прекрасни торти ни показваш като за начало на една сладка и тортена година!
ОтговорИзтриванеПожелавам една здрава и благодатна година, с приятни изненади и сбъднати желания!
Здраве и щастие за теб и тези които обичаш :)
Топла прегръдка!
Прекрасни торти, Мариянка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен с пожелание за прекрасна 2013-та!
Като от филмче за Коледа е това ангелче, ама и другата не пада по-долу! С пожелания за здрава и сладка година, както си я започнала вече, Мариянка!
ОтговорИзтриванеВпечатляващ сладък старт, Мариянка,
ОтговорИзтриванепоздравления, честита и щастлива Новата 2013 -
по добра, по-щедра и по-благодатна!
Да я съпътстват здраве и любов, семейна топлина и уют, много успехи и сбъднати мечти, Диана
Честита, успешна и слънчева нова година! Тортите са страхотни!
ОтговорИзтриванеМариянче, вече не знам коя от твоите торти харесвам най-много. Ангелчето е прекрасно! Желая ти здрава и добра година!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са всички торти, Марияна!И на мен този блат ми е любим, търпи вариации на ароматите и е сочен!Нека 2013 година е пълна със сладости, щастливи мигове с любими хора и много успехи!
ОтговорИзтриванеTortite sa strahotni! Shtastliva, zdrava i usmihnata nova godina
ОтговорИзтриванеЧестита 2013 година, Мариянка!
ОтговорИзтриванеЗдрава, благодатна и щастлива да е за теб и цялото ти семейство!
Любов, семейна топлина и много успехи през Новата година!
Тортата е прекрасна!
Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнат ден :-)
Ангелчето ми е от любимите! Но тортата с разтичащия се ганаш е мммммм, думи нямам каква е вкусотия! :) ЧНГ!
ОтговорИзтриванетова е невероятна торта,изкушение....
ОтговорИзтриванеангелчето е много сладко ,но предпочитам парченце от тортата :))
поздрави и хубава вечер
За много години ,Марияна ! Здраве и късмет !
ОтговорИзтриванеТортата е много елегантна в това пастелно сиво -синьо !
С поздрав !
Честита 2013 година Мариянче! Пожелавам ви през новата година много здраве, безчет красиви мигове с любимите хора, радост и любов да цари в домът ви!
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна както винаги!
Прегръдки и много усмивки :)
Честита Нова Година! Много здраве, смях и щастливи моменти!
ОтговорИзтриванеМного нежна и красива торта, чудно хубаво е ангелчето!
Честита Нова Година, Мариянче! Тортата с ангелчето е прелестна! Щастлива и сладка година!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година,Марианка!
ОтговорИзтриванеЗдраве и много поводи за радост ти пожелавам!
Ставаш все по-добра в тортоправенето! Адмирации! Ангелчето е неповторимо!
Прегръдки:)