14.02.2012 г.

Шоколадова Торта с шам фъстък и бейлис!

Нежен като коприна крем с деликатен аромат на Baileys. Пухкави какаови платки с дъх на кафе и много шоколад! Сладък повод,  за да си подарите малко разкош!





Вдъхновението: Рецептата е на великият РОН, който  демонстрира стъпка по стъпка в снимки приготвянето на тортата и шоколадовата декорация.
Допълнително за неустоимия вкус на тортата добавих, крем от бял шоколад, който  скоро опитах и се влюбих от първия миг. 


 представям ви продуктите след малка интерпретация от мен :


  • 480 гр брашно
  • 400 гр захар
  • 2 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
  • 60 гр неподсладено  какао 
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л сода бикарбонат 
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 ч. ч. олио или зехтин
  • 2 с. л. ванилия
  • 1 ч. ч. вода
* Първо започнете с приготвянето на кремовете, тъй като е нужно  време за тяхното сгъстяване!

Приготвяне на блатовете:

Подгответе  по възможност две тавички с диаметър 25 см., или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С  ( с вентилатор 160 ) фурна, около 30 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.



Ганаш крем:
  • 300 гр тъмен шоколад 60 %
  • 50 гр млечен шоколад
  • 400 мл. неподсладена сметана 
  • 40 мл бейлис 
  • за подсилване на алкохола 2 с. л. уиски, по желание 
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Изсипете сметаната при шоколада и пулсирайте с миксера за да се обединят. Добавете алкохола, след което оставете сместа на хладно, като разбърквате периодично.


Бял ганаш:
  • 200 гр бял шоколад
  • 140 мл неподсладена сметана
  • 40 мл бейлис 
  • 100 гр суров шам фъстък ( обелен и нарязан )
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Добавете сметаната към шоколада и пулсирайте с миксера, за да се обединят. Добавете алкохола и ядките, внимателно. Оставете сместа на хладно, като разбърквате периодично.


За декорацията:
  • 60 гр бял шоколад
  • 60 гр млечен шоколад
  • 120 гр тъмен шоколад

Вижте как се приготвя стъпка по стъпка! Поставете върху правоъгълна тава домакинско фолио.Разтопете шоколадите на водна баня по етапно, след всяка процедура. Поставете белия и млечния шоколад в два найлонови поша, направете им малки разрези. Първо с диагонални движения направете линии с белият шоколад, охладете за 30 мин и повторете с млечният шоколад, охладете и него. След това, с помощта на шпатула, нанесете внимателно тъмния шоколад. Охладете отново. 

Сглобяване на тортата:

* Ако желаете тортата да е по - сочна, затоплете 1 ч.ч. прясно мляко и овкусете с какао. Полейте блатовете с по 5 -6  с.л. от сместа.





Разрежете блатовете на половина, нанесете от вече охладения и сгъстен бял крем на две от платките, а на останалите блатове от кафявия ганаш, измажете тортата с останалата част от  крема. Отлепете охладената шоколадова декорация от домакинското фолио и я начупете произволно. Залепете по тортата по ваш избор. 


Да ви е шоколадово и много романтично през цялата година! 

Тази сладка награда ми е от едно мило момиче с много вкусен блог!


34 коментара:

  1. Shokoladov razkosh napoen sas mnogo ,mnogo lubov! Neveroiatna si Merka!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна е!



    Прегръдки и усмихнат розов ден:)

    ОтговорИзтриване
  3. Неустоима торта! Много красива и вкусна - истинска наслада за сетивата, Марияна! Незабравим празник ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мале, мале... адски сочно и вкусно ми изглежда парчето, направо ми се прииска да забия вилица в монитора :)) Прекрасна торта, Усмивке!!!
    С пожелание за много хубав и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красота и изящество-поздравления,Марианка!
      Искам да те попитам-непосладената сметана която ползваш каква е-тази за готвене или си е сладкарска неподсладена.
      Хубав празник и да ви е сладко с тази неустоима торта!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Живе, благодаря ти! Сметаната за тази торта е на Хопла неподсладената, ползвам и на президент!
      Хубав Празник от мен!

      Изтриване
  5. Ехаа, какво шоколадово вълшебство! Неустоима е! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Това е тортата мечта! Страхотна е!
    Много сладурско подносче :)
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  7. м мм ... представям си вкуса! знаех си, че с този крем ще стане страхотна торта:)
    Радвам се, че толкова бързо я виждам в такъв изкусителен разрез!
    Поздрави и хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ауу каква невероятна шоколадова наслада, тази торта е просто мечта!
    Поздрави Марианка и хубава празнична вечер :)

    ОтговорИзтриване
  9. Марияна, не мога да смогна да се възхищавам на твоите шоколадови торти! Мога ли да се абонирам за дегустатор :) Наистина разкош! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Мариянка, чудесно шоколадово и сочно изкушение :)
    Изпълнена перфектно!
    С пожелание за една чудесна вечер!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  11. Божествена торта, Мариянка :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Неустоима е!И как е описана само, много добро представяне!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Мили момичета в този миг празнувам с вас, за съжаление в този миг съм сама, но не и сърцето ми!
    Хубава нощ и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  14. Майстор си ти! Красота! Поздравявам те за тази торта, хареса ми интерпретацията! Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Великолепна! Просто не мога да спра да я гледам :-)... нарязаните парченца предизвикват шоколадово мечтание...

    ОтговорИзтриване
  16. Маринка,
    много си добра на тортите;)
    Черпя се за някой празник днес и оставам с хубавото усещане поне до края на работната седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Мариянче,отново прелестна шоколадова торта при теб!Сочна и красива!
    Честита наградка,нека имаш още много,заслужаваш ги!

    Пожелавам усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Марианка, тортата е същински разкош! Неустоимо изкушение! Страхотна е!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Марианка, много весела украса има тортата!
    А за разреза - думи нямам - сочно, шоколадово парче...мммм Как се заспива след тази гледка :))
    Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  20. Мили дами, благодаря ви за хвалебствените думи!
    Пожелавам ви успешен и топъл четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  21. Марианка, благодаря за чудесното пожелание, отправено с тази зашеметяваща торта!
    Преглътнах и усетих вкуса и!

    Бъди обичана и нека слънчевата ти усмивка стохля хората около теб!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  22. Мариянка,
    отново красота, изкушение и финес...
    Страхотна торта! Майсторска работа!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Бети,
    Дианче,
    Благодаря ви за милите думи, много се радвам, че ви допада моето шоколадово предложение!
    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Хеййййййй.... Марианче,....колко шоколадово щастие и настроение ми подари с твоята публикация! Чудесно е станала тортата, направо..... изглежда вълшебна!!Много обичам Рон Бен Израел! Той е наистина голяма икона в сладкарското кулинарно изкуство! Обичам неговите декорации и захарни цветя!
    Скоро..... гледахме с моето слънчице за курсове при него и .... установихме , че..... е доста скъпичко! Сега от 9 март започва къс курс при него за правене на захарни орхидеи!!!
    Той провежда и един дълъг курс на година- в продължение на 6 месеца, който .... струва 38 700 долара!
    Много сполучливо е станала декорацията ти - намирам за много интересно , съчетанието на бял, млечен и черен шоколад! Невероятнен кулинарски талант имаш!!! С удоволствие бих хапнала едно от .... парченцата, които си отрязала!
    Желая ти много шоколадово настроение през цялата седмица и.... приятни шоколадови преживявания! Прегръщам те.... шоколадово!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Бени, шоколадова прегръдка от мен, и поздрави на Рон :))
    Не се съмнявам за високата цена на курсовете при него, все пак той е кулинарна икона, интересно ми беше да разбера подобна информация!
    Шоколадова сряда!

    ОтговорИзтриване
  26. изглежда много вкусно, благодаря за рецептата, ще я пробвам при първа възможност, поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  27. Страхотия!!! Тази торта е просто уникална и много, много шоколадова! Точно за моя вкус!:)
    Много е красива, Марияна, и чудесни снимки си направила!:)
    Както винаги, рецептите ти са много интересни и зарибяващи:)
    Тази си я отбелязвам - непременно:)

    ОтговорИзтриване
  28. Исках да направя торта,която да подаря на моя колежка.Когато прочетох твоята рецепта Мариянка и се насладих на снимките разбрах,че това е тортата.И така като твоите рецепти никога не са ме подлъгвали,аз направих невероятно вкусна торта.Персонал от десет човека се наслаждавахме на прекрасния шоколадов вкус.Тортата подарих в понеделник,а още се говори за нея.Обичам много шоколад и шоколадови сладкиши,но мога да кажа,че това е най-вкусната торта,която съм яла.Благодаря Мариянка за прекрасните рецепти и идеи.Петя

    ОтговорИзтриване
  29. Пете, много ти благодаря за доверието и милите думи, това ме прави истински щастлива!

    ОтговорИзтриване
  30. Мариянка, тортата изглежда умопомрачително!!! Наистина си ненадминат майстор, акто на солените, така и на сладките изкушения!:-))
    Поздрави и усмихнати априлски дни!

    ОтговорИзтриване
  31. Това е любимата ми комбинация какао, кафе,бейлис и бял шоколад. Направо е невероятно. Със сигурност шам фъстъкът ще му придава още по-хубав вкус. Поздравления за сграхотната рецепта.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...