Нежен като коприна крем с деликатен аромат на Baileys. Пухкави какаови платки с дъх на кафе и много шоколад! Сладък повод, за да си подарите малко разкош!
Вдъхновението: Рецептата е на великият РОН, който демонстрира стъпка по стъпка в снимки приготвянето на тортата и шоколадовата декорация.
Допълнително за неустоимия вкус на тортата добавих, крем от бял шоколад, който скоро опитах и се влюбих от първия миг.
представям ви продуктите след малка интерпретация от мен :
- 480 гр брашно
- 400 гр захар
- 2 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
- 60 гр неподсладено какао
- 4 яйца
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л сода бикарбонат
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 ч. ч. олио или зехтин
- 2 с. л. ванилия
- 1 ч. ч. вода
* Първо започнете с приготвянето на кремовете, тъй като е нужно време за тяхното сгъстяване!
Приготвяне на блатовете:
Подгответе по възможност две тавички с диаметър 25 см., или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С ( с вентилатор 160 ) фурна, около 30 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.
Ганаш крем:
- 300 гр тъмен шоколад 60 %
- 50 гр млечен шоколад
- 400 мл. неподсладена сметана
- 40 мл бейлис
- за подсилване на алкохола 2 с. л. уиски, по желание
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Изсипете сметаната при шоколада и пулсирайте с миксера за да се обединят. Добавете алкохола, след което оставете сместа на хладно, като разбърквате периодично.
Бял ганаш:
- 200 гр бял шоколад
- 140 мл неподсладена сметана
- 40 мл бейлис
- 100 гр суров шам фъстък ( обелен и нарязан )
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Добавете сметаната към шоколада и пулсирайте с миксера, за да се обединят. Добавете алкохола и ядките, внимателно. Оставете сместа на хладно, като разбърквате периодично.
За декорацията:
- 60 гр бял шоколад
- 60 гр млечен шоколад
- 120 гр тъмен шоколад
Вижте как се приготвя стъпка по стъпка! Поставете върху правоъгълна тава домакинско фолио.Разтопете шоколадите на водна баня по етапно, след всяка процедура. Поставете белия и млечния шоколад в два найлонови поша, направете им малки разрези. Първо с диагонални движения направете линии с белият шоколад, охладете за 30 мин и повторете с млечният шоколад, охладете и него. След това, с помощта на шпатула, нанесете внимателно тъмния шоколад. Охладете отново.
Сглобяване на тортата:
* Ако желаете тортата да е по - сочна, затоплете 1 ч.ч. прясно мляко и овкусете с какао. Полейте блатовете с по 5 -6 с.л. от сместа.
Разрежете блатовете на половина, нанесете от вече охладения и сгъстен бял крем на две от платките, а на останалите блатове от кафявия ганаш, измажете тортата с останалата част от крема. Отлепете охладената шоколадова декорация от домакинското фолио и я начупете произволно. Залепете по тортата по ваш избор.
Да ви е шоколадово и много романтично през цялата година!
Тази сладка награда ми е от едно мило момиче с много вкусен блог!
Shokoladov razkosh napoen sas mnogo ,mnogo lubov! Neveroiatna si Merka!
ОтговорИзтриванеРазкошна е!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат розов ден:)
Неустоима торта! Много красива и вкусна - истинска наслада за сетивата, Марияна! Незабравим празник ти желая! :)
ОтговорИзтриванеМале, мале... адски сочно и вкусно ми изглежда парчето, направо ми се прииска да забия вилица в монитора :)) Прекрасна торта, Усмивке!!!
ОтговорИзтриванеС пожелание за много хубав и усмихнат ден :)
Красота и изящество-поздравления,Марианка!
ИзтриванеИскам да те попитам-непосладената сметана която ползваш каква е-тази за готвене или си е сладкарска неподсладена.
Хубав празник и да ви е сладко с тази неустоима торта!
Поздрави!
Живе, благодаря ти! Сметаната за тази торта е на Хопла неподсладената, ползвам и на президент!
ИзтриванеХубав Празник от мен!
Ехаа, какво шоколадово вълшебство! Неустоима е! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеТова е тортата мечта! Страхотна е!
ОтговорИзтриванеМного сладурско подносче :)
Хубав празник!
м мм ... представям си вкуса! знаех си, че с този крем ще стане страхотна торта:)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че толкова бързо я виждам в такъв изкусителен разрез!
Поздрави и хубава празнична вечер!
Ауу каква невероятна шоколадова наслада, тази торта е просто мечта!
ОтговорИзтриванеПоздрави Марианка и хубава празнична вечер :)
Марияна, не мога да смогна да се възхищавам на твоите шоколадови торти! Мога ли да се абонирам за дегустатор :) Наистина разкош! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеУау !!!
ОтговорИзтриване:-)
Мариянка, чудесно шоколадово и сочно изкушение :)
ОтговорИзтриванеИзпълнена перфектно!
С пожелание за една чудесна вечер!
Наздраве!
Божествена торта, Мариянка :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Неустоима е!И как е описана само, много добро представяне!Поздравления!
ОтговорИзтриванеМили момичета в този миг празнувам с вас, за съжаление в този миг съм сама, но не и сърцето ми!
ОтговорИзтриванеХубава нощ и наздраве!
Майстор си ти! Красота! Поздравявам те за тази торта, хареса ми интерпретацията! Хубава и спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеВеликолепна! Просто не мога да спра да я гледам :-)... нарязаните парченца предизвикват шоколадово мечтание...
ОтговорИзтриванеМаринка,
ОтговорИзтриванемного си добра на тортите;)
Черпя се за някой празник днес и оставам с хубавото усещане поне до края на работната седмица!
Мариянче,отново прелестна шоколадова торта при теб!Сочна и красива!
ОтговорИзтриванеЧестита наградка,нека имаш още много,заслужаваш ги!
Пожелавам усмихнат ден!
Марианка, тортата е същински разкош! Неустоимо изкушение! Страхотна е!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Марианка, много весела украса има тортата!
ОтговорИзтриванеА за разреза - думи нямам - сочно, шоколадово парче...мммм Как се заспива след тази гледка :))
Поздрави и хубаво утре!
Мили дами, благодаря ви за хвалебствените думи!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви успешен и топъл четвъртък!
Марианка, благодаря за чудесното пожелание, отправено с тази зашеметяваща торта!
ОтговорИзтриванеПреглътнах и усетих вкуса и!
Бъди обичана и нека слънчевата ти усмивка стохля хората около теб!
Прегръдки!
Мариянка,
ОтговорИзтриванеотново красота, изкушение и финес...
Страхотна торта! Майсторска работа!
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Бети,
ОтговорИзтриванеДианче,
Благодаря ви за милите думи, много се радвам, че ви допада моето шоколадово предложение!
Хубава и успешна седмица!
Хеййййййй.... Марианче,....колко шоколадово щастие и настроение ми подари с твоята публикация! Чудесно е станала тортата, направо..... изглежда вълшебна!!Много обичам Рон Бен Израел! Той е наистина голяма икона в сладкарското кулинарно изкуство! Обичам неговите декорации и захарни цветя!
ОтговорИзтриванеСкоро..... гледахме с моето слънчице за курсове при него и .... установихме , че..... е доста скъпичко! Сега от 9 март започва къс курс при него за правене на захарни орхидеи!!!
Той провежда и един дълъг курс на година- в продължение на 6 месеца, който .... струва 38 700 долара!
Много сполучливо е станала декорацията ти - намирам за много интересно , съчетанието на бял, млечен и черен шоколад! Невероятнен кулинарски талант имаш!!! С удоволствие бих хапнала едно от .... парченцата, които си отрязала!
Желая ти много шоколадово настроение през цялата седмица и.... приятни шоколадови преживявания! Прегръщам те.... шоколадово!!!
Бени, шоколадова прегръдка от мен, и поздрави на Рон :))
ОтговорИзтриванеНе се съмнявам за високата цена на курсовете при него, все пак той е кулинарна икона, интересно ми беше да разбера подобна информация!
Шоколадова сряда!
изглежда много вкусно, благодаря за рецептата, ще я пробвам при първа възможност, поздрави и до скоро
ОтговорИзтриванеСтрахотия!!! Тази торта е просто уникална и много, много шоколадова! Точно за моя вкус!:)
ОтговорИзтриванеМного е красива, Марияна, и чудесни снимки си направила!:)
Както винаги, рецептите ти са много интересни и зарибяващи:)
Тази си я отбелязвам - непременно:)
Исках да направя торта,която да подаря на моя колежка.Когато прочетох твоята рецепта Мариянка и се насладих на снимките разбрах,че това е тортата.И така като твоите рецепти никога не са ме подлъгвали,аз направих невероятно вкусна торта.Персонал от десет човека се наслаждавахме на прекрасния шоколадов вкус.Тортата подарих в понеделник,а още се говори за нея.Обичам много шоколад и шоколадови сладкиши,но мога да кажа,че това е най-вкусната торта,която съм яла.Благодаря Мариянка за прекрасните рецепти и идеи.Петя
ОтговорИзтриванеПете, много ти благодаря за доверието и милите думи, това ме прави истински щастлива!
ОтговорИзтриванеМариянка, тортата изглежда умопомрачително!!! Наистина си ненадминат майстор, акто на солените, така и на сладките изкушения!:-))
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнати априлски дни!
Това е любимата ми комбинация какао, кафе,бейлис и бял шоколад. Направо е невероятно. Със сигурност шам фъстъкът ще му придава още по-хубав вкус. Поздравления за сграхотната рецепта.
ОтговорИзтриване