13.10.2011 г.

Тората Пеперуди!

" Полетът на пеперудите ". Тази бяла пеперудена торта се роди, след като видях снимка на магазин  Valentino в Сен Тропе. Това е първата ми торта с конусовидна форма. Вдъхновена  от резултат,  приготвих втора с морски мотиви. Формата на тортата изисква повече свободно време и търпение, но си заслужава!














 Продукти за блата: (адаптиран от Сабина )
  • 8 яйца
  • 180 гр. захар
  • 100 гр. брашно (пресято)  
  • ванилия
  • ромова есенция
  • 1 с. л. нишесте
  • щипка сол
Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с 4 с.л. от захарта на сняг, жълтъците разбийте с останалата захар до побеляване. Със силиконова шпатула внимателно ги смесете, добавете постепенно брашното, нишестето, ванилията, ромовата есенция и солта, като бъркате, бавно и постепенно.
За тази конусовидна форма на тортата е необходимо да изпечете следните блатове:
1 - ви етаж- върху хартия за печене, оформете:
4 кръга с диаметър -  22 см, 20 см, 18 см и 16 см.
2 - ри етаж - върху хартия за печене аналогично оформете :
4 кръга с диаметър - 14 см, 12 см , 10 см и 8 см.
Разпределете от сместа за блата равни количества върху кръговете, за да се постигне еднаква дебелина на блатовете.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * С за 8 - 10 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат.



Продукти за крема:
500 мл. течна не подсладена сметана
300 гр. маскарпоне
80 мл. кондензирано подсладено мляко 8% ( с гъстотата на боза )
Разбивате в отделни съдове сметаната и сиренето " Маскарпоне " на сняг. Смесете ги,  добавете постепенно кондерзираното мляко. Внимателно следете количеството на млякото,  докато получите желаната гъстота.

Маслен крем:
70 гр меко масло
70 гр пудра захар(пресята)
1 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на маслен крем.



Сглобяване на тортата. ( описание в снимки )
Започнете с най - широкия блат и за двата етажа.  Намажете с крем и така редувайте четирите блата. Поставете ги в хладилник за 3 - 4 часа,  да слегнат блатовете и крема. Извадете тортите, изрежете с остър нож излишните парчета, до получаването на конусовидна форма и гладки стени. Следващата стъпка е покриването с масления крем на двете торти, след което трябва да се охладят за още 3 - 4 ч. Ако е нужно нанесете още от масления крем, за да се получат гладки  и равни стени. След като тортите са достатъчно охладени ( с твърди стени ) обърнете много внимателно по следния начин, с помощта  на шпатула: 1- ви етаж върху подложката, която сте приготвили,  2-ри върху  плоскост. Ако желаете да са с асиметрична форма изрежете под диагонал "калпачета" и ги поставете (залепете) на срещуположната страна. Измажете отново с масления крем, отново охладете. Следва покриването с моделираща маса. Закрепете двата етажа посредством дървени шишчета. За пеперудите ползвах резци в три големини.



        Изработена е специално за една 4 годишна принцеса
                          с много обич от мен!

              <>   <>   <>  
За мен е изключително удоволствие да  споделя с вас първата си медийна изява!
От списание " Домашна Кухня " ме поканиха да споделя на техните страници няколко мои рецепти!
Много се радвам че участвам с :
Торта " Пеперуди "
                          











                              


42 коментара:

  1. Мариянче, тортата ти е толкова фина, нежна, грациозна, каквато си всъщност и ти самата. :-) Толкова красиви са снежнобелите пеперудки! Всичко отново изпипано и до най-малкия детайл! Майсторка си ти!!!!
    Много се радвам на публикациите ти в списанието! Пожелавам ти още много медийни изяви и нестихващо кулинарно вдъхновение! Продължавай да ни радваш с всичко, което правиш!
    Прегръдка и най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта, много ефирна и нежна с тази бели пеперуди всичко изглежда толкова романтично.
    Честити публикации, с пожелание за още много медийни изяви.
    Приятен слънчев есенен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооооо,каква невероятна красота!
    Сякаш всеки момент ще отлитнат,толкова са истински и реалистични пеперудките!
    Много прецизна изработка отново,Мариянче,ювелирна работа!
    Честито ти гостуване на страниците на списанието,със сигурност си заслужила честта многократно!
    Поздравления и с пожелание за хубави почивни дни!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  4. Много красива торта!
    Поздравявам те за участието ти в списанието.
    Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14.10.2011 г., 2:03:00

    Много нежна и същевременно стилна торта! Честито и за публикациите!
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно представяне, Марияна -
    с чудесни рецепти и хубави снимки, а тортата е повече от великолепна!
    Честито и моите поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Ехаа, много е ефирна!
    И аз наскоро си купих кътъри пеперудки и чакам удобен случай да ги ползвам.
    Поздравления за гостуването в списанието!

    ОтговорИзтриване
  8. Божеее,какво пеперудено видениеее!
    Мариянче ти си истинска щастливка,че можеш да твориш такива красоти!
    Обичам,много обичам да идвам на гости в твоя блог!
    Красота и перфекционизъм,стил и нежност струят отвсякъде при теб!
    Поздравявам те за публикациите в списанието!
    Всичко е просто прелестно!
    Прегръдки и пожелания за чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14.10.2011 г., 4:24:00

    Боже! Тази красота е направо грехота да бъде изядена! Страхотно!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Много нежна торта! Ако се омъжвах сега, щях да те помоля за една:-)И щях да не дам на никой да я докосне:-)Чудесна е!
    Тъкмо като за списание!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Мони, толкова си мила, благодаря ти от сърце!
    Мони М_Т, ти си страхотна майсторка, благодаря ти!
    Роси, думите ти са като музика за мен! :)
    Маргарита, благодаря ти и добре дошла при мен!
    Траяна, много ти благодаря за мнението! :)
    Диана, ти си голям естет, мнението ти е много ценно за мен!
    Dzoli I'm touched, thank you.
    Ели, развихри се както си знаеш. Страшна си!
    Кате, мила, когато ти гостувам знам, че ме очаква един романтичен ден!
    Анонимен, аз не присъствах на разрязването. Но все пак тортите са за хапване! :)
    Мъхче, когато я завърших точно това си помисли, че това е по-скоро сватбена торта. Мисли за подновяване на брака от мен тортата!
    Хубави почивни от мен и да ви е пеперудено!

    ОтговорИзтриване
  12. Хей, Марияна, не го казвай, че току виж утре наистина съм го направила;-)
    Обаче наистина е страшна тая торта!

    ОтговорИзтриване
  13. И две думи от мен:
    СВАЛЯМ ШАПКА!
    ....и ми е пеперудено.

    ОтговорИзтриване
  14. Марияна,
    тортата е възхитителна :)
    Радвам се на уменията ти и търпението!
    Поздравления и за участието в списанието!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Mъхче, това е страхотно преживяване. Ние сключихме църковен брак след 9 г.
    Вили, много ти благодяря, добре дошла при мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, много ти благодаря, за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  17. Мариянка не знам къде е изчезнал коментара ми от сутринта ? Денят ми започна приказно след като видях твоята пеперудена красота. Нямам думи, прекрасна, нежна и толкова пеперудена /а те са ми огромна слабост/. Адмирации за таланта ти! Прекрасен пеперуден уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Лина, много харесвам пеперудените ти красоти и не само тях! Много си вдъхновяваща! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  19. Марияна, това е невероятно нежна торта! И по-фини пеперуди изработени от моделираща маса не съм виждала досега.
    Една фантастична, прекрасна пеперудена приказка!
    Пожелавам ти чудесен есенен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  20. Присъединявам се към всичко вече казано до тук за това съвършенство! Марияна просто ме остави без думи! Нежно, леко, романтично ... усетих полъха от пеперудени крила върху лицето си :) Имаш невероятен талант! Благодаря, че я сподели с нас, за да и се насладим! Поздравления за публикациите и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Тази торта е като от приказка, почти като видение (както беше споменато в един от коментарите по-горе)!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  22. Тортата е просто уникална! Останах без думи пред творението ти.:) Толкова е нежна и красива, а пеперудите са просто прекрасни.:)
    Хубаво начало на деня!:)
    Поздрави,
    Дари

    ОтговорИзтриване
  23. Уау !!!
    Невероятно красива , нежна и ефирна торта !
    Напълни ми душата Мариянка ! Обожавам пеперуди !

    Поздравления за участието ти в списанието !
    Сърдечни поздрави от мен и усмихнат уикенд мила Мариянка .
    :-)

    ОтговорИзтриване
  24. Ай, страшно елегантна торта, Мариянче!!! Много ми харесва и това, че е и с изчанчена форма :)) Много ми се иска и аз нещо творческо тортесто да направя, но нито време имам, нито нерви, нито умения :))) Затова пък ми е много приятно да гледам твоите и на други блогърки творенията - истинска наслада е!

    И честита първа публикация на книжния пазар :)
    Заслужена е! :)

    Хубав есенен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  25. Уау... невероятна!
    Поздравления за медийната изява :)

    ОтговорИзтриване
  26. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  27. Лети,
    Габи,
    Дени,
    Дари,
    Сабинче,
    Еос,
    Много ви благодаря за милите думи, трогнахте ме!
    Инче, убедена съм, че умения имаш, за съжаление наистина са нужни време и нерви. Някой ден ще отключиш таланта в себе си!

    ОтговорИзтриване
  28. Аз съм направо зашеметена от тази торта, това е направо висш пилотаж, днес си купих любимото списание и те видях там и останах доста впечатлена. Поздрави и доскоро!

    ОтговорИзтриване
  29. Впчатлена е меко казано че съм от тази красота! Невероятна е тортата, а прецизната изработка говори красноречиво за майстросто, уникален талант и голяма любов! Сърдечни поздрави и за публикацията, сигурна съм, че още много предстоят!

    ОтговорИзтриване
  30. Павлина, много ти благодаря за милите думи, доскоро!
    Ева, ти си изключителен естет, благодаря ти за мнението!

    ОтговорИзтриване
  31. Хей, Мариянка тази торта спира дъха!
    Страхотна е - нежна , стилна, елегантна!
    Личи, че си положила много труд и търпение!

    Честита публикация!

    Сърдечен поздрав и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  32. Леви, благодаря ти слънце!

    ОтговорИзтриване
  33. Мариянче тортата ти е неземно красива! Толкова е нежна, вдъхновяваща и стилна! Прекрасна е! Просто нямам думи!Снимките също са чудесни!
    Много се радвам за медийната ти изява и ти пожелавам тази да е първата от много!!! Успешна и щастлива седмица! Колкото до вдъхновение, убедена съм че няма да ти липсва :)!

    ОтговорИзтриване
  34. Вълшебна е !Нежна,изящна ,стилна,като анимирана е!
    Вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
  35. Толкова ефирна и нежна торта не съм виждала! Уникална е! Честно каза но ми прилича на сватбена, незнам дали защото това събитие ми предстои... При тези чудни красоти, които създаваш не се съмнявам, че са те поканили от списанието. Даже е време да участваш и в някое телевизионно кулинарно предаване, ако не си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи, да ти призная след като я направих и на мен ми заприлича на сватбена торта :). Вече участвах в предаването на Лео, в страничната лента на блога има снимки с линк!
      Весела сватба ти желая!

      Изтриване
  36. лекокрило и ефирно изпълнение!Браво!

    ОтговорИзтриване
  37. МАРИЯНЧЕ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВА ТОРТА! ИСКАМ ДА Я НАПРАВЯ ЗА СВАТБАТА НА ДЪЩЕРЯ МИ. ДА ПОПИТАМ - ПЕПЕРУДИТЕ СА ЗАКРЕПВАТ САМИ С ВОДА ИЛИ ИМАТ КЛЕЧИЦИ И СЕ ЗАБИВАТ В ТОРТАТА? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

    ОтговорИзтриване
  38. Привет, пеперудите са залепени предварително на много тънки спагети, които са забити след това в тортата. Поздрави, Марияна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...