Обичам сладкиши с дъх на лимон! Приготвяла съм чийзкейк по различни рецепти. За този лимонов чийзкейк ще ви, че е впечатляващо вкусен. Блата е много хрупкав, като бисквитка. Освежаващия лимонов аромат допълват усещането за лято и плаж, които са в разгара си!
Продукти:
за тестото-тавичка 18-18 см.
- 30 гр.студено масло
- 15 гр.кафява захар
- 60 гр.брашно
- 1/2 яйце
- 1/2 ч.л. лимонена кора
- щипка сол
Загрявате фурната на 200гр.Покривате тавичка 18-18 см с хартия за печене и намазнете.Смесете маслото, захарта, яйцето, лимонената кора,солта.Разбивате до кремообразна смес, добавете брашното.Разтелете върху хартията, изравнете, с вилица надупчете на 4-5 места.Печете около 10 мин, докато покафенее.Извадете го от фурната, да изстине.
За чийзкрема:
- 250 гр рикота(може да замените с фина, безсолна извара)
- 1 яйце
- 50 гр.захар
- 1 с.л. олио
- 100 мл.сметана
- 1 ч.л. лимонена кора
- 1с.л. нишесте
- 1 ванилия
Разбивате сметана на сняг с 2 с.л. от захарта.С миксер смесете останалите съставки.Към тях добавете разбитата сметана.Разстелете равномерно върху тестото.Печете в предварително загрята на 170* фурна за около 30 мин.Наблюдавате, когато започне да се зачервяват крайщата е готово.Извадете от фурната и го оставете да изстине.
Лимонова заливка:
- 2 жълтъка
- 1 яйце
- 60 гр лимонов сок
- настъргана кора от 1 лимон
- 65 гр. захар
- 40 гр студено масло
На водна баня, разбърквате енергично окло 10 мин, яйцата, захарта и лимоновия сок.Разбивате докато се получи гъст и лъскав крем.Когато е готов добавете маслото и лимонената кора.След като изстине крема, го нанесете върху чийзкейка.Оставете готовия сладкиш да се охлади за мин 3ч. в хладилника.Колкото повече престоява, толкова по-вкусен става
*Лимоновата заливка е толкова жълта, защото е приготвена с домашни яйца.
Изглежда страхотно. Ммммммм...
ОтговорИзтриванеМммммм беше страхотно....:)))
ОтговорИзтриванеМмм, не страхотно, изглежда адски страхотно!!!
ОтговорИзтриванеМисля да се възползвам от рецепатата ти в скоро време :)
Имаш чудесен блог! Поздравления :)
Благодаря Fedora, много се радвам, че ти е харесал блога!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко и лимонено!:)
mnogo, mnogo, mnogo mi haresva ;)obojavam limonov chease cake i obojavam gotvachkata na limonoviat shease cake....:)
ОтговорИзтриване:) и аз те обожавам!Чакам те Борка с голям чийзкейк!
ОтговорИзтриванеРазкошен е ! Както и снимките !
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесния блог !
Благодаря, Сабина, добре дошла при мен.Радвам се че ти харесва блога.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Едно голямо поздравление за Блога, Марияна, невероятен е и рецептите са ти страхотни. Имам обаче един въпрос, понеже живея в чужбина, и искам да направя този лимонов чийзкейк, обаче нямам тука нишесте-не мога да намеря, от два дена обикалям по магазините и няма!! С какво мога да заменя или не става???
ОтговорИзтриванеНиколета
Николета, много се радвам, че ти харесва Блога :))!
ОтговорИзтриванеМожеш да замениш нишестето с 1 ч. л. брашно, като го разбъркаш добре с малко от рикота. Ако по магазините има крем с варене от типа " Пудинг ", можеш да ползваш от него, без значение дали има аромат. Пздрави, Марияна!
Мариянка, страхотна изглежда лимоновия чийзкейк. Обожавам всичко лимоново. Непременно ще го опитам и твоя. Поздрави
ОтговорИзтриванеАни, правила съм този чийзкейк много пъти, наистина е много вкусен!
ИзтриванеБлагодаря ти за споделеното мнение!
Поздрави!
Каква точно е сметаната за чийзкрема - щом е в мл. значи е течна?! Но какво ще рече да я разбия преди да я добавя? :) Искам да съм прецизна, защото това ще бъде първият ми чийзкейк :)
ОтговорИзтриванеДеси, за най-добър вкус ползвай течна животинска сметана 36 % масленост - например Президент, но може да замениш с Хопла неподсладена. Разбиваш с миксер сметаната докато се получи като пухкав сняг, сметаната трябва да е студена- от хладилника, използвай метална или стъклена купа, момента в който сметаната започне да се сгъстява и образува върхове преставаш да разбиваш за да не се пресече! За добър вкус и отличен десерт е нужно да си прецизна!
ИзтриванеУспех, ще се радвам да споделиш резултата :)