23.06.2011 г.

Лимонов чийзкейк с рикота.

Обичам сладкиши с дъх на лимон! Приготвяла съм чийзкейк  по различни рецепти. За този лимонов чийзкейк ще ви, че е впечатляващо вкусен. Блата е много хрупкав, като бисквитка. Освежаващия лимонов  аромат допълват усещането за лято  и плаж, които са в разгара си!  








Продукти:
за тестото-тавичка 18-18 см.
  • 30 гр.студено масло
  • 15 гр.кафява захар
  • 60 гр.брашно
  • 1/2 яйце
  • 1/2 ч.л. лимонена кора
  • щипка сол

Загрявате фурната на 200гр.Покривате тавичка 18-18 см с хартия за печене и намазнете.Смесете маслото, захарта, яйцето, лимонената кора,солта.Разбивате до кремообразна смес, добавете брашното.Разтелете върху хартията, изравнете, с вилица надупчете на 4-5 места.Печете около 10 мин, докато покафенее.Извадете го от фурната, да изстине.


За чийзкрема:

  • 250 гр рикота(може да замените с фина, безсолна извара)
  • 1 яйце
  • 50 гр.захар
  • 1 с.л. олио
  • 100 мл.сметана
  • 1  ч.л. лимонена кора
  • 1с.л. нишесте
  • 1 ванилия
 Разбивате сметана на сняг с 2 с.л. от захарта.С миксер смесете останалите съставки.Към тях добавете разбитата сметана.Разстелете равномерно върху тестото.Печете в предварително загрята на 170* фурна за около 30 мин.Наблюдавате, когато започне да се зачервяват крайщата е готово.Извадете от фурната и го оставете да изстине.

             Лимонова заливка:
  • 2 жълтъка
  • 1 яйце
  • 60 гр лимонов сок
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 65 гр. захар
  • 40 гр студено масло
На водна баня, разбърквате енергично окло 10 мин, яйцата, захарта и лимоновия сок.Разбивате докато се получи гъст и лъскав крем.Когато е готов добавете маслото и лимонената кора.След като  изстине крема, го нанесете върху чийзкейка.Оставете готовия сладкиш да се охлади за мин 3ч. в хладилника.Колкото повече престоява, толкова по-вкусен става






                    *Лимоновата заливка е толкова жълта, защото е приготвена с домашни яйца.

14 коментара:

  1. Изглежда страхотно. Ммммммм...

    ОтговорИзтриване
  2. Мммммм беше страхотно....:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, не страхотно, изглежда адски страхотно!!!
    Мисля да се възползвам от рецепатата ти в скоро време :)

    Имаш чудесен блог! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Fedora, много се радвам, че ти е харесал блога!
    Да ви е сладко и лимонено!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29.06.2011 г., 12:33:00

    mnogo, mnogo, mnogo mi haresva ;)obojavam limonov chease cake i obojavam gotvachkata na limonoviat shease cake....:)

    ОтговорИзтриване
  6. :) и аз те обожавам!Чакам те Борка с голям чийзкейк!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен е ! Както и снимките !
    Поздравления за чудесния блог !

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Сабина, добре дошла при мен.Радвам се че ти харесва блога.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5.10.2011 г., 17:23:00

    Едно голямо поздравление за Блога, Марияна, невероятен е и рецептите са ти страхотни. Имам обаче един въпрос, понеже живея в чужбина, и искам да направя този лимонов чийзкейк, обаче нямам тука нишесте-не мога да намеря, от два дена обикалям по магазините и няма!! С какво мога да заменя или не става???

    Николета

    ОтговорИзтриване
  10. Николета, много се радвам, че ти харесва Блога :))!
    Можеш да замениш нишестето с 1 ч. л. брашно, като го разбъркаш добре с малко от рикота. Ако по магазините има крем с варене от типа " Пудинг ", можеш да ползваш от него, без значение дали има аромат. Пздрави, Марияна!

    ОтговорИзтриване
  11. Мариянка, страхотна изглежда лимоновия чийзкейк. Обожавам всичко лимоново. Непременно ще го опитам и твоя. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, правила съм този чийзкейк много пъти, наистина е много вкусен!
      Благодаря ти за споделеното мнение!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Каква точно е сметаната за чийзкрема - щом е в мл. значи е течна?! Но какво ще рече да я разбия преди да я добавя? :) Искам да съм прецизна, защото това ще бъде първият ми чийзкейк :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, за най-добър вкус ползвай течна животинска сметана 36 % масленост - например Президент, но може да замениш с Хопла неподсладена. Разбиваш с миксер сметаната докато се получи като пухкав сняг, сметаната трябва да е студена- от хладилника, използвай метална или стъклена купа, момента в който сметаната започне да се сгъстява и образува върхове преставаш да разбиваш за да не се пресече! За добър вкус и отличен десерт е нужно да си прецизна!
      Успех, ще се радвам да споделиш резултата :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...