26.06.2011 г.

Шоколадова торта - страчателла.







Торта за Янислав, нашето момче, повода е неговият имен ден-Еньовден!Исках да направя торта по негов вкус, а това означава много шоколад и страчателла.Спрях се на блатовете от  тази торта, на Ginger Cookies, получиха се много вкусни и плътни. Крема е моя импровизация, лек с шоколадови парченца.
Целата беше да се хареса на Яни, досега никога не е ял тортите по негови поводи, освен бисквитени.Затова започнах сама да ги правя като се съобразявам с неговите желания.
Декорирах тортата тематично, най-свежата билка в градски условия е липа :)!









Продукти за блата:
(адаптирано от Ginger Cookies)

  • 3 ч.ч. брашно
  • 2 1/2 ч.ч. захар
  • 4 яйца
  • 2 равни ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. пълна бакпулвер
  • 1 ч.ч.олио
  • 1 ч.ч. топла вода (или силно кафе)
  • 1 пакетче 50гр. неподсладено какао 
  • 1 1/2 ч.ч.кисело мляко
  • 1 ванилия 
 В топлата вода разтворете какото, смесете содата с киселото мляко.Разбийте яйцата, добавете, захарта, брашното с бакпулвера, ванилията, киселото мляко, олиото и какаото.Разбивайте на средна скорост с миксера.Разделете готовата смес на три равни части, в намазнена покрита с хартия за печене тавичка(25 см диаметър), печете в предварително загрята на 200* фурна, за около 15 мин.Наблюдавайте блатовете, не ги препичайте.Оставете ги да изстинат.


Продукти за крема:

  • 1 л. течна неподсладена сметана 35% масленост
  • 6 с.л. захар
  • 250 мл заквасена сметана
  • 250 гр шоколад (аз ползвах Милка)

 Разбивате сметаната, като добавяте захарта лъжица по лъжица.Когато стане с връхчета смесвате със заквасената сметана и добавяте шоколада нарязан по ваш избор.Много лесно и вкусно.

Продукти за заливката -Ганаш:
  • 150 гр нарязан на ситно шоколад
  • 100 мл. течна сметана
  • 1 с.л. масло
Затоплете сметаната и маслото до, преди да завири, залейте шоколада, бъркайте бавно на ръка докато получите еднородна смес.Оставете го да се охлади.


 Сглобяване на тортата.

Напоете блатовете с наторален сок или сок от компот, разпределете крема върху двата блата и оставете  малко за най-горния.Поставете ги така в хладилника, да стегне крема за около 1 час.Когато сте сигорни,че крема няма да се разтече от тежеста на блатовете ги сглобете.Залейте с охладения ганаш.Нека вече готовата торта да престой мин 5 ч.

                                                          
                                                   Именика беше много доволен!
                                                             Да ви е шоколадово!

    3 коментара:

    1. Честит имен ден на момченцето, макар и с малко закъснение!
      Да ти е жив и много палав :))

      А тортата отвътре изглежда прекрасно и идеално пасва на моя вкус - с много крем :)

      ОтговорИзтриване
    2. Благодаря, Fedora. И аз обичам да си похапвам с повечко крем!:)

      ОтговорИзтриване
    3. Анонимен27.07.2011 г., 11:58:00

      Тази торта е прекрасна.Направихя по повод и всички много я харесаха.Обичам шоколад,много шоколад.Благодря Мариянка.Петя

      ОтговорИзтриване

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...