20.06.2011 г.

Скариди с доматен сос и див лук.






 Лятото започна, първата баня е в списъка.Времето беше прекрасно за плаж тази събота,слънцето ни галеше, вятъра напомняше за себе си с леки вълни.Аромат на риба и миди се усещаше във въздуха.
 Храната вече,  ще е лека, ароматна и морска.На нашата трапеза често присъстват рибни и морски дарове, хапваме ги в много различни варианти с апетит, изпробваме нови рецепти и не забравяме изпитаните, които ще ви представя в бъдеще!
Днес съм подготвила прекрасни пресни скариди с доматена салца и див лук.










 Продукти за скаридите:
Продуктите, които ви описвам са порцията на снимката, ако е за предястие е достатъчно за 2 души, но за основно според мен това количество е достатъчно за 1 човек.
  • 300 гр едри пресни скариди (8-10 бр.)
  • 10 с.л. зехтин
  • 5 скилидки чесън (пресовани)
  • сок от 1 лимон
  • 3-4 стръка копър
  • 1/4 ч.л. морска сол






   Желателно е да почистите скаридите предварително, за да не се налага да го правите докато си ги похапвате.С остър нож минавате по средата на гърба и отстранявате черната жилка.Така скаридите се напояват по-добре от сместа, в която са потопени.


                                                                                  
Продукти за доматения сос:
  • 3 средна големина зрели домата
  • 1 морков (настърган)
  • 1 с.л.  джинджифил на прах или пресен
  • 3 скилидки чесън
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л.кафява захар
  • сол на вкус
  • 100 мл. бяло вино, може и розе :)
  • 50 гр.див лук




Приготвяне:
В купа смесвате продуктите за скаридите, след като сте ги почистили и измили добре ги поставяте да се мариноват за 30 мин.В силно нагорещен оребрен тиган, с незалепващо покритие или грил поставяте скаридите за около 3-4 мин от всяка страна.
Готови.
Соса:
Пригответе си доматите, които са много добре узрели и по възможност месести,обелете ги и нарежете на малки кубчета.В тигана загрявате зехтина, поставяте ситно нарязаните скилидки чесън, след като се запържат малко добавяте доматите.Когато почти е извряла водата на доматите добавяте моркова, виното, джинджифила, така да  поври на умерен огън докато достигне желаната гъстота.Сега е момента да се добави захарта.В средата на тигана правите кръг празно място там поставяте кафявата захар наблюдавате я, в момента които се карамелизира ги смесвате със соса.Добавете сол по ваш вкус.Нарежете на ситно дивия лук и поръсете.


                    Снимала съм ги декорирани по два начина, развихрете въображението си!





Това приготвяне на скариди е много бързо и лесено, а резултата е "да си оближеш пръстите"! Добър апетит и наздраве!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...