28.10.2012 г.

Винтидж, Кафез, Рози, Мода и Шампанско!



 Продължавам на тема "кафез и рози ", като ви  представям  подарък, който  поднесох на Вероника,  повода беше  откриването на  бутик   " DECALOGUE " в Бургас.



Снимка " DECALOGUE"
  Кафез пълен с пожелания за много успехи  и малко захарно тесто за сладък бизнес!
 Ангелчето е от фондан а  розите от моделираща маса, изработени от мен с много обич специално за Ронка!





Атмосферата в бутик  " DECALOGUЕ" е наситена с много романтика, стилни модели  от висококачествени материи  и вежливо обслужване!







Снимка Марияна 



Снимка Марияна


Ронка, желая ти много успехи и дизайнерско вдъхновение!
 Не забравяй кулинарните си почитатели, липсваш ни :)!



***************************************************


Предлагам ви и рецептата за торта " Винтидж Кафез " с която гостувах в кулинарния блог










Юбилейна тората за Дени, съпругата на моя брат.


Торта от какаови блатове с дъх на кафе и  мус от шампанско с малини!

Продукти за блата:
  • 480 гр брашно
  • 400 гр захар
  • 2 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
  • 60 гр неподсладено  какао 
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л сода бикарбонат 
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 ч. ч. олио или зехтин
  • 2 с. л. ванилия
  • 1 ч. ч. вода

Подгответе  по възможност две тавички с диаметър 25 см. или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С  ( с вентилатор 160 ) фурна, около 30 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Изкарайте тавичката от фурната и изчакайте 3 - 4 мин, след това поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.









"Мус от шампанско и малини" е моя импровизация - лек крем с деликатен вкус на ароматно пенливо вино и  свежи  плодове !

Продукти за мус от шампанско:
  • 100 гр. бял шоколад
  • 200 мл. шампанско
  • 600 мл. не подсладена сметана 35% масленост
  • 3 с. л. желатин  - 15 гр. 1 1/2 пакетче
  • 5 с. л. кондензирано мляко
  • 5 - 6 капки есенция шампанско





Приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня, охладете го до стайна температура, прибавете го към шампанското на тънка струя. Охладете сместа в хладилника за 30 - 40 мин, като го разбърквате периодично.
Накиснете желатина в 30 мл. вода, разтворете го  на водна баня без да завира, изчакайте да се  охлади до стайна температура. Разбийте сметаната, добавете към нея кондензираното мляко или захар, по ваш вкус. Към сметаната добавете на тънка струя шампанското с шоколада и желатина, като  бъркате  внимателно със силиконова шпатула  Поставете сместа в хладилника за 2, 3 часа,
като разбърквате периодично.





Сглобяване на тортата


*Разрежете блатовете наполовина, поставете първият в метален ринг,  нанесете от вече охладения мус, наредете малините и отново  поставете от муса. Така редувайте, докато завършите с последния блат. По желание може да обогатите муса с парчета тъмен шоколад . Поставете тортата в хладилника за 10 - 12 часа.
* Ако изработвате кафез, запазете единият блат или изпечете допълнителен.


Охладена торта .
В този случай измазах тортата с маслени трохи:


Продукти за маслен крем:
  • 100 гр  меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 150 гр. трохи от блат или кекс

Разбийте всички продукти до получаване на крем. Половината от масленият крем смесете с трохите. Нанесете върху охладената торта един слой от маслените  трохи, върнете я в хладилника за 1-2 часа. След това, нанесете от масленият крем и заравнете всички страни. След пълното охлаждане на масления крем торта е готова за декорация по ваш вкус. 




За оформянето на  кафеза  използвах единият от четирите блата нарязан на тънки ленти. Редувах блат с мус, в отрязано наполовина пластмасово шише от безалкохолно ( частта с гърлото ),  докато се запълни плътно. Изчаках да  стегне заедно с тортата, изрязах бутилката  и измазах с маслени трохи.




6 коментара:

  1. Много хубав пост, изпълнен с приятелски чувства и красиви емоции! Мариянче, права си за Рони, определено липсва и очаквам с нетърпение нейното завръщане. Същевременно се радвам много на успехите й. Тортата е разкошна, както красивият подарък! И ти лиспваш често, надявам се да те засичам поне от време на време. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Красота и романтика-все красоти твориш,Мариянче!Ронката и тя е една вълшебница-желая и успех!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Успееееех!
    Мариянче неповторима си!
    Целувки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариянка,
    във всичките тези кафези си затворила едно хубаво сладко настроение, което пожелавам на ползвателите им да им носи само хубави емоции.
    Чудесна нова седмица ти желая, а на Вероника- успешен бизнес!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариянка, не спирам да ти се възхищавам, на творбите, на топлите чувства, на всичко, което си! И двете произведения са уникални, в които си вложила много повече от труд и талант! Искрени комплименти за това! На Рони пожелавам много успехи, защото и тя също като теб влага цялата си душа в това, което прави, дали е музика, кулинария или мода! Уважавам ви много и двете и се радвам искрено за сърдечното ви приятелство! Пожелавам ви прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета, много ви благодаря за милите думи! Радвам се, че се завърнах :))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...