5.01.2013 г.

Празнични Бисквити.

Бисквитките, които ви предлагам днес приготвих след Коледа, макар да са  подходящи точно за този празник. Силното любопитство  към тези дребни, вкусни и ароматни бижута се роди от поредни публикации на любим блогър и вдъхновение от  списание Good Food! 



Канточини
Сладки с лешници и червени боровинки








 Сладки с лешници и червени боровинки-
Good Food - бр. 52  2011г.


Продукти :
  • 175 гр. меко масло
  • 85 гр. захар
  • 1/2 ч. л. ванилова есенция
  • 225 гр. брашно
  • 75 гр. лешници или шам фъстък (сурови)
  • 75 гр. сушени червени боровинки
Приготвяне:

С дървена лъжица смесете маслото, захарата и ваниловата есенция. Добавете към тях брашното, ядките и червените боровинки (предварително нарязани на едро). Омесете сместа, Разделете я на две  равни части,  оформете всяка половина като салам с дебелина 5 см. Увийте   парчетата в домакинско фолио и ги охладете за 1-2 часа.
Загрейте фурната до 180 градуса С ( с обдухване 160 ). Развийте тестото и го нарежете на шайби с дебелина на 1 см. Сложете ги в тава, застлана с хартия за печене, запечете ги за 12 - 15 мин. Оставете сладките да изстинат в тавата. 



Канточини
вдъхоновена от Ева

Продукти:
  • 400 гр. брашно
  • 180 гр. захар
  • 4 яйца
  • 1 ч. л. сол
  • 1 1/2 ч. л. бакпулвер 
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 150 гр. ядки ( орехи и лешници )
  • 150 гр. сушени плодове ( кайсии, фурми, стафиди )
  • 30 мл. ром
  • кората от един портокал и един лайм
  • сока на един портокал
Приготвяне:

Нарежете на едри парчета сушените плодове, накиснете ги в рома и сока от портокал ( бъркайте ги периодично .  Запечете ядките за кратко. Загрейте фурната на 180С, застелете тава с хартия за печене.
Разбийте яйцата, захарта и ванилията с миксер, до получаването на крем. Към нея добавете брашното с бакпулвера и солта, като бъркате с дървена лъжица. Прибавете ядките и сушените плодове и корите от портокал и лайм към сместа,  ще получите лепкаво тесто.  В тавата изсипете две равни части от тестото и образувайте с помощта на мокри ръце две продълговати " франзели " на разстояние една от друга.


Печете около 25 мин. оставете ги да изстинат. Нарежете кантучините под диагонал на филийки, с дебелина 1 см. Върнете ги отново във фурната на 160С и ги запечете за още 10 мин. или докато приемат приятен загар.





10 коментара:

  1. Страхотни вкусотийки! Много вкусни са станали!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Мариянка, колко много изкушения предлагаш! На това му викам богато изкушение, красиво поднесено и предполагам консумирано с голямо удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни изкушения, Мариянка :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Тряна,
    Лучия,
    Дани,
    Благодаря ви за милите думи.
    Прекрасна неделя ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, Мариянка....., при вас са били истински празници!!! Прекрасни са!
    Дано празниците не свършват, ако ще са така красиви;)

    ОтговорИзтриване
  6. Мариянка, много уютна публикация, с толкова аромати и вкусове!
    Много красиво! Желая ти цялата предстояща година да е т акава!
    Бъди здрава и все така вдъхновена , усмихната и позитивна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. От коя по-напред да си поискам,Мариянка,като всички видове са разкошни!
    Първо ще си дръпна от канточините,че не съм правила и съм любопитна за вкуса!Страхотни съчетания от добавки!И чудни снимки!
    Прегръдки и с пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8.01.2013 г., 9:03:00

    Първата снимка ме грабна още като я видях във фейсбук - като от истинска коледно-бисквитена работилница :-) ... много красива селекция от сладки и декорации. Канточините са ми едно от предизвикателствата за следващата Коледа :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5.02.2013 г., 9:42:00

    Мариянка, бисквитите с боровинки ги опитах тъкмо вчера. Страхотни се получиха, въпреки че погрешка ги направих с орехи вместо с лешници. И тази комбинация върви :-) Мерси за чудесната интерпретация.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...