28.03.2012 г.

Zumba Cake - Зумба Торта!

Зумба торта приготвих  специално по повод  Зумба парти, организирано от инструктор Мария Аврамова. Вдъхновена от пролетните цветове и аромати на  Дени приготвих вита торта  с мус от манго, хапки папая и ванилова платка с шам фъстък.








Продукти за блата:(адаптиран от Sabina Cakes)
  • 15 яйца
  • 370 гр захар
  • 200 гр брашно (пресято)
  • 1 с. л. нишесте
  • 100 гр.суров, почистен шам фъстък
  • ванилия
  • сол
Разделете белтъците от жълтъците, белтъците разбийте с 4 с.л. от захарта на сняг , жълтъците разбийте  с останалата захар до побеляване. В блендер или с остър нож натрошете шам фъстъка. Със силиконова  шпатула  внимателно смесете разбитите белтъци и жълтъците, добавете постепенно брашното, нишестето, шам фъстъка ванилията и солта, като бъркате бавно и постепенно.
От това количество се получават 3 блата 28 см - 36 см (приблизително)  и 25 см дм за дъно на тортата. Разпределете в три тави равномерно тестото върху  хартия за печене и в една кръгла форма с 25 см дъно
Печете в предварително нагрята на 180 градуса С фурна  за 13-15 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат!

Продукти за мус от манго:

  • 3 обелени и нарязани плода манго
  • 500 мл сметана
  • 4 с. л. захар
  • 2 белтъка на стайна температура
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 компот от папая
Пасирайте плода от манго и лимоновия сок. Разбийте белтъците, добавете две лъжици от захарта и разбивайте  докато получите пухкави връхчета. Разбийте сметаната с останалата захар. Постепенно смесете половината от белтъците и сметаната, прибавете към тях плодовото пюре и  добавете останалите белтъци. 

Сглобяване на тортата:

За  торта с диаметър 26 см и височина 15 см  нарежете блатовете на три равна парчета с ширина  9 см. Намажете обилно платките с екзотичния мус, поставете парченца папая. Завийте ги на руло поставете го върху кръглата основа, намазана предварително с крем и стегнете с метален ринг. Тук  може да видите подробни пояснения и снимки за сглобяване на вита торта.


Маслен крем за измазване на торта преди обличане с фондан:
Продукти за масления крем:
  • 100 гр меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем. Оформете тортата, ако се налага изрежете излишните парчета така че да стените да са изравнени. Намажете с масления крем и заравнете, върнете в хладилника да стегне. Ако има нужда оформете  пак и върнете в хладилника отново.


Мария Аврамова
лицензиран инструктор - ZUMBA




Следващата публикация ще горим калории и ще поиграем заедно Зумба :)

32 коментара:

  1. Е, много е хубава! Красота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Истинска красавица е тортата, Марияна! Сигурна съм, че е и толкова красива! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мариянче, страхотна торта с любимите ми манго и маракуя!
    Не съм виждала компот от маракуя :)
    Ще "повдигнеш ли завесата' къде си го намерила!
    Прегръдки и хубава вечер!
    В очакване на следващата публикация!

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е жестока и като съчетание на вкусове и като визия, поздравление за идеите Марианче!!! А за Зумбата аз съм и фен някъде от миналата пролет по това време, тогава за първи път чух и случайно разбрах, че стартира точно в моя фитнес, страхотно разтоварваща, забавна, танцувална и топи килограми :)
    Прегръдки и усмихнат четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариянче,пак страхотно творение при теб!Тортата е много весело декорирана и съвсем в тон с повода!Пълнежа много ми допада!
    Очаквам да прочета повече за танците ви!
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна е!!! И тези танцуващи фигури! Комплименти! Мариянка, страхотна си!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Много екзотична торта си направила, Мариянче! Интригуваща вътрешност и красива външност :)
    Чакам да разкажеш за зумбата.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Траяна,
    Павлина,
    Ева,
    Дани,
    Ева,
    Роси,
    Кате,
    Ели,
    Благодаря ви за милите думи!
    Хубава вечер, прекрасен и слънчев петък!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, каква торта, Мариянче!
    Аз се чудех къде се загуби тия дни, а ти на зумба си била;)
    Сега остава да въвлечеш и нас в нея, както ни въвлече в размисли за тази торта;)
    Чак такава няма да направя, но манго и маракуя ще вкарам в някой сладкиш. Голям майстор си, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, под въздействие на Зумбата съм сега, но сладкишите не ми излизат от главата :))!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  10. Разреза е един път :):):) Браво за страхотната комбинация , сигурна съм че е била много вкусна . Много ми харесва :-Р

    ОтговорИзтриване
  11. Марианка, страхотна торта си направила! Интересна и като вкус и като дизайн!Особено очарователна е защото външния вид си пасва иделано с пълнежа и вкуса!Разреза е много красноречив!Очаквам да разбера повече за този танц!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, желанието ми беше вкуса да съвпада с темата, радвам се, че го отбеляза :)!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Колко екзотика имало тук!Чудесна комбинация на екзотични плодове и танци!

    ОтговорИзтриване
  13. Очаквам с нетърпение следващата ти публикация:)
    Ще бъде интересна и забавна, уверена съм.
    Тортата е много свежа и идейна, сигурна съм, че е ужасно вкусна!
    Браво, Мариянка!


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви, благодаря ти!
      Слънчева неделя ти желая!

      Изтриване
  14. Не знам защо, всъщност знам, ама трябва да се замисли човек малко, но винаги като вляза в блога ти и се усмихвам широко :) Eто, и сега е така :))
    Много сладурска и закачлива торта, Усмивке! Излапали са я моментално, знам аз :)

    П.П. Подаръкът е разкошен!!! Ще се закичим по празниците с него :)
    Благодаря ти още веднъж, усмихна ме и ме ококори, наистина ме окорои :)) Изненадата си беше истинска изненада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не знам защо, но се надявам да разбера от теб :))), а твоите коментари винаги ми топлят сърцето, благодаря ти !
      Хубава и усмихната неделя от мен!

      Изтриване
  15. И моите комплименти, Мариянка!
    Великолепна торта -
    оригинална, атрактивна и много ефектна, а вкусът е гарантиран!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, Благодаря ти за милите думи :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Мариянче,прекрасно изпълнение-невероятна си!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Мариянче, тортите ти са у-ни-кал-ни!
    Обичам ги, защото са елегантни, изчистени, със сигурност невероятни на вкус!
    Поздравления за поредния шедьовър!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. СУПЕР Е МАРИЯНКА!ИЗГЛЕЖДА ПРЕКРАСНО,А И СЪМ СИГУРНА ЧЕ Е ВКУСНО.МНОГО ОРИГИНАЛНО ХРУМВАНЕ.ЦУН.ЖУ

    ОтговорИзтриване
  19. Гледах я тази торта онзи ден на миниатюрния екран на телефона веднага щом се докопах до безплатен интернет на летището и нямах търпение да я видя и в цял размер :-) Изглежда много пролетна и свежа. Ама как се забавлявате само на тая зумба...:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти, голяма веселба е зумбата и много тонизираща! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...