18.03.2012 г.

Пролетно вдъхновение с Дени!


В очакване на пролетта, топлите дни и аромата на разцъфнали цветя,
 имам удоволствието да ви представя
едно слънчево момиче, което ме очарова с прекрасните си десерти, изпълнени с много финес,  запленяващи фотосесии  и разкази, съпътстващи всяка рецепта!
Насладете се на най - финия и деликатен десерт, изкусяващ с вълшебен вкус и аромат, 
поръсен с капчици сладост от Дени - Drops Of  Sweetnes !

Снимки - Drobs Of Sweetness 
Това е моята първа покана да гостувам в блог. Бях изключително изненадана, развълнувана и благодарна и мисля, че е логично у мен тя да предизвика асоциации с едно истинско гостуване като това, което се случва, когато поканим някого в своя дом. Гостът може да е стар познат, с когото винаги е приятно да побъбрим за нещата от живота и други интересни истории, сърбайки чаша горещ чай и похапвайки вкусни домашни сладкиши. Понякога обаче на гости ни идват нови и непознати хора, които се случва да срещнем за първи път. Разговорът може и да започне някак трудно и неохотно, съпътстван от обичайните резерви, които имаме създавайки нови контакти, и колкото и да доливаме полупълната чаша, алкохолът може и да не стигне, за да се получи приятна и отпускаща атмосфера. Днес обаче няма да сервирам нито сгряващи, нито градусови напитки, а мисля да поднеса една свежа розова лимонада, шепа френски макарони,  

Снимки - Drobs Of Sweetness  

грейнали в слънчеви цветове и пълни с плодов аромат – ананас, портокалови корички, сладко от червени боровинки... неща, вдъхновени от пробуждането на една нова пролет и да разкажа малко за себе си. 

Снимки - Drobs Of Sweetness 
Тези, които следят моя блог, добре знаят какво количество думи мога да изпиша преди да започна да обяснявам как се разбиват белтъци на сняг или как се смесват масло и захар, за да се получат после вкусни и пухкави кейкчета. А истината е, че в началото на моето кулинарно интернет начинание нямах почти никакъв опит в приготвянето на сладкиши и за да се мотивирам да натрупам такъв, реших, че писането на блог би ме накарало да поддържам някакъв ритъм, да прекарвам повече време в кухнята и да обръщам по-голямо внимание на точността, с която изпълнявам всяка рецепта. А и като начинаеща домакиня без деца, с все по-намаляващо увлечение към шопинга и с много свободно време, трупането на хобита е полезно нещо. Преди да се науча как се правят елементарни неща като мусове, кремове, бисквити и кейкове, обаче, се научих съвсем бързо как се правят френски макарони. Блогът ми стартира с тях, а след това и напълно очарована от почти ритуалният начин на приготвянето им, първите ми пет шест публикации продължиха все на тази тема. Струва ми се и съвсем разумно днес да представя рецепта именно за тези разноцветни и вкусни сладки.  

Снимки - Drobs Of Sweetness
Опитвала съм няколко различни рецепти за приготвяне на черупките, но тази поместена по-долу ми е любима, тъй като в основната пропорция съдържанието на захар е по-ниско, което прави и самите макарони не толкова почти дразнещо сладки за зъбите. За успешното изпълняване на мисията „френски макарони в домашни условия” е важно:1/ човек добре да познава своята фурна, тъй като всяка секунда е важна за това да се получат едни перфектно изпечени черупки – нито прегорели, нито леко сурови и едва отлепящи се от хартията; 2/ макаронажът (от който до голяма степен зависи успехът или провалът на начинанието) – не повече от 40-45 завъртания с шпатулата и то все в една и съща посока; 3/ наличието на значителна доза ентусиазъм и търпение.


Рецепта за черупките

Използвала съм пропорцията 1:1,3:1,6:0,8 /от Syrup&Tang/, където 1 е количеството белтък, 1,3 е количеството бадемово брашно, 1,6 е количеството пудра захар и 0,8 е количеството захар /всички съставки са в грамове/. За това не е нужно да се спазват дословно количествата дадени по-долу. Според наличното количество белтък се определя и количеството на останалите необходими продукти.

36 гр. белтък, престоял в плътно затворен контейнер в хладилник поне 24 часа
47 гр. бадемово брашно или ситно смлени филирани бадеми
58 гр. пудра захар
29 гр. захар
боя на прах с цвят по избор

1/ Първо се приготвя тавата като се покрива с хартия за печене. Аз използвам анодизирана тава понеже в нея черупките не изгарят, изпичат се равномерно и се отлепят съвсем лесно накрая. Може да се използват няколко обикновени плитки тави, сложени една в друга. След това се приготвя пошът като се завинтва накрайник с отвор около 1 см; закрепя се във висока чаша или друг удобен съд, за да се пълни по-лесно след това.  
2/ В блендер или кухненски робот се размесват бадемовото брашно и пудрата захар за 2 минути. След това всичко се пресява 2 пъти в голяма купа, за да се отстранят едрите частици. Зелените макарони станаха с доста по-гладки черупки, за тях използвах смлени в малка кафемелачка филирани бадеми вместо обичайното бадемово брашно.
3/ В метална купа се поставя белтъкът и се разбива за около две минути на средно висока скорост на миксера докато се получи пухкава смес. Добавя се постепенно, обикновената захар и след това разбиването продължава за още 1-2 минути на най-висока скорост, докато се образуват твърди връхчета и сместта стане гладка и лъскава. Ако се използва боя, се добавя сега и се правят няколко завъртания с миксера, докато се смеси. 
4/ Сухите съставки се прибавят на 3-4 пъти последователно към белтъчната смес като след всяко добавяне се смесват до пълното им поемане. Това се прави с шпатула като хубаво се минава по стените на купата през дъното и се обръща сместта отдолу нагоре, бавно и внимателно се правят около 10 завъртания след всяко добавяне на суха смес. Крайният резултат трябва да бъде смес с констиненция на лъскава лава и като се загребе да пада бавно надолу. Може да се пробва дали сместта е готова като се вземе съвсем малко количество и се сложи в чиния - ако образува връхче, което не спада надолу след няколко секунди, значи има нужда да се направят още няколко завъртания с шпатулата. Трябва да се внимава да не се бърка твърде много, иначе при печене повърхността на черупките може да се напука. 


5/ Сместта се прехвърля в поша, със завит настрани накрайник, за да не изтече от другата страна докато се пълни.
Върху приготвената хартия се шприцоват кръгчета с горе-долу еднакви размери - около 3 см - на разстояние едно от друго. Добре е накрайникът на поша да се държи вертикално надолу, а не под наклон, и съвсем близо до хартията, иначе по време на печене може да се образуват неравномерни крачета.
Дори и първоначално да се образуват връхчета, те спадат след няколко секунди. Ако не спаднат напълно може да се потупат леко с мокър пръст.
Оставят се да престоят около час, за да може по време на печене да се образуват крачета в основата. Може да се изсушат и във вентилаторна печка. Важно е преди да се изпекат да са напълно сухи. Това се проверява като се докоснат леко с пръст отгоре и отстрани.
6/  След това идва ред на печенето, което е до голяма степен въпрос на опит. След няколко дузини черупки във всякакви варианти - прегорели, недоизпечени, леко кафеви и то наполовина и пр. вече съм установила, че в моята вентилаторна фурна стават идеални на 130 С за точно 21 минути. Препоръчителното време за печене варира от 10 до 22 минути при 140-150 С /за обикновена фурна/.
7/ Изваждат се и се оставят в тавата да изстинат за около 2 минути. След това се прехвърлят както са с хартията върху решетка, за да истинат за около половин час и накрая се отлепят. Идеално изпечените черупки би трябвало да се отлепят без усилие.
8/ Сглобяват се като се мажат от едната страна с пълнеж по избор - може да е шоколадов ганаш, плодов конфитюр, маскарпоне с някакво сладко и пр.
Макароните се слагат в пластмасова кутия с капак и се оставят в хладилник да престоят поне 24 часа /или за през ноща/ преди консумиране, за да може хубаво да се смесят вкусовете. Вкусът и констиненцията им веднага след сглобяване са доста различни и не точно такива, каквито трябва да бъдат, за това прибързаното опитване не е препоръчително и би довело до известно разочарование от крайния резултат :-)!

Рецепта за пълнежа с ананасово сладко
(от the gb bake off)

50-60 гр. парченца ананас от консерва
35 гр. захар
60 мл. пълномаслена сметана

Може да се използва и предварително приготвено сладко от ананас, вместо да се приготвя такова в домашни условия.


Парченцата ананас се поставят в блендер или кухненски робот и се смилат само за няколко секунди, не е нужно да се получава фина смес. Прехвърлят се в малка тенджерка или друг подходящ съд заедно със захарта и се оставят на средно силен огън като се бърка непрекъснато с дървена лъжица докато захарта се стопи и се получи гъста смес - около 6-7 минути.  Отстранява се от огъня и се оставя да изстине напълно.
Добре охладената сметана се разбива с миксер в метална купа. Към нея се добавя сладкото от ананас и се размесва.

Рецепта за пълнежа с портокалови корички и сос от червени боровинки
/от the gb bake off/настъргана кора на 1/2 портокал
80 мл пълномаслена сметана
1-2 суп. л. сос от червени боровинки /аз съм използвала такъв, който не съдържа цели плодчета/
1 суп. л. пресята пудра захар /може да се добави и повече според вкуса/

Охладената сметана се разбива с миксер. Към нея се добавят портокаловите корички и се разбърква внимателно с лъжица. Добавят се захарта и сосът от червени боровинки и всичко се разбърква добре. 

Снимки - Drobs Of Sweetness 
Дени, благодаря ти за приятното усещане, нежните цветове, ароматните макарони и пролетното настроение!


24 коментара:

 1. Много интересен гост :-) Макароните ще се пробват задължително. Благодаря !

  ОтговорИзтриване
 2. Мариянка, позравления за чудесната ти гостенка!
  Обичам да чета историите на Дени и да се наслаждавам на снимките!
  И двете ме зареждат с енергия!
  Така е и сега - насладих се на цветята, красивите цветове на снимките и на нежните макарони!
  Дени, благодаря за доставеното удоволствие!
  И на двете пожелавам една слънчева седмица!

  ОтговорИзтриване
 3. Колко Пролет,колко сладост и цветно настроение ти е дошло на гости Мариянче!
  Разказите,рецептите и начина на представяне на Дени са очарователни!
  Десертът наистина е фин ,изкусяващ и деликатен,а ти и твоята гостенка ,с тази публикация ми подарихте букет от пролетни цветя, аромат на вкусни сладки и свежестта на розовата лимонада!
  Прекрасни сте!

  ОтговорИзтриване
 4. Толкова прелест на едно място!Много красиво , зарежда с невероятно позитивно настроение!Поздравление и за двете еи, Дени и Марианка!Изключително приятна публикация!Багодаря ви!Желая ви слънчева седмица, изпълнена с красиви преживявания!

  ОтговорИзтриване
 5. Чудесна гостенка и прекрасни снимки!

  ОтговорИзтриване
 6. Прекрасна публикация ,страхотен гост ,невероятни снимки.
  Поздрави и за двете!

  ОтговорИзтриване
 7. Слънчева седмица на двете слънчеви момичета! Поздравления за поста, фотосите и позитивната енергия!

  ОтговорИзтриване
 8. Мариянче, поздравявам ви и двете! Искрено ви се възхищавам, и двата блога са сред любимите ми! Прекрасно гостуване, толкова пролетно настроение носи Дени с тези красиви снимки и цветни макарони! Прегръщам ви!

  ОтговорИзтриване
 9. Прекрасно гостуване!
  Толкова харесвам и двечките:)


  Прегръщам те!

  ОтговорИзтриване
 10. Страхотна гостенка, Мариянка :) Поздравления и за двете ви!

  ОтговорИзтриване
 11. Пренесох се за миг в Париж... Впечатлена съм от гостенката, благодарности за домакинята и пожелания за нестихващо вдъхновение и за двете! :)

  ОтговорИзтриване
 12. Мили Дами, благодаря ви за коментарите и прекрасните пожелания!
  Пожелавам ви прекрасна вечер и още по - топъл утрешен ден!

  ОтговорИзтриване
 13. Е, вече и честита пролет, мили дами -
  прекрасна гостенка и публикация - много колоритна, цветна и тематична!
  Благодаря на двете ви за удоволствието...
  Сърдечни пожелания за много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

  ОтговорИзтриване
 14. Мариянче,чудесен избор на гост от твоя страна!
  А Дени отново ни е поднесла толкова много колорит,та ми е трудно да отлича кое ме привлича повече-макароните или колажите!
  Особено снимката с японската вишна ми напомни,че се каня да си засея такава и тази пролет ще го сторя,харесва ми как цъфти в червено.
  Много уютно и очарователно гостуване,прегръдки и за двете и честита ви пролет,мили дами!

  ОтговорИзтриване
 15. Чета всички тези коментари с голяма усмивка на лице! Бих искала да благодаря на всички за красивите думи, да честитя първия пролетен ден и да пожелая много слънчево настроение и усмивки през целия сезон!
  Мариянка, на теб благодаря още веднъж, че ме удостои с честта да бъда гост на прекрасния ти блог!

  ОтговорИзтриване
 16. Мариянка, и двете сте страшно симпатични;)
  Радвам се да ви видя на едно място- харесвам твоите предложения, усмивките, които се излъчват от всичко, което приготвяш, а Дени е една от най-сладкодумните девойки наоколо и прави чудесни снимки!
  Ех, тези макарони, вече ги сънувам;)
  Честита пролет

  ОтговорИзтриване
 17. Ето това се казва урок! Благодаря и на двете ви! Страхотен домакин си подобаващ гост! Поздравявам ви и ви пожелавам слънчеви дни!

  ОтговорИзтриване
 18. Ах каква прелест, красота и пролетно настроение! Мариянче поздравления за избора на гост, Дени е впечатляваща с умението си да пише увлекателно, да снима страхотно и да приготвя истински кулинарни изкушения :)
  Сърдечни поздрави и за двечките и много усмихната пролет ви пожелавам!

  ОтговорИзтриване
 19. Марианка, чудесен гост си поканила!В момента, в който попаднах на блога на Дени,бях очарована от стила й- на изразяване- с думи и снимки!Допада ми светоусещането й.Избора и да направи макарони е красноречив,за това колко запален кулинар е и колко талантлив!..
  Благодаря ви усмихнати и слънчеви момичета за приятното преживяване!

  Слънчева пролет!

  ОтговорИзтриване
 20. Мариянка, поздравления за избора ти на гост! Не бях попадала на блога на Дени, заинтригува ме :)
  Много пролетна публикация!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 21. Поздравления за невероятната съвместна публикация! Благодарности на домакинята, че ни представи прекасните творения на Дани, а за Дани - ти си знаеш, че си имаш моите искрени адмирации за таланта ти за приготвяне на десерти, особено след като направих онзи кекс :) Прегръдки и слънчев петъчен ден от мен!

  ОтговорИзтриване
 22. Мариянче,гостенката ти е едно от любимите ми кулинарки.А ЗА снимките и-изобщо няма какво да кажа ,освен-красота....На тези френски макарони им се точа от доста време-дори и елекронно кантарче си купих заради тях,но още не ми е дошла музата да се пробвам.Със сигурност рецептата ще е тази-така подробно описана.
  Двечките правите много хубава и вкусна храна-поздравявам ви!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 23. Хей красота ,пак си сътворила чудеса.Изглеждат забавни и вкусни.Но не открих Зумба тортата ,изглежда много готина.Бравос.Целувам те красива.ЖУУУ

  ОтговорИзтриване
 24. Мариянче, поздравления за избора ти на гост! Обичам ви много и двете, блоговете ви са сред любимите ми. Презентацията на Дени е невероятна, както всеки път поднесена с любопитна история, която ми е интересно да прочета. Макароните все още са в списъка на желанията ми, не мога да се престраша да ги приготвя.:-))
  Невероятно гостуване и прекрасна домакиня!
  Поздрави и за двете ви!

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...