В очакване на пролетта, топлите дни и аромата на разцъфнали цветя,
имам удоволствието да ви представя
едно слънчево момиче, което ме очарова с прекрасните си десерти, изпълнени с много финес, запленяващи фотосесии и разкази, съпътстващи всяка рецепта!
Насладете се на най - финия и деликатен десерт, изкусяващ с вълшебен вкус и аромат,
поръсен с капчици сладост от Дени - Drops Of Sweetnes !
Снимки - Drobs Of Sweetness |
Това е моята първа покана да гостувам в блог. Бях изключително изненадана, развълнувана и благодарна и мисля, че е логично у мен тя да предизвика асоциации с едно истинско гостуване като това, което се случва, когато поканим някого в своя дом. Гостът може да е стар познат, с когото винаги е приятно да побъбрим за нещата от живота и други интересни истории, сърбайки чаша горещ чай и похапвайки вкусни домашни сладкиши. Понякога обаче на гости ни идват нови и непознати хора, които се случва да срещнем за първи път. Разговорът може и да започне някак трудно и неохотно, съпътстван от обичайните резерви, които имаме създавайки нови контакти, и колкото и да доливаме полупълната чаша, алкохолът може и да не стигне, за да се получи приятна и отпускаща атмосфера. Днес обаче няма да сервирам нито сгряващи, нито градусови напитки, а мисля да поднеса една свежа розова лимонада, шепа френски макарони,
Снимки - Drobs Of Sweetness |
грейнали в слънчеви цветове и пълни с плодов аромат – ананас, портокалови корички, сладко от червени боровинки... неща, вдъхновени от пробуждането на една нова пролет и да разкажа малко за себе си.
Снимки - Drobs Of Sweetness |
Тези, които следят моя блог, добре знаят какво количество думи мога да изпиша преди да започна да обяснявам как се разбиват белтъци на сняг или как се смесват масло и захар, за да се получат после вкусни и пухкави кейкчета. А истината е, че в началото на моето кулинарно интернет начинание нямах почти никакъв опит в приготвянето на сладкиши и за да се мотивирам да натрупам такъв, реших, че писането на блог би ме накарало да поддържам някакъв ритъм, да прекарвам повече време в кухнята и да обръщам по-голямо внимание на точността, с която изпълнявам всяка рецепта. А и като начинаеща домакиня без деца, с все по-намаляващо увлечение към шопинга и с много свободно време, трупането на хобита е полезно нещо. Преди да се науча как се правят елементарни неща като мусове, кремове, бисквити и кейкове, обаче, се научих съвсем бързо как се правят френски макарони. Блогът ми стартира с тях, а след това и напълно очарована от почти ритуалният начин на приготвянето им, първите ми пет шест публикации продължиха все на тази тема. Струва ми се и съвсем разумно днес да представя рецепта именно за тези разноцветни и вкусни сладки.
Снимки - Drobs Of Sweetness |
Опитвала съм няколко различни рецепти за приготвяне на черупките, но тази поместена по-долу ми е любима, тъй като в основната пропорция съдържанието на захар е по-ниско, което прави и самите макарони не толкова почти дразнещо сладки за зъбите. За успешното изпълняване на мисията „френски макарони в домашни условия” е важно:1/ човек добре да познава своята фурна, тъй като всяка секунда е важна за това да се получат едни перфектно изпечени черупки – нито прегорели, нито леко сурови и едва отлепящи се от хартията; 2/ макаронажът (от който до голяма степен зависи успехът или провалът на начинанието) – не повече от 40-45 завъртания с шпатулата и то все в една и съща посока; 3/ наличието на значителна доза ентусиазъм и търпение.
Рецепта за черупките
Използвала съм пропорцията 1:1,3:1,6:0,8 /от Syrup&Tang/, където 1 е количеството белтък, 1,3 е количеството бадемово брашно, 1,6 е количеството пудра захар и 0,8 е количеството захар /всички съставки са в грамове/. За това не е нужно да се спазват дословно количествата дадени по-долу. Според наличното количество белтък се определя и количеството на останалите необходими продукти.
36 гр. белтък, престоял в плътно затворен контейнер в хладилник поне 24 часа
47 гр. бадемово брашно или ситно смлени филирани бадеми
58 гр. пудра захар
29 гр. захар
боя на прах с цвят по избор
1/ Първо се приготвя тавата като се покрива с хартия за печене. Аз използвам анодизирана тава понеже в нея черупките не изгарят, изпичат се равномерно и се отлепят съвсем лесно накрая. Може да се използват няколко обикновени плитки тави, сложени една в друга. След това се приготвя пошът като се завинтва накрайник с отвор около 1 см; закрепя се във висока чаша или друг удобен съд, за да се пълни по-лесно след това.
2/ В блендер или кухненски робот се размесват бадемовото брашно и пудрата захар за 2 минути. След това всичко се пресява 2 пъти в голяма купа, за да се отстранят едрите частици. Зелените макарони станаха с доста по-гладки черупки, за тях използвах смлени в малка кафемелачка филирани бадеми вместо обичайното бадемово брашно.
3/ В метална купа се поставя белтъкът и се разбива за около две минути на средно висока скорост на миксера докато се получи пухкава смес. Добавя се постепенно, обикновената захар и след това разбиването продължава за още 1-2 минути на най-висока скорост, докато се образуват твърди връхчета и сместта стане гладка и лъскава. Ако се използва боя, се добавя сега и се правят няколко завъртания с миксера, докато се смеси.
4/ Сухите съставки се прибавят на 3-4 пъти последователно към белтъчната смес като след всяко добавяне се смесват до пълното им поемане. Това се прави с шпатула като хубаво се минава по стените на купата през дъното и се обръща сместта отдолу нагоре, бавно и внимателно се правят около 10 завъртания след всяко добавяне на суха смес. Крайният резултат трябва да бъде смес с констиненция на лъскава лава и като се загребе да пада бавно надолу. Може да се пробва дали сместта е готова като се вземе съвсем малко количество и се сложи в чиния - ако образува връхче, което не спада надолу след няколко секунди, значи има нужда да се направят още няколко завъртания с шпатулата. Трябва да се внимава да не се бърка твърде много, иначе при печене повърхността на черупките може да се напука.
5/ Сместта се прехвърля в поша, със завит настрани накрайник, за да не изтече от другата страна докато се пълни.
Върху приготвената хартия се шприцоват кръгчета с горе-долу еднакви размери - около 3 см - на разстояние едно от друго. Добре е накрайникът на поша да се държи вертикално надолу, а не под наклон, и съвсем близо до хартията, иначе по време на печене може да се образуват неравномерни крачета.
Дори и първоначално да се образуват връхчета, те спадат след няколко секунди. Ако не спаднат напълно може да се потупат леко с мокър пръст.
Върху приготвената хартия се шприцоват кръгчета с горе-долу еднакви размери - около 3 см - на разстояние едно от друго. Добре е накрайникът на поша да се държи вертикално надолу, а не под наклон, и съвсем близо до хартията, иначе по време на печене може да се образуват неравномерни крачета.
Дори и първоначално да се образуват връхчета, те спадат след няколко секунди. Ако не спаднат напълно може да се потупат леко с мокър пръст.
Оставят се да престоят около час, за да може по време на печене да се образуват крачета в основата. Може да се изсушат и във вентилаторна печка. Важно е преди да се изпекат да са напълно сухи. Това се проверява като се докоснат леко с пръст отгоре и отстрани.
6/ След това идва ред на печенето, което е до голяма степен въпрос на опит. След няколко дузини черупки във всякакви варианти - прегорели, недоизпечени, леко кафеви и то наполовина и пр. вече съм установила, че в моята вентилаторна фурна стават идеални на 130 С за точно 21 минути. Препоръчителното време за печене варира от 10 до 22 минути при 140-150 С /за обикновена фурна/.
7/ Изваждат се и се оставят в тавата да изстинат за около 2 минути. След това се прехвърлят както са с хартията върху решетка, за да истинат за около половин час и накрая се отлепят. Идеално изпечените черупки би трябвало да се отлепят без усилие.
8/ Сглобяват се като се мажат от едната страна с пълнеж по избор - може да е шоколадов ганаш, плодов конфитюр, маскарпоне с някакво сладко и пр.
Макароните се слагат в пластмасова кутия с капак и се оставят в хладилник да престоят поне 24 часа /или за през ноща/ преди консумиране, за да може хубаво да се смесят вкусовете. Вкусът и констиненцията им веднага след сглобяване са доста различни и не точно такива, каквито трябва да бъдат, за това прибързаното опитване не е препоръчително и би довело до известно разочарование от крайния резултат :-)!
Рецепта за пълнежа с ананасово сладко
(от the gb bake off)
50-60 гр. парченца ананас от консерва
35 гр. захар
60 мл. пълномаслена сметана
Може да се използва и предварително приготвено сладко от ананас, вместо да се приготвя такова в домашни условия.
Парченцата ананас се поставят в блендер или кухненски робот и се смилат само за няколко секунди, не е нужно да се получава фина смес. Прехвърлят се в малка тенджерка или друг подходящ съд заедно със захарта и се оставят на средно силен огън като се бърка непрекъснато с дървена лъжица докато захарта се стопи и се получи гъста смес - около 6-7 минути. Отстранява се от огъня и се оставя да изстине напълно.
Добре охладената сметана се разбива с миксер в метална купа. Към нея се добавя сладкото от ананас и се размесва.
Рецепта за пълнежа с портокалови корички и сос от червени боровинки
/от the gb bake off/
настъргана кора на 1/2 портокал
80 мл пълномаслена сметана
1-2 суп. л. сос от червени боровинки /аз съм използвала такъв, който не съдържа цели плодчета/
1 суп. л. пресята пудра захар /може да се добави и повече според вкуса/
Охладената сметана се разбива с миксер. Към нея се добавят портокаловите корички и се разбърква внимателно с лъжица. Добавят се захарта и сосът от червени боровинки и всичко се разбърква добре.
Снимки - Drobs Of Sweetness |
Дени, благодаря ти за приятното усещане, нежните цветове, ароматните макарони и пролетното настроение!
Много интересен гост :-) Макароните ще се пробват задължително. Благодаря !
ОтговорИзтриванеМариянка, позравления за чудесната ти гостенка!
ОтговорИзтриванеОбичам да чета историите на Дени и да се наслаждавам на снимките!
И двете ме зареждат с енергия!
Така е и сега - насладих се на цветята, красивите цветове на снимките и на нежните макарони!
Дени, благодаря за доставеното удоволствие!
И на двете пожелавам една слънчева седмица!
Колко Пролет,колко сладост и цветно настроение ти е дошло на гости Мариянче!
ОтговорИзтриванеРазказите,рецептите и начина на представяне на Дени са очарователни!
Десертът наистина е фин ,изкусяващ и деликатен,а ти и твоята гостенка ,с тази публикация ми подарихте букет от пролетни цветя, аромат на вкусни сладки и свежестта на розовата лимонада!
Прекрасни сте!
Толкова прелест на едно място!Много красиво , зарежда с невероятно позитивно настроение!Поздравление и за двете еи, Дени и Марианка!Изключително приятна публикация!Багодаря ви!Желая ви слънчева седмица, изпълнена с красиви преживявания!
ОтговорИзтриванеЧудесна гостенка и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПрекрасна публикация ,страхотен гост ,невероятни снимки.
ОтговорИзтриванеПоздрави и за двете!
Слънчева седмица на двете слънчеви момичета! Поздравления за поста, фотосите и позитивната енергия!
ОтговорИзтриванеМариянче, поздравявам ви и двете! Искрено ви се възхищавам, и двата блога са сред любимите ми! Прекрасно гостуване, толкова пролетно настроение носи Дени с тези красиви снимки и цветни макарони! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеПрекрасно гостуване!
ОтговорИзтриванеТолкова харесвам и двечките:)
Прегръщам те!
Страхотна гостенка, Мариянка :) Поздравления и за двете ви!
ОтговорИзтриванеПренесох се за миг в Париж... Впечатлена съм от гостенката, благодарности за домакинята и пожелания за нестихващо вдъхновение и за двете! :)
ОтговорИзтриванеМили Дами, благодаря ви за коментарите и прекрасните пожелания!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви прекрасна вечер и още по - топъл утрешен ден!
Е, вече и честита пролет, мили дами -
ОтговорИзтриванепрекрасна гостенка и публикация - много колоритна, цветна и тематична!
Благодаря на двете ви за удоволствието...
Сърдечни пожелания за много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана
Мариянче,чудесен избор на гост от твоя страна!
ОтговорИзтриванеА Дени отново ни е поднесла толкова много колорит,та ми е трудно да отлича кое ме привлича повече-макароните или колажите!
Особено снимката с японската вишна ми напомни,че се каня да си засея такава и тази пролет ще го сторя,харесва ми как цъфти в червено.
Много уютно и очарователно гостуване,прегръдки и за двете и честита ви пролет,мили дами!
Чета всички тези коментари с голяма усмивка на лице! Бих искала да благодаря на всички за красивите думи, да честитя първия пролетен ден и да пожелая много слънчево настроение и усмивки през целия сезон!
ОтговорИзтриванеМариянка, на теб благодаря още веднъж, че ме удостои с честта да бъда гост на прекрасния ти блог!
Мариянка, и двете сте страшно симпатични;)
ОтговорИзтриванеРадвам се да ви видя на едно място- харесвам твоите предложения, усмивките, които се излъчват от всичко, което приготвяш, а Дени е една от най-сладкодумните девойки наоколо и прави чудесни снимки!
Ех, тези макарони, вече ги сънувам;)
Честита пролет
Ето това се казва урок! Благодаря и на двете ви! Страхотен домакин си подобаващ гост! Поздравявам ви и ви пожелавам слънчеви дни!
ОтговорИзтриванеАх каква прелест, красота и пролетно настроение! Мариянче поздравления за избора на гост, Дени е впечатляваща с умението си да пише увлекателно, да снима страхотно и да приготвя истински кулинарни изкушения :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и за двечките и много усмихната пролет ви пожелавам!
Марианка, чудесен гост си поканила!В момента, в който попаднах на блога на Дени,бях очарована от стила й- на изразяване- с думи и снимки!Допада ми светоусещането й.Избора и да направи макарони е красноречив,за това колко запален кулинар е и колко талантлив!..
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви усмихнати и слънчеви момичета за приятното преживяване!
Слънчева пролет!
Мариянка, поздравления за избора ти на гост! Не бях попадала на блога на Дени, заинтригува ме :)
ОтговорИзтриванеМного пролетна публикация!
Поздрави!
Поздравления за невероятната съвместна публикация! Благодарности на домакинята, че ни представи прекасните творения на Дани, а за Дани - ти си знаеш, че си имаш моите искрени адмирации за таланта ти за приготвяне на десерти, особено след като направих онзи кекс :) Прегръдки и слънчев петъчен ден от мен!
ОтговорИзтриванеМариянче,гостенката ти е едно от любимите ми кулинарки.А ЗА снимките и-изобщо няма какво да кажа ,освен-красота....На тези френски макарони им се точа от доста време-дори и елекронно кантарче си купих заради тях,но още не ми е дошла музата да се пробвам.Със сигурност рецептата ще е тази-така подробно описана.
ОтговорИзтриванеДвечките правите много хубава и вкусна храна-поздравявам ви!
Поздрави!
Хей красота ,пак си сътворила чудеса.Изглеждат забавни и вкусни.Но не открих Зумба тортата ,изглежда много готина.Бравос.Целувам те красива.ЖУУУ
ОтговорИзтриванеМариянче, поздравления за избора ти на гост! Обичам ви много и двете, блоговете ви са сред любимите ми. Презентацията на Дени е невероятна, както всеки път поднесена с любопитна история, която ми е интересно да прочета. Макароните все още са в списъка на желанията ми, не мога да се престраша да ги приготвя.:-))
ОтговорИзтриванеНевероятно гостуване и прекрасна домакиня!
Поздрави и за двете ви!