Зумба торта приготвих специално по повод Зумба парти, организирано от инструктор Мария Аврамова. Вдъхновена от пролетните цветове и аромати на Дени приготвих вита торта с мус от манго, хапки папая и ванилова платка с шам фъстък.
Продукти за блата:(адаптиран от Sabina Cakes)
Маслен крем за измазване на торта преди обличане с фондан:
Продукти за блата:(адаптиран от Sabina Cakes)
- 15 яйца
- 370 гр захар
- 200 гр брашно (пресято)
- 1 с. л. нишесте
- 100 гр.суров, почистен шам фъстък
- ванилия
- сол
Разделете белтъците от жълтъците, белтъците разбийте с 4 с.л. от захарта на сняг , жълтъците разбийте с останалата захар до побеляване. В блендер или с остър нож натрошете шам фъстъка. Със силиконова шпатула внимателно смесете разбитите белтъци и жълтъците, добавете постепенно брашното, нишестето, шам фъстъка ванилията и солта, като бъркате бавно и постепенно.
От това количество се получават 3 блата 28 см - 36 см (приблизително) и 25 см дм за дъно на тортата. Разпределете в три тави равномерно тестото върху хартия за печене и в една кръгла форма с 25 см дъно
Печете в предварително нагрята на 180 градуса С фурна за 13-15 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат!
Продукти за мус от манго:
Сглобяване на тортата:
Продукти за мус от манго:
- 3 обелени и нарязани плода манго
- 500 мл сметана
- 4 с. л. захар
- 2 белтъка на стайна температура
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 компот от папая
Пасирайте плода от манго и лимоновия сок. Разбийте белтъците, добавете две лъжици от захарта и разбивайте докато получите пухкави връхчета. Разбийте сметаната с останалата захар. Постепенно смесете половината от белтъците и сметаната, прибавете към тях плодовото пюре и добавете останалите белтъци.
За торта с диаметър 26 см и височина 15 см нарежете блатовете на три равна парчета с ширина 9 см. Намажете обилно платките с екзотичния мус, поставете парченца папая. Завийте ги на руло поставете го върху кръглата основа, намазана предварително с крем и стегнете с метален ринг. Тук може да видите подробни пояснения и снимки за сглобяване на вита торта.
Маслен крем за измазване на торта преди обличане с фондан:
Продукти за масления крем:
- 100 гр меко масло
- 100 гр пудра захар(пресята)
- 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем. Оформете тортата, ако се налага изрежете излишните парчета така че да стените да са изравнени. Намажете с масления крем и заравнете, върнете в хладилника да стегне. Ако има нужда оформете пак и върнете в хладилника отново.
Следващата публикация ще горим калории и ще поиграем заедно Зумба :)
Мария Аврамова лицензиран инструктор - ZUMBA |
Следващата публикация ще горим калории и ще поиграем заедно Зумба :)
Страхотна торта! Браво!
ОтговорИзтриванеЕ, много е хубава! Красота! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИстинска красавица е тортата, Марияна! Сигурна съм, че е и толкова красива! :)
ОтговорИзтриванеМариянче, страхотна торта с любимите ми манго и маракуя!
ОтговорИзтриванеНе съм виждала компот от маракуя :)
Ще "повдигнеш ли завесата' къде си го намерила!
Прегръдки и хубава вечер!
В очакване на следващата публикация!
Тортата е жестока и като съчетание на вкусове и като визия, поздравление за идеите Марианче!!! А за Зумбата аз съм и фен някъде от миналата пролет по това време, тогава за първи път чух и случайно разбрах, че стартира точно в моя фитнес, страхотно разтоварваща, забавна, танцувална и топи килограми :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат четвъртък!
Мариянче,пак страхотно творение при теб!Тортата е много весело декорирана и съвсем в тон с повода!Пълнежа много ми допада!
ОтговорИзтриванеОчаквам да прочета повече за танците ви!
Прегръдки,мила!
Страхотна е!!! И тези танцуващи фигури! Комплименти! Мариянка, страхотна си!!!
ОтговорИзтриванеМного екзотична торта си направила, Мариянче! Интригуваща вътрешност и красива външност :)
ОтговорИзтриванеЧакам да разкажеш за зумбата.
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Траяна,
ОтговорИзтриванеПавлина,
Ева,
Дани,
Ева,
Роси,
Кате,
Ели,
Благодаря ви за милите думи!
Хубава вечер, прекрасен и слънчев петък!
Ей, каква торта, Мариянче!
ОтговорИзтриванеАз се чудех къде се загуби тия дни, а ти на зумба си била;)
Сега остава да въвлечеш и нас в нея, както ни въвлече в размисли за тази торта;)
Чак такава няма да направя, но манго и маракуя ще вкарам в някой сладкиш. Голям майстор си, поздравления!
Марта, под въздействие на Зумбата съм сега, но сладкишите не ми излизат от главата :))!
ИзтриванеХубава вечер!
Разреза е един път :):):) Браво за страхотната комбинация , сигурна съм че е била много вкусна . Много ми харесва :-Р
ОтговорИзтриванеХриси, много ти благодаря! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Марианка, страхотна торта си направила! Интересна и като вкус и като дизайн!Особено очарователна е защото външния вид си пасва иделано с пълнежа и вкуса!Разреза е много красноречив!Очаквам да разбера повече за този танц!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Бети, желанието ми беше вкуса да съвпада с темата, радвам се, че го отбеляза :)!
ИзтриванеХубава вечер!
Колко екзотика имало тук!Чудесна комбинация на екзотични плодове и танци!
ОтговорИзтриванеГоголина, благодаря ти от сърце :))!
ИзтриванеОчаквам с нетърпение следващата ти публикация:)
ОтговорИзтриванеЩе бъде интересна и забавна, уверена съм.
Тортата е много свежа и идейна, сигурна съм, че е ужасно вкусна!
Браво, Мариянка!
Прегръдки:)
Леви, благодаря ти!
ИзтриванеСлънчева неделя ти желая!
Не знам защо, всъщност знам, ама трябва да се замисли човек малко, но винаги като вляза в блога ти и се усмихвам широко :) Eто, и сега е така :))
ОтговорИзтриванеМного сладурска и закачлива торта, Усмивке! Излапали са я моментално, знам аз :)
П.П. Подаръкът е разкошен!!! Ще се закичим по празниците с него :)
Благодаря ти още веднъж, усмихна ме и ме ококори, наистина ме окорои :)) Изненадата си беше истинска изненада!
Аз не знам защо, но се надявам да разбера от теб :))), а твоите коментари винаги ми топлят сърцето, благодаря ти !
ИзтриванеХубава и усмихната неделя от мен!
И моите комплименти, Мариянка!
ОтговорИзтриванеВеликолепна торта -
оригинална, атрактивна и много ефектна, а вкусът е гарантиран!
Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
Дианче, Благодаря ти за милите думи :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Мариянче,прекрасно изпълнение-невероятна си!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Живе, благодаря ти от сърце :))
ИзтриванеМариянче, тортите ти са у-ни-кал-ни!
ОтговорИзтриванеОбичам ги, защото са елегантни, изчистени, със сигурност невероятни на вкус!
Поздравления за поредния шедьовър!
Сърдечни поздрави!
Мони, твоите думи ме ласкаят, благодаря ти!
ИзтриванеСУПЕР Е МАРИЯНКА!ИЗГЛЕЖДА ПРЕКРАСНО,А И СЪМ СИГУРНА ЧЕ Е ВКУСНО.МНОГО ОРИГИНАЛНО ХРУМВАНЕ.ЦУН.ЖУ
ОтговорИзтриванеГуш, Жули :))!
ИзтриванеГледах я тази торта онзи ден на миниатюрния екран на телефона веднага щом се докопах до безплатен интернет на летището и нямах търпение да я видя и в цял размер :-) Изглежда много пролетна и свежа. Ама как се забавлявате само на тая зумба...:-)
ОтговорИзтриванеДени, благодаря ти, голяма веселба е зумбата и много тонизираща! :)
ИзтриванеСтрахотна е!!!
ОтговорИзтриване