28.03.2012 г.

Zumba Cake - Зумба Торта!

Зумба торта приготвих  специално по повод  Зумба парти, организирано от инструктор Мария Аврамова. Вдъхновена от пролетните цветове и аромати на  Дени приготвих вита торта  с мус от манго, хапки папая и ванилова платка с шам фъстък.








Продукти за блата:(адаптиран от Sabina Cakes)
  • 15 яйца
  • 370 гр захар
  • 200 гр брашно (пресято)
  • 1 с. л. нишесте
  • 100 гр.суров, почистен шам фъстък
  • ванилия
  • сол
Разделете белтъците от жълтъците, белтъците разбийте с 4 с.л. от захарта на сняг , жълтъците разбийте  с останалата захар до побеляване. В блендер или с остър нож натрошете шам фъстъка. Със силиконова  шпатула  внимателно смесете разбитите белтъци и жълтъците, добавете постепенно брашното, нишестето, шам фъстъка ванилията и солта, като бъркате бавно и постепенно.
От това количество се получават 3 блата 28 см - 36 см (приблизително)  и 25 см дм за дъно на тортата. Разпределете в три тави равномерно тестото върху  хартия за печене и в една кръгла форма с 25 см дъно
Печете в предварително нагрята на 180 градуса С фурна  за 13-15 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат!

Продукти за мус от манго:

  • 3 обелени и нарязани плода манго
  • 500 мл сметана
  • 4 с. л. захар
  • 2 белтъка на стайна температура
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 компот от папая
Пасирайте плода от манго и лимоновия сок. Разбийте белтъците, добавете две лъжици от захарта и разбивайте  докато получите пухкави връхчета. Разбийте сметаната с останалата захар. Постепенно смесете половината от белтъците и сметаната, прибавете към тях плодовото пюре и  добавете останалите белтъци. 

Сглобяване на тортата:

За  торта с диаметър 26 см и височина 15 см  нарежете блатовете на три равна парчета с ширина  9 см. Намажете обилно платките с екзотичния мус, поставете парченца папая. Завийте ги на руло поставете го върху кръглата основа, намазана предварително с крем и стегнете с метален ринг. Тук  може да видите подробни пояснения и снимки за сглобяване на вита торта.


Маслен крем за измазване на торта преди обличане с фондан:
Продукти за масления крем:
  • 100 гр меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем. Оформете тортата, ако се налага изрежете излишните парчета така че да стените да са изравнени. Намажете с масления крем и заравнете, върнете в хладилника да стегне. Ако има нужда оформете  пак и върнете в хладилника отново.


Мария Аврамова
лицензиран инструктор - ZUMBA




Следващата публикация ще горим калории и ще поиграем заедно Зумба :)

32 коментара:

  1. Е, много е хубава! Красота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Истинска красавица е тортата, Марияна! Сигурна съм, че е и толкова красива! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мариянче, страхотна торта с любимите ми манго и маракуя!
    Не съм виждала компот от маракуя :)
    Ще "повдигнеш ли завесата' къде си го намерила!
    Прегръдки и хубава вечер!
    В очакване на следващата публикация!

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е жестока и като съчетание на вкусове и като визия, поздравление за идеите Марианче!!! А за Зумбата аз съм и фен някъде от миналата пролет по това време, тогава за първи път чух и случайно разбрах, че стартира точно в моя фитнес, страхотно разтоварваща, забавна, танцувална и топи килограми :)
    Прегръдки и усмихнат четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариянче,пак страхотно творение при теб!Тортата е много весело декорирана и съвсем в тон с повода!Пълнежа много ми допада!
    Очаквам да прочета повече за танците ви!
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна е!!! И тези танцуващи фигури! Комплименти! Мариянка, страхотна си!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Много екзотична торта си направила, Мариянче! Интригуваща вътрешност и красива външност :)
    Чакам да разкажеш за зумбата.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Траяна,
    Павлина,
    Ева,
    Дани,
    Ева,
    Роси,
    Кате,
    Ели,
    Благодаря ви за милите думи!
    Хубава вечер, прекрасен и слънчев петък!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, каква торта, Мариянче!
    Аз се чудех къде се загуби тия дни, а ти на зумба си била;)
    Сега остава да въвлечеш и нас в нея, както ни въвлече в размисли за тази торта;)
    Чак такава няма да направя, но манго и маракуя ще вкарам в някой сладкиш. Голям майстор си, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, под въздействие на Зумбата съм сега, но сладкишите не ми излизат от главата :))!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  10. Разреза е един път :):):) Браво за страхотната комбинация , сигурна съм че е била много вкусна . Много ми харесва :-Р

    ОтговорИзтриване
  11. Марианка, страхотна торта си направила! Интересна и като вкус и като дизайн!Особено очарователна е защото външния вид си пасва иделано с пълнежа и вкуса!Разреза е много красноречив!Очаквам да разбера повече за този танц!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, желанието ми беше вкуса да съвпада с темата, радвам се, че го отбеляза :)!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Колко екзотика имало тук!Чудесна комбинация на екзотични плодове и танци!

    ОтговорИзтриване
  13. Очаквам с нетърпение следващата ти публикация:)
    Ще бъде интересна и забавна, уверена съм.
    Тортата е много свежа и идейна, сигурна съм, че е ужасно вкусна!
    Браво, Мариянка!


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви, благодаря ти!
      Слънчева неделя ти желая!

      Изтриване
  14. Не знам защо, всъщност знам, ама трябва да се замисли човек малко, но винаги като вляза в блога ти и се усмихвам широко :) Eто, и сега е така :))
    Много сладурска и закачлива торта, Усмивке! Излапали са я моментално, знам аз :)

    П.П. Подаръкът е разкошен!!! Ще се закичим по празниците с него :)
    Благодаря ти още веднъж, усмихна ме и ме ококори, наистина ме окорои :)) Изненадата си беше истинска изненада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не знам защо, но се надявам да разбера от теб :))), а твоите коментари винаги ми топлят сърцето, благодаря ти !
      Хубава и усмихната неделя от мен!

      Изтриване
  15. И моите комплименти, Мариянка!
    Великолепна торта -
    оригинална, атрактивна и много ефектна, а вкусът е гарантиран!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, Благодаря ти за милите думи :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Мариянче,прекрасно изпълнение-невероятна си!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Мариянче, тортите ти са у-ни-кал-ни!
    Обичам ги, защото са елегантни, изчистени, със сигурност невероятни на вкус!
    Поздравления за поредния шедьовър!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, твоите думи ме ласкаят, благодаря ти!

      Изтриване
  18. Анонимен1.04.2012 г., 6:58:00

    СУПЕР Е МАРИЯНКА!ИЗГЛЕЖДА ПРЕКРАСНО,А И СЪМ СИГУРНА ЧЕ Е ВКУСНО.МНОГО ОРИГИНАЛНО ХРУМВАНЕ.ЦУН.ЖУ

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен2.04.2012 г., 4:20:00

    Гледах я тази торта онзи ден на миниатюрния екран на телефона веднага щом се докопах до безплатен интернет на летището и нямах търпение да я видя и в цял размер :-) Изглежда много пролетна и свежа. Ама как се забавлявате само на тая зумба...:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти, голяма веселба е зумбата и много тонизираща! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...