16.05.2013 г.

АНИ от SWEET MAGIC!


Днес имам много специален гост, Тя е истински приятел, невероятен майстор на красиви и вкусни торти, майка на три деца, винаги усмихната и готова да ти помогне по - всяко време на денонощието. Много се радвам, че  в един случаен ден се престраших да се представя на Ани  и  от тогава не сме спрели  да си помагаме, споделяме, подкрепяме и  вълнуваме за всеки наш тортен проект. Обсъждаме рецептите, декорациите и дори  малко да ни остане от крем или блат бързо си разменяме за дегустация!
Представям ви, Ани от SWEET MAGIC ,  тортата за прекрасния Матео и любимата ми тема за декориране на торти!








С Мариянка се запознахме преди по-малко от година и се оказа, че сме не само съгражданки, но и живеем през няколко входа, а любимите ни кулинарни занимания бързо ни направиха добри приятелки. Тя е толкова разкошна и неповторима със заразителната си усмивка и творчески ентусиазъм, че няма как човек да не я хареса от пръв поглед. Много често се съветвам и обсъждам с нея тортените си проекти и мога да кажа, че получавам  винаги невероятна  помощ и искрено разбиране от нейна страна :)
И да ви кажа честно, тя е главният виновник днешната торта да види бял свят :) Аз почти се бях  отказала да ви я представям, предвид перипетиите , които имах с боледуването на малкия ми рожденик и проваления празник. Но ето, че всяко зло за добро. Един неосъществен 2-ри рожден ден на малкото ми моряче, а краен резултат - едно прекрасно гостуване сред страхотните "Фюжън и класически рецепти" :)
И така, много ми е приятно да представя морската си сладка идея :)





Двата етажа на тортата са с абсолютно противоположни вкусове. Първият етаж е комбинация от маслени ванилови блатове, сиропирани с ягодов сироп, в комбинация с мус от маскарпоне, ягоди и банани, а вторият етаж е изцяло шоколадов.



Ето и рецептата:

І-ви етаж
Маслен блат
Продукти :
6 яйца
160г кристална захар
220г брашно
1 ч.л бакпулвер
70мл разтопено масло
1 ампула ванилия
Приготвяне:
Яйцата се разбиват на гъст крем с кристаланата захар за около 7-8 минути. Сместта трябва да стане плътне и кремообразна. Добавя се ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя внимателно със силиконова или дървена шпатула, като се внимава обема на яйцата да не спадне. Накрая се добавя разтопеното и охладено масло. Подготвят се предварително 2 форми с диаметър 22 см и се застилат с хартия за печене. Сместа се разделя на две равни части и се пече ЕДНОВРЕМЕННО в предварително загрята на 170-180градуса фурна за около 15-20минути или до суха клечка.
Съвет: Аз направих грешка да пека блатовете един след друг и това доведе до спадане на обема на втората част от сместа. Така стана, че вторият блат изобщо не се наду като първия и не беше със същата консистенция. Затова или трябва да сложите двете тавички едновременно във фурната, или да разбиете сместа на два пъти, като  разделите продуктите на две равни части.
След като блатовете се изпекат, се оставят на метална решетка да изстинат добре и след това се разрязват на две равни части.

Ягодов сироп:
100г ягоди, нарязани на малки парченца
4 суп.лъж захар
150мл вода
Всичко се сварява, докато се разтопи захарта. Оставя се да изстине и се прецежда. Използва се за сиропирането на блатовете , като се разпределя 2/3 за първия етаж и 1/3 за втория.


Мус с маскарпоне, ягоди и банани
Продукти:
500г маскарпоне
1 кут. подсладено кондензирано мляко
400мл течна животинска сметана + 4 суп. лъж. кристална захар
1 желатин
250г ягоди
250г банани
Приготвяне:
Течната сметана се разбива добре с кристалната захар. Маскарпонето се разбърква с кондензираното мляко. Желатинът се разтваря в 30 мл вода и след като набъбне се втечнява на водна баня. Разбърква се до охлаждане и се добавя към маскарпонето и кондензираното мляко, а след това  към тях се добавя разбитата сметана. При сглобяването на тортата върху всеки ред с крем се нареждат парченца ягоди и банани.
Съвет: Винаги прибавяйте желатина много внимателно. Когато останалите продукти са студени, той в никакъв случай не трябва да е горещ, защото може да ги пресече. Може да добавите една две лъжици от сместа към самия желатин, за да го темперирате и тогава да го изспите към останала смес.

Сглобената торта се оставя в тортен ринг да стегне за минимум 6 часа. След това се измазва с
маслен крем, приготвен от 100г меко масло, 150г пресята пудра захар и 1 суп.лъж прясно мляко.

ІІ-ри етаж:
Какаов блат /адапт. от тук/
Продукти:
25г какао
50мл вряла вода
180г брашно
1 ч. л. бакпулвер
100г меко масло
160г захар
2 яйца
1 пак. ванилия
100г заквасена сметана
Приготвяне:
Маслото се разбива със захрата на пухкав крем. Прибавят се двете яйца и сметаната. Какаото се разтваря във водата и като изстине се прибавя към яйчно-маслената смес. Слага се и ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера  и се добавя към останалите продукти. Сместа се разделя в две тавички, застлани с хартия за печене с диаметър 15-16см и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути или до суха клечка. След като блатовете изстинат се разрязват всеки на 2 части.
Сиропират се с ягодовия сироп, посочен по-горе.


Шоколадов мус
Продукти:
200мл животинска сметана + 4 суп.лъж захар
250г маскарпоне
200г течен шоколад
100г черен шоколад 74%
Приготвяне:
Сметаната се разбива със захарта и се добавя маскрапонето. Черният шоколад се стопява на водна баня и се прибавя към течния шоколад.След като се охладят се добавят към сметаната и маскарпонето.При сглобяването на тортата всеки от блатовете се сиропира с малко количество от ягодовия сироп, посочен по-горе.

За декорацията на тортата използвах готова захарна моделираща маса.


Към Тортата имаше и тематични сладки, които вече ви представих в тази публикация :).

Въпреки че рожденият ден беше провален, сега ще ми остане споменът от това прекрасно първо гостуване при Мариянка и "Фюжън и класически рецепти"



*****************

Ани, благодаря ти за вкусната и красива публикация, за невероятно ароматните и красиви сладки, съхранихме си ги за спомен и сега разкрасяват нашият дом! Много здраве и късмет желая на това слънчево дете Матео, целуни го от мен!



9 коментара:

  1. Прекрасна е тортата, сладките също! И не може без спънки в живота, ама е хубаво, когато идват и радостни моменти след това.
    Много ми беше приятно да се потопя в гостуването ви, дами! Слънчев и усмихнат ден и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Какви са тия красоти пак тука... Очевидно бургазлийки сте много талантливи жени :)

    Сърдечни прегръдки за майсторката и за теб, Усмивке :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много красива торта! Не се съмнявам и във вкусовите й качества, като прочетох продуктите.Поклон за творчеството, търпението и майсторлъка, на който биха завидели много сладкарски цехове.Като си представи човек,че това е приготвено в домашни за двете условия. Поздравления и за двете невероятни жени и домакини.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни вълшебници сте, момичета, поздравления! Освен, че е красива, съм сигурна, че торта е много, ама много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  5. Уха, какво великолепие!
    Поздравления! И Мариянче, благодаря, че ни направи съпричастни към този, макар и леко провален празник.Желаем на чаровния рожденник много здраве и весело детство! Тортата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  6. Очарователно детенце! Капитански, моряшки и пиратски теми обожавам и ви благодаря, че споделихте този празник с нас! Не мисля, че е провален, а просто отложен. Ето сега какво празнично настроение създавате! Пожелавам на Матео да е жив и здрав и много щастлив! Мариянка, гостенката ти е много талантлива и ти благодаря, че ни я представи! Ако може ще си взема две парченца от тази торта! Прегръдки, дами!

    ОтговорИзтриване
  7. Съвършена торта! Като излязла от магазин за играчки! Само разрезът подсказва, че не е пластмаса, а вкусни пластове торта :) Прекрасно изпълнение! Поздравления и на двете грации :)

    ОтговорИзтриване
  8. Мили, дами много ви благодаря за прекрасните думи!
    Много усмивки от нас двете с Ани!

    ОтговорИзтриване
  9. Благoдаря на Мариянка за прекраснoтo гoстoприемствo и на всички вас за прекрасните и мили думи, кактo и за пoжеланията към малкoтo ми мoмченце :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...