21.05.2013 г.

По женски :)




Няколко момичета, аромат на череши, вино, шоколад и сладки приказки по женски.





 Зеленчуков киш.




За първи път приготвих Киш за моите близки със сьомга и лапад, но да си призная комбинацията на риба с яйца не ми допадна, а масленото тесто  ми е любимо.



Тестото адаптирах от Cooking Tiki 
  • 100 гр. бяло брашно
  • 100. гр. ръжено брашно
  • 50.гр. брашно от нахут
  • 1 яйце
  • 120 гр. масло (студено)
  • 2 с. л.   студена вода 
  •  щипка сол
Приготвяне на тестото:

  Омесете брашното с маслото, докато се получат трохи, добавете яйцето, водата и солта. Готовото тесто опаковайте в домакинско фолио и охладете за 15 - 20 мин.  Загрейте фурната на 180 С. Разстелете тестото, като го притискате с длани в подходяща тавичка, покрийте с хартия за печене и посипете с бобови зърна, печете 20 минути отстранете боба и печете още 5 минути за вкусна коричка.





Продукти за плънката:
  • 2 малки тиквички
  • 1 ч.ч. замразен зелен боб
  • 2 яйца
  • 100 гр. крема сирене
  • 100 гр. бяло сирене
  • 50 мл. прясно мляко
  • 5,6 чери доматчета
Приготвяне:

Нарежете тиквичките, сотирахйте ги в малко зехтин заедно с боба. Разбийте яйцата заедно с двата вида сирене и млякото. Сипете всички продукти в изпечената маслена кора, подредете доматчетата и изпечете за 20 минути до златиста коричка. Поръсете с пресен босилек.

Много вкусно и засищащо ястие!



Рибни Хапки.

Продукти:
  • 4 бр. Тортиля 
  • 150 гр. крема сирене
  • 1 голямо, добре узряло авокадо
  • 150 гр. пушена сьомга
  • сока на 1/2 лимон
  • пипер меланж 
Приготвяне:
Обелете и намачкайте с вилица авокадото и лимоновият сок, добавете сиренето. Намажете питките със сместа, поръсете с рибата и пипера, завийте на руло и нарежете.





 Френски макарони, на вид не са много успешни, но вкуса им беше възхитителен.
Крема е от прясно черешево сладко с маскарпоне и крема сирене.


Домашни бонбони



И специално за всички шоколици Брунис с черешова бира и шам фъстък.



 Продукти: адаптиран от Ирина Купенска

  • 150 гр. шоколад 65%
  • 100 гр. кафява захар
  • 100 гр. бяла захар
  • 50 гр. масло
  • 2 яйца
  • 150 мл. черешова бира ( тя ми е подарък от Белгия, може да замените с черна бира)
  • 65 гр. брашно
  • 45 гр. какао
  • шепа череши ( почистени от костилки) и шам фъстък за поръсване





Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 С. Намаслете дъното на правоъгълна тавичка  с размери 20-25 см. и покрийте с хартия за печене, намаслете и нея, поръсете с какао.
На водна баня разтопете шоколада и маслото,  към тях добавете двата вида захар и бъркайте до нейното разтваряне. ( ако захарта не се разтопи напълно не е фатално). Отстранете сместа от котлона.
Добавяйте яйцата едно по едно до пълното им усвояване,  добавете бирата и накрая прибавете брашното и какаото. Изсипете сместа в тавичката и поръсете с черешите и ядките.
Печете 20 - 25 минути, проверете с клечка за готовност, по нея трябва да полепнат трохи, това означава, че десерта е готов. Охладете и нарежете на квадрати.


И за финал торта,  за която се вдъхнових отново от Ирина Купенска, като спазих точните пропорции  на блата,  пълнежа е пълна импровизация за вкусовете и грамажа на мусовете. Имах притеснение в определен момент дали ще се получи разрез, но след една нощ престой на тортата в хладилника резултата е на лице!


Блата е уникално вкусен, остана ми количество от декориращата паста и я добавих към частта за дъното на тортата и сърцевината, като я обогатих с есенция от шам фъстък. 


Основния мус е черешов, които приготвих, като банановият мус от тортата за осми март.
Сърцевината е от шоколадов мус с ядки шам фъстък, есенция за подсилване на аромата и свежи череши, които затрудняваха перфектния разрез.


И за финал пудинг ванилия спаси моята импровизация относно недостатъчното количество кремове!



24 коментара:

  1. Охххх беееее Марианче.... искам и аз да ти дойда на гости :-D:-D Страхотно е всичко ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, чакам те, ще проявя по-голямо търпение за френските макарони, за такъв майстор като теб!

      Изтриване
  2. И аз, и аз :))
    Браво, размечтах се.

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам какво да кажа... Всичко изглежда невероятно! Зеленчуковият киш е като нарисуван, рибните хапки са ми голяма страст, браунисът сочен и пленителен, а тортата гледах няколко минути и се кокорих! Невероятна е! Иска ми се и аз да бях на партито :)
    Поздрави, Мариянче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, Благодаря ти за милите думи, искаше ми се повече време да отделя за тортата, но много дини под една мишница хванах :)

      Изтриване
  4. Мариянка, думи нямам да опиша възхитата си... Направо си страхотна! Всичко е толкова вкусно, изпипано и толкова приятно по женски... Ех, размечтах се.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ехаааааааа всичко това много ме изкушава, нищо че макароните нямали вид (важен е вкуса все пак)!! Дали да не се присъединя и аз към гостито!? Поздрави, целувки и прекрасен ден Мариянче!!

    ОтговорИзтриване
  6. О, не, това е прекалено, кое от кое по-прекрасно и вкусно, а стомахът ми е протестира, гледайки тази кулинарна приказка, не е честно...Кога е следващото събиране по женски, та да се самопоканя към Бургас? Прегръдки, Мариянка!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, винаги си добре дошла, благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  7. Добра среща и много вкусна е била :)
    Всичко е много апетитно, Марианка, брауниса ми остава в сърцето :)
    Поздравления, чудесно си се справила с почерпката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е Пепи, знам вече с какво да те спечеля освен сочна пържолка :)
      Благодаря ти, за милите думи!

      Изтриване
  8. Мариянка, чудесно меню и перфектно изпълнение!
    Хареса ми основата на киша :)
    Тортата е много красива цветово, а за вкуса само мога да се облизвам!
    Поздрави и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за високата оценка, основата на киша е супер а със сместа импровизациите са необятни!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Марияна, поздравления за прекрасните изкушения на масата! Много вкусни и изключително красиви! Наистина ще е удоволствие човек да бъде гост на такъв домакин! Дано нямаш нищо против, че пиша на "ти", това виртуално пространство сякаш сближава, колкото и да е страннно...
    Още веднъж поздравления и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, благодаря ти за милите думи, да наистина е странно виртуалното сближаване, но понякога води до истински приятелства и на живо :)
      Хубави празници!

      Изтриване
  10. Мариянка,прекрасно меню.Завиждам благородно на дегустаторките.:)Всичките вкусни изкушения ми харесаха и киша и рибните хапки и макароните с черешово сладко и маскарпоне.Тортата е страхотна а браунса с черешова бира,шам фъстък и череши си е направо неустоим.Страхотна почерпка Мариянка.Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много си мила, благодаря ти! И аз им завиждам чак, от приготвяне и опитване не мога да се насладя да ястията :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Поздравления, Мариянка - както винаги страхотна!
    Впечатляващо меню, прекрасен избор и страхотно изпълнение,
    убедена съм, че гостите ти са били очаровани...
    Снимките са невероятни, представям си вкуса и атмосферата...
    Отново комплименти, с пожелания за хубави майски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Марианче думи нямам да изкажа възхитата си, страхотно меню и перфектно изпълнение ... искам и аз по женски ... макар и виртуално :)
    Прегръдки и усмихнат уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  13. Мариянче,
    едно такова женско парти, никак не бих отказала.
    Всичко е чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Всичко е възхитително, поднесено с финес!Очите ми останах в шарената тортичка, такива мусове са ми на сърцето и мерака:)!Поздравления, Марияна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...