27.06.2011 г.

Лазаня с тиквички и моцарела.



Или постна лазаня, пресните тиквички със сирена и паста е страхотна комбинация за лятото.Надявам се с това предложение да ви предизвикам в кухнята. 

Продукти:
(за тавичка 25- 20 см)

  • 15 кори лазаня
  • 3 тиквички  800гр
  • 5,6 домата  800гр
  • моцарела  за лазаня и пица 350гр.(може от бялата за салати)
  • пармезан  100гр
  • течна сметана за готвене 300 мл.(може да замените с вода)
  • 6 скилидки чесън
  • 4,5 стръка копър
  • зехтин
  • морска сол
Приготвяне:
 Нарязвате тиквичките и доматите на филийки около 1см.Поставяте ги в тава и намазвате от двете страни обилно със зехтин.Поръсете ги със сол.В предварително загряна фурна на 200*, печете на горна скара за 10 мин, докато леко се зачервят тиквичките.В съд смесете сметаната, пресования чесън и копъра.Нарежете моцарелата на  тънки филийки.



 



През това време, сипете 1л вода в тенджера да заври.В нея поставяйте от корите лазаня за около 2,3мин да се варят, докато омекнат, но не прекалявайте за да не се разкъсат.Така лазанята става по сочна.Започнете да редите върху намазнена тавичка кора, тиквички, домат, моцарела, пармезан, накрая залейте с няколко лъжици от сметаната,( по ваша преценка сипвайте малко зехтин зависи колко са поели зеленчуците).Така редувате докато ви свършат продуктите.Последната кора покрийте със сирена и залейте със зехтин.




  

                                Печете в предварително нагрята  на 180*фурна за 30 мин.












26.06.2011 г.

Шоколадова торта - страчателла.







Торта за Янислав, нашето момче, повода е неговият имен ден-Еньовден!Исках да направя торта по негов вкус, а това означава много шоколад и страчателла.Спрях се на блатовете от  тази торта, на Ginger Cookies, получиха се много вкусни и плътни. Крема е моя импровизация, лек с шоколадови парченца.
Целата беше да се хареса на Яни, досега никога не е ял тортите по негови поводи, освен бисквитени.Затова започнах сама да ги правя като се съобразявам с неговите желания.
Декорирах тортата тематично, най-свежата билка в градски условия е липа :)!









Продукти за блата:
(адаптирано от Ginger Cookies)

  • 3 ч.ч. брашно
  • 2 1/2 ч.ч. захар
  • 4 яйца
  • 2 равни ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. пълна бакпулвер
  • 1 ч.ч.олио
  • 1 ч.ч. топла вода (или силно кафе)
  • 1 пакетче 50гр. неподсладено какао 
  • 1 1/2 ч.ч.кисело мляко
  • 1 ванилия 
 В топлата вода разтворете какото, смесете содата с киселото мляко.Разбийте яйцата, добавете, захарта, брашното с бакпулвера, ванилията, киселото мляко, олиото и какаото.Разбивайте на средна скорост с миксера.Разделете готовата смес на три равни части, в намазнена покрита с хартия за печене тавичка(25 см диаметър), печете в предварително загрята на 200* фурна, за около 15 мин.Наблюдавайте блатовете, не ги препичайте.Оставете ги да изстинат.


Продукти за крема:

  • 1 л. течна неподсладена сметана 35% масленост
  • 6 с.л. захар
  • 250 мл заквасена сметана
  • 250 гр шоколад (аз ползвах Милка)

 Разбивате сметаната, като добавяте захарта лъжица по лъжица.Когато стане с връхчета смесвате със заквасената сметана и добавяте шоколада нарязан по ваш избор.Много лесно и вкусно.

Продукти за заливката -Ганаш:
  • 150 гр нарязан на ситно шоколад
  • 100 мл. течна сметана
  • 1 с.л. масло
Затоплете сметаната и маслото до, преди да завири, залейте шоколада, бъркайте бавно на ръка докато получите еднородна смес.Оставете го да се охлади.


 Сглобяване на тортата.

Напоете блатовете с наторален сок или сок от компот, разпределете крема върху двата блата и оставете  малко за най-горния.Поставете ги така в хладилника, да стегне крема за около 1 час.Когато сте сигорни,че крема няма да се разтече от тежеста на блатовете ги сглобете.Залейте с охладения ганаш.Нека вече готовата торта да престой мин 5 ч.

                                                          
                                                   Именика беше много доволен!
                                                             Да ви е шоколадово!

    23.06.2011 г.

    Лимонов чийзкейк с рикота.

    Обичам сладкиши с дъх на лимон! Приготвяла съм чийзкейк  по различни рецепти. За този лимонов чийзкейк ще ви, че е впечатляващо вкусен. Блата е много хрупкав, като бисквитка. Освежаващия лимонов  аромат допълват усещането за лято  и плаж, които са в разгара си!  








    Продукти:
    за тестото-тавичка 18-18 см.
    • 30 гр.студено масло
    • 15 гр.кафява захар
    • 60 гр.брашно
    • 1/2 яйце
    • 1/2 ч.л. лимонена кора
    • щипка сол

    Загрявате фурната на 200гр.Покривате тавичка 18-18 см с хартия за печене и намазнете.Смесете маслото, захарта, яйцето, лимонената кора,солта.Разбивате до кремообразна смес, добавете брашното.Разтелете върху хартията, изравнете, с вилица надупчете на 4-5 места.Печете около 10 мин, докато покафенее.Извадете го от фурната, да изстине.


    За чийзкрема:

    • 250 гр рикота(може да замените с фина, безсолна извара)
    • 1 яйце
    • 50 гр.захар
    • 1 с.л. олио
    • 100 мл.сметана
    • 1  ч.л. лимонена кора
    • 1с.л. нишесте
    • 1 ванилия
     Разбивате сметана на сняг с 2 с.л. от захарта.С миксер смесете останалите съставки.Към тях добавете разбитата сметана.Разстелете равномерно върху тестото.Печете в предварително загрята на 170* фурна за около 30 мин.Наблюдавате, когато започне да се зачервяват крайщата е готово.Извадете от фурната и го оставете да изстине.

                 Лимонова заливка:
    • 2 жълтъка
    • 1 яйце
    • 60 гр лимонов сок
    • настъргана кора от 1 лимон
    • 65 гр. захар
    • 40 гр студено масло
    На водна баня, разбърквате енергично окло 10 мин, яйцата, захарта и лимоновия сок.Разбивате докато се получи гъст и лъскав крем.Когато е готов добавете маслото и лимонената кора.След като  изстине крема, го нанесете върху чийзкейка.Оставете готовия сладкиш да се охлади за мин 3ч. в хладилника.Колкото повече престоява, толкова по-вкусен става






                        *Лимоновата заливка е толкова жълта, защото е приготвена с домашни яйца.

    20.06.2011 г.

    Скариди с доматен сос и див лук.






     Лятото започна, първата баня е в списъка.Времето беше прекрасно за плаж тази събота,слънцето ни галеше, вятъра напомняше за себе си с леки вълни.Аромат на риба и миди се усещаше във въздуха.
     Храната вече,  ще е лека, ароматна и морска.На нашата трапеза често присъстват рибни и морски дарове, хапваме ги в много различни варианти с апетит, изпробваме нови рецепти и не забравяме изпитаните, които ще ви представя в бъдеще!
    Днес съм подготвила прекрасни пресни скариди с доматена салца и див лук.










     Продукти за скаридите:
    Продуктите, които ви описвам са порцията на снимката, ако е за предястие е достатъчно за 2 души, но за основно според мен това количество е достатъчно за 1 човек.
    • 300 гр едри пресни скариди (8-10 бр.)
    • 10 с.л. зехтин
    • 5 скилидки чесън (пресовани)
    • сок от 1 лимон
    • 3-4 стръка копър
    • 1/4 ч.л. морска сол






       Желателно е да почистите скаридите предварително, за да не се налага да го правите докато си ги похапвате.С остър нож минавате по средата на гърба и отстранявате черната жилка.Така скаридите се напояват по-добре от сместа, в която са потопени.


                                                                                      
    Продукти за доматения сос:
    • 3 средна големина зрели домата
    • 1 морков (настърган)
    • 1 с.л.  джинджифил на прах или пресен
    • 3 скилидки чесън
    • 4 с.л. зехтин
    • 1 с.л.кафява захар
    • сол на вкус
    • 100 мл. бяло вино, може и розе :)
    • 50 гр.див лук




    Приготвяне:
    В купа смесвате продуктите за скаридите, след като сте ги почистили и измили добре ги поставяте да се мариноват за 30 мин.В силно нагорещен оребрен тиган, с незалепващо покритие или грил поставяте скаридите за около 3-4 мин от всяка страна.
    Готови.
    Соса:
    Пригответе си доматите, които са много добре узрели и по възможност месести,обелете ги и нарежете на малки кубчета.В тигана загрявате зехтина, поставяте ситно нарязаните скилидки чесън, след като се запържат малко добавяте доматите.Когато почти е извряла водата на доматите добавяте моркова, виното, джинджифила, така да  поври на умерен огън докато достигне желаната гъстота.Сега е момента да се добави захарта.В средата на тигана правите кръг празно място там поставяте кафявата захар наблюдавате я, в момента които се карамелизира ги смесвате със соса.Добавете сол по ваш вкус.Нарежете на ситно дивия лук и поръсете.


                        Снимала съм ги декорирани по два начина, развихрете въображението си!





    Това приготвяне на скариди е много бързо и лесено, а резултата е "да си оближеш пръстите"! Добър апетит и наздраве!




    16.06.2011 г.

    Салата микс с домашен сос песто.

     В  салатата, която ви представям днес за първи път опитах цикория и съм очарована от сочния и свеж вкус. Цикорията е листен зеленчук, отглежда се предимно заради неразтворените си свежи листа, които образуват т. нар. глава. Вкусът й е леко горчив, което се отстранява, като цикорията се потопи в леко подсолена вода. Цикорията е зеленчук, който поради ниското съдържание на калории се оказва подходящ съюзник за всяка диета с високо съдържание на витамин С. Избирайте глави с жълти крайчета; тези със зелени крайчета са по-горчиви.Съществуват няколко разновидности на това растение: белгийска, къдрава и червена цикория, които са красиво оцветени и са в чудесна комбинация с други зеленчуци в салатите. Цикорията съдържа аскорбинова киселина, каротин, белтъчини, захар и соли на калия, които подобряват дейността на бъбреците. Тя спомага да се повиши тонуса и да се нормализира ритъма на сърдечните съкращения, а също така прави организма издръжлив на различни физически натоварвания.




    Продукти:(за 4 порции)
    • 1 Белгийска цикория
    • 1фенхел
    • 2 връзки или 200 гр рукола
    • 200 гр. чери домати
    • 100 гр. моцарела
    • листа босилек за украса

    Продукти за сос песто:
    •  100 гр.босилек
    • 50 гр.сурови бадеми (лешници,кашу или орехи)
    • 4-5 скилидки чесън
    • 90 мл. зехтин
    • 30 мл. балсамов оцет-тъмен
    • 50 гр.пармезан




    Пригответе сос песто, като в шейкър  или с пасатор смесвате всички продукти и пасирате така, че продуктите да се съединят но да има парченца с големина на едра сол.Ако обичате по кремообразно тогава задръжте копчето :).
    Предварително потопете цикорията в малко подсолена вода.Оставете  4 от външните й листа, в тях поставете от пестото.Начупете останалите листа, нарежете фенхела на тънки филийки, добавете руколата, доматчетата и моцарелата ако желаете полейте с 2 с.л.зехтин и разбъркайте зеленчуците.
    Това е  много витаминозна и вкусна салата.Да ви е сладко!

    15.06.2011 г.

    Сьомга с талиатели от тиквички.

     Тази рецепта е за хора, който обичат зеленчуците да са хрупкави и сочни, почти сурови.Много лесна, бърза и много диетична.Не се заблуждавайте от списъка с продукти, приготвянето няма да ви отнеме повече от 30 мин.







    Продукти:(за 2 порции)
    • 4 от най-малките тиквички
    • 200 гр. филе от сьомга
    • 1/2 глава фенхел-100гр
    • 8 чери домат
    • 4 стръка копър
    • 4 скилидки чесън
    • сок от 1/2 лимон
    • черен пипер
    • морска сол
    • 100 мл зехтин





    Нарежете тиквичките с белачка за краставици на  филийки.Поставете ги в купа да се мариноват със ситно нарязан копър и чесън, 80 мл от зехтина и сол.




    Нарежете рибата на кубчета и овкусете с лимоновия сок и черния пипер.Нарежете фенхела на филийки и чери доматчета на 1/2.В силно нагорещен тиган поставете тиквичките за 3-4 мин.Извадете ги в гивгир или чиния да се отцедят от  излишната вода.В същия тиган поставете рибата и фенхела, след 3 мин добавете доматчетата  и останалия зехтин  за още 1-2 мин.
    Сервирайте талиателите в чиния и ги поръсете с рибната смес.




    Рецептата е моя импровизация, надявам се да ви допадне!

    11.06.2011 г.

    Мини тортички.

     Тези тортички са едно по-различно представяне на любимите ни у дома мъфини.След като попаднах на The purple spoon реших да споделя с вас  идеята за тези симпатични миниатюри.Ползвах изпитаната рецептата за  мъфини или "cupcakes" на Sweet Kingdom,  крема е мое творение според продуктите, с който разполагах в момента :).










    Продукти за мъфините:
    • (адаптирано от Sweet Kingdom)
    • 115 гр. меко масло
    • 130 гр.захар
    • 3 яйца(стайна температура)
    • 1 ч. л. ванилия
    • 200 гр. брашно
    • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
    • 1/4 ч.л. сол
    • 60 мл. прясно мляко
     Разбийте маслото и захарта до получаване на кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно, прибавете ванилията. Смесете брашното, бакпулвера и солта, пресейте ги. Добавете постепенно брашното, бъркайте с дървена лъжица, сипвайте по-малко от млякото. Не бъркайте прекалено дълго за да имате пухкави кексчета. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 мин. За тези на тортички сипвах от сместа направо в гнездата на тавичката за мъфини, за да имат гладката  форма.




       За крема:
    • 250 гр.рикота(може да замените с фина , безсолна извара)
    • 200 гр.заквасена сметана
    • 1 лайм-сока и кората или от 1/2 (лимон)
    • 1 к.ч. пудра захар
    • 200 гр плодове  за декорация




     Смесете всички продукти за крема, опитайте, ако желаете добавете още захар.Разрежете на три равни дискчета мъфините, поставете от крема на всяко парче по една супена лъжица .Оставете ги в хладилника за 30 мин.Сглобете и украсете.






    Лек и пухкав десерт, подходящ за парти храна!

      8.06.2011 г.

      Телешко с патладжан.

       Любимото ми месо е телешко,  за приготвяне и за похапване.Комбинирано с патладжан се получава чудесно.Това ястие е подходящо за основно и за предястие.Многото подправки обогатяват допълнително плътния вкус на телешкото месо.
      Опитайте го, ще се очаровате!








      Продукти:
      • 500 гр. патладжани
      • 300 гр. телешко месо
      • 1 глава стар лук
      • 1/2 ч.ч. зехтин
      • 2 скилидки чесън
      • 1/2 люта чушка
      • 1 чаша червено вино
      • 2 пресни домата
      • 1/4 ч.ч. галета
      • морска сол
      • 1,2 цветчета карамфил
      • 1 пръчка канела
      • 1/4 ч.л.индийско орехче
      • пармезан за поръсване
      Приготвяне:
      Загрейте фурната на 190*, нарежете патладжаните по дължина  с дебелина 1 см.Посолете патладжана и го поставете да се отцеди за 30 мин.В тигана загрейте зехтина поставете лука, докато се зачерви, добавете месото нараязано на малки хапки изпържете го докато покафенее и течноста се изпари.Добавете всички подправки, единия домат обелен и нарязан на ситно, чесъна, виното, солта.Гответе на умерена температура около 15 мин.Извадете канелената пръчка.Прибавете галетата и дръпнете сместа от котлона.





                                  


      <><><><> <><><><>
                                    
           Изплакнете и подсушете патладжана.Намажете от двете страни със зехтин парчетата.Запечете ги на висока скара от двете страни  докато покафенеят за около 6 мин.Извадете филииките да се охладят, направете ги на кръст в средата сложете от плънката.Загърнете със страните на парчетата  патладжан.Върху джобчето поставете шайба домат, поръсете с пармезан.Запечете за 15 мин или докато се зачерви.От това количество се получават около 18-20 джобчета.
      
      Чаша червено вино е прекрасено допълнение!



      


          
          
         

      7.06.2011 г.

      Броколи с гъби и салвия.

       Много вкусно и ниско калорично ястие ви представям днес.Скоро пробвах подправката салвия, придава много приятен и свеж аромат.Надявам се да ви допадне.



       
      Продукти:

      • 500 гр. пресни броколи
      • 300 гр. гъби
      • 1 глава стар лук
      • 1 стрък пресен чесън 
      • 1 с. л. салвия
      • зехтин
      • пармезан за поръсване
      • сол





      Приготвяне:
      Предварително поставяте броколите в кипяща вода за 2-3 мин.В леко намазнен тиган слагате нарязаните на филийки гъби, лук и чесън.Нека да се зачервят, започва да се носи аромат на барбекю :).След това добавете броколите, зехтин около 3-4 с.л. и  салвията.Да са в тигана  за 3-4 мин.Поръсете с пармезан и готово!





      Бързо, лесно и вкусно






      5.06.2011 г.

      Ягоди обвити в целувка!

      .....или Целувчено руло.
       След дълго търсене на интересна рецепта с основен продукт белтъци. Попаднах на този  вълшебен десерт. Предполагах, че ще е приятен на вкус, но не допусках този вълшебен  резултат! Пухкав целувчен блат с деликатен крем, свежи и ароматни  плодове, които допълват  прекрасният му вкус.




       Продукти:

       За рулото:
      • 6 белтъка
      • 1 ч. л. царевично брашно
      • 1 ч. л. ванилия
      • 1 ч. л. винен оцет
      • 100 гр.бяла захар
      • 100 гр.кафява захар
      • 50 гр.белени нарязани бадеми, запечени







         За пълнежа:
        • 100 мл течна  сметана
        • 100 мл цедено мляко
        • 100 гр.крема сирене
        • 1с.л. пудра захар
        • 350 гр. ягоди
        • 1 голямо киви 
         





                 
          Приготвяне:
          Загрейте фурната на 150 градуса С. Покрийте дъното на правоъгълна тава  с хартия за печене. В малка купа смесете царевичното нишесте, оцета и ванилията. Разбийте белтъците на сняг. Добавете захарта лъжица по лъжица, след това прибавете сместа с нишестето, бъркайте докато се получи лъскава целувчена смес. Пресипете сместа върху хартията за печене, разпределете равномерно. Поръсете с нарязаните бадеми,печете 30-40 мин докато остане хрупкава отвън и мека отвътре. Оставете целувчения блат да изстине. Пълнежа: разбийте сметаната,  добавете млякото,  крема сиренето и захарта. Нарежете плодовете и ги добавете. Разстелете леко навлажнена кърпа, поставете внимателно целувката и обелете хартията.Нанесете по дължина обилно крема.Оставете по 1см. по края без крем за да не протече плънката. Завийте на руло, украсете с малко от плънката и плодове. 
               

         
                                         Приятно допълнение към сутришното ви  кафе!
                                                                                             

        1.06.2011 г.

        Зеленчуци с кокосово мляко.

         Днес, ще ви предложа едно здравословно, бързо и много вкусно ястие.Подходящо за вечеря или гарнитура.Тази рецепта е скъп спомен от едно незабравимо гостуване в Ница.





                   
                                         



        Продукти:
        • 500 гр. броколи
        • 3 моркова
        • 1 червена чушка
        • 1 жълта чушка
        • 1 зелена чушка
        • 1 гл. лук
        • 4 скилидки чесън
        • 4 с.л. зехтин
        • 200 мл кокосово мляко
        • сол на вкус
        • къри или индийско орехче

        Приготвяне:
          Нарязвате морковите и чушките на ивички, лука на лунички, скилидките чесън на филийки.Ако, броколите са пресни ги начупте на розички и  потoпeте за 3 мин в кипяща
        вода с малко изцеден лимон.Загрявате зехтина, първо слагате морковите за 1-2мин. след това лука, чушките, броколите и чесъна.Гответе 6-7мин, наблюдавийте зеленчуците,  да са леко хрупкави и тогава добавете кокосовото мляко за още 1-2мин.Къри или индиско орехче по ваш вкус.Може да импровизирате с различни видове зеленчуци.






                                                                            Добър апетит!
        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...