19.07.2011 г.

Торта слънчогледи!

 Има си г-жа Стоянова две снахички работливи като пчелички. Гледа си ги тя, като свои деца, едната стихове и пише друга торти и реди!
     Кой като нея  ще  я нареди?:))


Светлана Стоянова




         Картичката е изработена  от моята етърва !






Сега за тортата!Направих я по повод  60 годишнината на моята свекърва .Доста  идеи ми се въртяха в главата рози, панделка, но след като видях нацъфтелите полета със слънчогледи (за съжаление нямах фотоапарат) знаех че това ще е темата.Исках вкусът и  да е със свежи плодове, алкохол, шоколад и плътен крем с маскарпоне!Тортата е с размери 20 см дм  и 25 см височина.





Продукти за блата:(адаптиран от Sabina Cakes)
  • 15 яйца
  • 370 гр захар
  • 200 гр брашно(пресято)
  • 50 гр какао за сладкиши(пресято)
  • ванилия
  • сол
Разделете белтъците от жълтъците, белтъците разбийте с 4 с. л. от захарта на сняг, жълтъците разбийте  с останалата захар до побеляване. Със силиконова  шпатула  внимателно ги смесете, добавете постепенно   брашното и какаото, ванилията и солта.  Бъркайте бавно и постепенно!
От това количество се получават 3 блата 28 - 36 см (приблизително)  и 25 см. диаметър за дъно на тортата. Разпределете в три тави равномерно тестото върху готварска хартия и в една кръгла форма с 25 см дъно.
Печете в предварително нагрята на 180* фурна  за 13-15 мин. Наблюдавайте ги!




Продукти за крема:
  • 1 кг маскарпоне
  • 1 л сметана неподсладена 35% масленост
  •  10 с.л. захар
  • 400 гр череши 
  • 50 мл мартини, ром или какъвто алкохол харсвате

 Обезкостете черешите накиснете ги в алкохола за 15 мин. Разбийте сметаната със захарта, след това маскарпонето в друг съд. Смесете продуктите, отцедете черешите и ги добавете към крема. Наредих черешите върху крема, когато завивах тортата започнаха да падат, затова  ги смесете с крема или добре ги притеснете. Добре, че  Яни беше до мен, много ми помогна.

Продукти за масления крем:
  • 100 гр  меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем.



След като блата е изпечен изчакайте  1-2 мин, върху чиста кърпа поръсете с пудра захар, обърнете блата върху кърпата, отстранете внимателно хартията и навийте на руло, оставете блата  да изстине. Разгънете и разрежете на 2 или 3 равни парчета. Исках тортата да е висока и разрязах на 2. Намажете с крема, навивайте и стегнете с ринг. Оставете за 12 ч. да престои в хладилник.
Оформете тортата, ако се налага изрежете излишните парчета така че да е равномерна. Намажете с масленият крем и заравнете, върнете в хладилника за да стегне. Ако има нужда оформете и отново върнете в хладилника.


Ако не разполагате с достатъчно свободно време  да правите вита торта може да  направете редена. Запазете една част от крема за да я измажете от вън. Урасете с пресни плодове, не е задължително да е облечена с фондан, но  е препоръчително да я опитате :). Може да замените черешите с друг сезонен плод. Свежестта на пресните плодове и аромата на мартинито предадоха изключителен аромат на тортата. Какаовият блат и керма изцяло балансираха прекрасния вкус на празничната торта.







2011 е година за  празници в нашето семейство, тази торта беше по повод 40 годишнината от сватбата на родителите на моя съпруг. Зимата ще ни подари  още три повода за юбилейни торти!

15 коментара:

  1. Да е жива и здрава г-жа Стоянова и още дълги години да се радвате взаимно!
    Много хубава торта си и направила, Мариана, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна торта, за чудесен повод, Мариана!
    Прекрасна идея, комбинация на вкусове и изпълнение - оригинално, свежо и празнично.
    Поздравления г-жа Стоянова и за теб,
    здраве, щастие и много слънчеви моменти заедно!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник на г-жа Стоянова!Късметлийка е с такива снахички!Прекрасна торта!Да сте живи и здрави всички и да имате много хубави поводи за събиране:)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета, много се радвам, че ви е харесала тортата!Благодаря и от името на г-жа Стоянова!:)

    ОтговорИзтриване
  5. И снахичките и са късметлийки със свекърва като нея! Да е жива и здрава!
    За тортата мога да кажа, че на живо изглеждаше още по-прекрасна и допринесе за още по-слънчево настроение на масата! С голямо удоволствие си похапнахме от нея и повярвайте ми беше неустоимо вкусна! Плодът, с лекия дъх на мартини, ароматният крем и вкусните блатове бяха доказателство, че е направена майсторски не само отвън, а и отвътре!
    Поздравления Мариянка!

    ОтговорИзтриване
  6. Да ви е жива и здрава! Прекрасна торта си и направила! Още много хубави поводи за торти и веселие!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Най-голямата награда за мен е радостта в очите на близките ми!Благодаря Даниелче!
    Благодаря Миленка, поредната ти торта е прекрасна:)!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна торта! Идейна и изпипана до последния детайл! Адмирации,Мариянче!

    Сърдечни поздрави на теб и морето:)!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Леви.С много обич съм правила тази торта!
    Поздрави от мен и морето :)

    ОтговорИзтриване
  10. С малко закъснение - честита годишнина на свекървата и с пожелание за още много такива поводи за усмивки, каквата демонстрира на първата снимка :)
    А тортата ти е бижу! Моите адмирации :)

    ОтговорИзтриване
  11. Трогната съм от коментара, благодаря ти Ина.:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много красива торта! Замисъла за РД на майка ми беше същия, но с рози... като за пръв път работа с фондан, покритието не стана, защото нямах много време, но твоята е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Бенита!
    Фондана е капризен, иска се малко повече практика. Зависи, колко е добра захарната маса и наистина нужно е време и спокойствие.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, поздравления за красотите, които правите!Може ли да ми помогнете откъде мога да купя подобен ринг като този?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, благодаря Ви за милите думи! Ринг за вита торта може да си закупите от Метро или Била цената им е около 13 - 15 лв.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...