1.07.2011 г.

Тирамисуши.

 Тирамисуши. След като видях тази идея в Sprinkle Bakes веднага реших да приготвя
тирамису +суши=Тирамисуши! Получи се много интересно и вкусно. Реших да ползвам изпитаната рецептата за блата, от моята приятелка Сабина като добавих кафе за аромат. Крема  е адаптиран от Sunshine's Kitchen,  като към него добавих пасиран  плод манго.Така се получи, Тирамисуши с манго :). Малко объркващо но изключително вкусно. Плодовият аромат на мангото допълва и освежава този прекрасен сладкиш!





Продукти за блата:
(адаптиран от Сабина)
  • 9 яйца
  • 180 гр. захар
  • 180 гр. брашно
  • 150 гр. смлени бадеми или лешници
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3 с.л. нес кафе+ 3 с.л. вряла вода
  • 1 с.л. нишесте
Приготвяне на блата:(количеството е за 3 блата 28-36 см.)
Разтворете кафето във водата и го оставете да се охлади. Отделете белтъците, с миксера смесете жълтъците със 100 гр от захарта, брашното, бадемите ,солта, нишестето и охладеното кафе.Разбийте белтъците на сняг с останалата захар. Внимателно с дървена или силиконова лъжица  ги смесете, като към белтъците сипете другата смес.
Разпределете на 3 равни части сместа, върху готварска хартия разстелете и изравнете. Печете в предварително нагрята на 180* фурна за 12-15мин. Когато са готови ги поставете върху влажна кърпа, отстранете хартията.



Продукти за крема:
(адаптиран от Sunshine's Kitchen)
  • 5 жълтъка
  • 120 гр. захар
  • 500 гр. маскарпоне
  • 250 мл. сметана
  • 50 мл уиски или кафен ликьор
  • 1 добре узряло манго
 Разбивате жълтъците с захарта, след това  бъркате на водна баня докато побелеят и се сгъстят, добавете  алкохола. Отстранете от котлона и разбийте още 3-4 мин. Разбъркайте  маскарпонето на крем и към него добавете охладената яйчена смес и пасираното манго(оставете малко от плода за пълнеж на сушито). Сметаната разбийте на сняг и смесете всички продукти внимателно със силиконова шпатула.







Сглобяване:

 Всеки от блатовете нарежете на 3 равни парчета, разпределете от крема като оставяте по 1 см от всяка страна, нужно е да престои известно време в хладилника за да се обединят блата и крема. Парченца  мангото подредете по дължина, (замества сьомгата), а останалите поръсете с нес кафе ( черен хайвер:)). Когато крема позволява завийте на руло, притеснете двата края към тавата. Оставете рулата да престоят няколко часа, след което ги нарежете!





С много остър нож нарежете внимателно на малки кръгчета, около 4-5см.височина,колкото една хапка!Поръсете ги с неподсладено какао, декорирайте по ваш вкус!







С тази рецепта искам да поздравя сем.Янкови за тяхната годишнина  с пожелания за много обич и  топлина в дома!



*Скоро очаквайте моето домашно суши!

23 коментара:

  1. Ах, че е хубава тази идея! А изпълнението е направо перфектно!:-)
    Адмирации за красотата, която си създала!
    Хубава вечер и усмихнато утре!:-)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че ти харесва:)))!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Hello! My first visit, will visit you again. Seriously, I thoroughly enjoyed your posts. Congratulations for your work. If you wish to follow back that would be great I'm at http://nelsonsouzza.blogspot.com
    Thanks for sharing!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2.07.2011 г., 1:47:00

    Sem Yankovi izpra6ta svoite blagodarnosti,mnogo originalno zamisleno ,a za vkusa-bojestven!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Thank you for visiting my site,i will visit yours.Enjoy it

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен много ми допада идеята за тирамису под формата на суши, и за разлика от истинското суши, това бих го хапнала с кеф!!!
    А сърчицата върху чинията са много елегантна добавка :)

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. :)Благодаря, Федора, сърцата бяха специално за семейството на моя брат!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Много свежа идея, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Много идейно и оригинално! Страхотни снимки в добавка :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, Зори и Миленка!:)Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Привет Мариянче!

    За първи път гостувам в твоя блог и считам това за голям мой пропуск!
    Уютно и много вкусно е при теб!

    Няколко твои рецепти веднага попаднаха в листата за изпълнение!
    Адмирации и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубава идея -
    оригинално и красиво, изглежда много изкушаващо!
    Чудесни рецепти предлагаш, с удоволствие се включвам към твоите последователи.
    Сърдечни поздрави,Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Леви и Диани, благодаря ви, много се радвам че сте мой гости!Чувствата са взаимни!:)Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6.07.2011 г., 4:24:00

    Страхотна идея, особено за парти, ще се възползвам :-) Поздрави!
    Мария/LaMartinia

    ОтговорИзтриване
  15. Радвам се че ти допада Тирамисушито, чудесен десерт за парти :-)!

    ОтговорИзтриване
  16. Много интересна рецепта, никога не би ми дошло на ум да направя тирамисуши :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ирина, радвам се ,че се отби при мен!Крема по твоята рецепта се получи божествен!Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  18. Леле, чудно е като концепция, браво.
    Така може да се приготви какво ли не.
    Благодаря ти сърдечно за идеята.:)))

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Рони. Радвам се, че ти допада тази идея.

    ОтговорИзтриване
  20. preciosa receta me gusta mucho,gracias por compartir,un beso

    ОтговорИзтриване
  21. Me enamoré de la primera vista, gracias Maria!

    ОтговорИзтриване
  22. Термисушито изглежда страшно апетитно ,ще го пробвам и аз !

    ОтговорИзтриване
  23. Как съм я пропуснала тази прекрасна вкусотия! Изглежда и звучи невероятно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...