1.07.2011 г.

Тирамисуши.

 Тирамисуши. След като видях тази идея в Sprinkle Bakes веднага реших да приготвя
тирамису +суши=Тирамисуши! Получи се много интересно и вкусно. Реших да ползвам изпитаната рецептата за блата, от моята приятелка Сабина като добавих кафе за аромат. Крема  е адаптиран от Sunshine's Kitchen,  като към него добавих пасиран  плод манго.Така се получи, Тирамисуши с манго :). Малко объркващо но изключително вкусно. Плодовият аромат на мангото допълва и освежава този прекрасен сладкиш!





Продукти за блата:
(адаптиран от Сабина)
  • 9 яйца
  • 180 гр. захар
  • 180 гр. брашно
  • 150 гр. смлени бадеми или лешници
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3 с.л. нес кафе+ 3 с.л. вряла вода
  • 1 с.л. нишесте
Приготвяне на блата:(количеството е за 3 блата 28-36 см.)
Разтворете кафето във водата и го оставете да се охлади. Отделете белтъците, с миксера смесете жълтъците със 100 гр от захарта, брашното, бадемите ,солта, нишестето и охладеното кафе.Разбийте белтъците на сняг с останалата захар. Внимателно с дървена или силиконова лъжица  ги смесете, като към белтъците сипете другата смес.
Разпределете на 3 равни части сместа, върху готварска хартия разстелете и изравнете. Печете в предварително нагрята на 180* фурна за 12-15мин. Когато са готови ги поставете върху влажна кърпа, отстранете хартията.



Продукти за крема:
(адаптиран от Sunshine's Kitchen)
  • 5 жълтъка
  • 120 гр. захар
  • 500 гр. маскарпоне
  • 250 мл. сметана
  • 50 мл уиски или кафен ликьор
  • 1 добре узряло манго
 Разбивате жълтъците с захарта, след това  бъркате на водна баня докато побелеят и се сгъстят, добавете  алкохола. Отстранете от котлона и разбийте още 3-4 мин. Разбъркайте  маскарпонето на крем и към него добавете охладената яйчена смес и пасираното манго(оставете малко от плода за пълнеж на сушито). Сметаната разбийте на сняг и смесете всички продукти внимателно със силиконова шпатула.







Сглобяване:

 Всеки от блатовете нарежете на 3 равни парчета, разпределете от крема като оставяте по 1 см от всяка страна, нужно е да престои известно време в хладилника за да се обединят блата и крема. Парченца  мангото подредете по дължина, (замества сьомгата), а останалите поръсете с нес кафе ( черен хайвер:)). Когато крема позволява завийте на руло, притеснете двата края към тавата. Оставете рулата да престоят няколко часа, след което ги нарежете!





С много остър нож нарежете внимателно на малки кръгчета, около 4-5см.височина,колкото една хапка!Поръсете ги с неподсладено какао, декорирайте по ваш вкус!







С тази рецепта искам да поздравя сем.Янкови за тяхната годишнина  с пожелания за много обич и  топлина в дома!



*Скоро очаквайте моето домашно суши!

23 коментара:

  1. Ах, че е хубава тази идея! А изпълнението е направо перфектно!:-)
    Адмирации за красотата, която си създала!
    Хубава вечер и усмихнато утре!:-)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че ти харесва:)))!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Hello! My first visit, will visit you again. Seriously, I thoroughly enjoyed your posts. Congratulations for your work. If you wish to follow back that would be great I'm at http://nelsonsouzza.blogspot.com
    Thanks for sharing!

    ОтговорИзтриване
  4. Sem Yankovi izpra6ta svoite blagodarnosti,mnogo originalno zamisleno ,a za vkusa-bojestven!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Thank you for visiting my site,i will visit yours.Enjoy it

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен много ми допада идеята за тирамису под формата на суши, и за разлика от истинското суши, това бих го хапнала с кеф!!!
    А сърчицата върху чинията са много елегантна добавка :)

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. :)Благодаря, Федора, сърцата бяха специално за семейството на моя брат!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Много свежа идея, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Много идейно и оригинално! Страхотни снимки в добавка :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, Зори и Миленка!:)Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Привет Мариянче!

    За първи път гостувам в твоя блог и считам това за голям мой пропуск!
    Уютно и много вкусно е при теб!

    Няколко твои рецепти веднага попаднаха в листата за изпълнение!
    Адмирации и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубава идея -
    оригинално и красиво, изглежда много изкушаващо!
    Чудесни рецепти предлагаш, с удоволствие се включвам към твоите последователи.
    Сърдечни поздрави,Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Леви и Диани, благодаря ви, много се радвам че сте мой гости!Чувствата са взаимни!:)Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна идея, особено за парти, ще се възползвам :-) Поздрави!
    Мария/LaMartinia

    ОтговорИзтриване
  15. Радвам се че ти допада Тирамисушито, чудесен десерт за парти :-)!

    ОтговорИзтриване
  16. Много интересна рецепта, никога не би ми дошло на ум да направя тирамисуши :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ирина, радвам се ,че се отби при мен!Крема по твоята рецепта се получи божествен!Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  18. Леле, чудно е като концепция, браво.
    Така може да се приготви какво ли не.
    Благодаря ти сърдечно за идеята.:)))

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Рони. Радвам се, че ти допада тази идея.

    ОтговорИзтриване
  20. preciosa receta me gusta mucho,gracias por compartir,un beso

    ОтговорИзтриване
  21. Термисушито изглежда страшно апетитно ,ще го пробвам и аз !

    ОтговорИзтриване
  22. Как съм я пропуснала тази прекрасна вкусотия! Изглежда и звучи невероятно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...