Патешкото филе е полезно и здравословно, съдържа протеини и желязо. Липсата на мазнини го прави диетично, но е с високо съдържание на холестерол. Това месо е специфично за приготвяне, много прецизност и внимание се изисква. Патешкото филе е подходящо за романтична вечеря или специални гости, но не задължително :)
Тази рецепта е взаимствана от цялата информация с която съм се запознала за Патешко месо. Вдъхновена от конкурса "Оранжево небето-експерименти с праскови".
Комбинирах месото с праскови, сухи плодове и прасковен
мармалад!
Продукти за 2 порции:
- 2 Патешки филета
- 1 с.л. канела
- 1 ч.л. смляна морска сол
Продукти за мармалада:
- 2 много добре зрели праскови
- 1 с.л. масло
- 1/2 ч.л. пресен джинджифил или 1 ч.л. сух
- 2-3 стръка босилек
- 1 с.л. кафява захар
- 2-3 кристали морска сол
- 2 твърди праскови
- 1 с.л. стафиди
- 1 с.л. нарязани на ситно сухи кайсии
- 1 с.л. червени сухи боровинки
- 3с.л. мартини
- 2 с.л. масло
- 1 с.л. кафява захар.
Направете прорези по мазнината като не наранявате месото. Намажете добре филетата с канелата и солта. Оставете да престоят в хладилник 4-5 часа.
В силно нагорещен сух тиган поставете филетата с мазната част за 3-4 мин да получаване на коричка, обрънете филето за още 2-3 мин. Предварително загрейте фурната на 220*. Прехвърлете филетата във фурната за 4-5 мин. *Ако мазнината е много излейте една част! Извадете месото от фурната, оставете го за 5 мин да почине и след това с остър нож нарежете на филийки. Месото трябва да е червено отвътре за да е крехко и сочно, не се притеснявайте като потече червен сос. Аз отстраних мазнината, така и студено беше много вкусно.!
*Минутите за готвенето на месото зависят, от: 1. Силата на котлона и фурната 2. Дебелината на филетата. Наблюдавайте ги!
Приготвяне на мармалад:
Загрейте маслото, поставете прасковите нарязани на кубчета да се задушат за 7-8 мин. Добавете джинджифила, босилека, след 1-2 мин. захарта и солта. Наблюдавайте и бъркайте през цялото време на умерена температура на котлона. След, като се редуцира го оставете да се охлади леко и го прецедете с помощта на лъжица през едра цедка.
*Импровизирайте по ваш вкус с добавянето на подправки!
Накиснете сухите плодове в алкохола за 15 мин. В тиган загрейте маслото, прасковите нарежете на шайби, поставете ги в тигана за 3 мин да се зачервят, обърнете ги, добавете накиснатите плодове и захарта. Карамелизирайте ги и гарнитурата е готова.
Много интересно предложение! И на би ми харесало, заради допълващите се вкусове!
ОтговорИзтриванеА снимките са страхотни! :-)
Поздрави, Милена :-)
Чудесно е :) Марияна, нека холестерола в храната да не те тревожи. Тялото има нужда от 1000-1200 мг дневно и си го произвежда само ;)Завишения холестерол е симптом, че нещо в тялото НЕ функционира добре. Връзката с храната е незначителна (много по-страшно е да има захар в храната, отколкото холестерол). Готви все така приказно и красиво :)
ОтговорИзтриванеМиленка, много се радвам че ти харесва, надявам се да ви се ослади!
ОтговорИзтриванеГаля, благодаря ти за полезната информация и за милите думи:)!
Много интересна комбинация от вкусове, Мариянче,а презентацията ти е много ефектна както винаги!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден и поздрави на морето!
Мариянче, прекрасно е всичко: рецепта, презентация, снимки!:-)))
ОтговорИзтриванеСлънчеви поздрави!
Леви, благодаря ти, още днес ще поздравя морето!
ОтговорИзтриванеМони, радвам се че ти харесва!:)))
Хубав ден!
Това с бързането ми е много познато :))
ОтговорИзтриванеА рецептата е страхотна, снимките също :)
Хубаво лято, Мариянче :)
Благодаря, Федора!
ОтговорИзтриванеПриказно лято и на теб!