12.07.2011 г.

Патешко филе с праскови и още нещо....

 Патешкото филе е полезно и здравословно, съдържа протеини и желязо. Липсата на мазнини го прави диетично, но е с високо съдържание на холестерол. Това месо е специфично за приготвяне, много прецизност и внимание се изисква. Патешкото филе е подходящо за романтична вечеря или специални гости, но не  задължително :)












 Тази рецепта е взаимствана от цялата информация с която съм се запознала за Патешко месо.  Вдъхновена от конкурса "Оранжево небето-експерименти с праскови".
 Комбинирах месото с праскови, сухи плодове и прасковен
мармалад!
 


 

Продукти за 2 порции:
  •  2 Патешки филета
  • 1 с.л. канела
  • 1 ч.л. смляна морска сол

                                                   Продукти за мармалада:
  • 2 много добре зрели праскови
  • 1 с.л. масло
  • 1/2 ч.л. пресен джинджифил или 1 ч.л. сух 
  • 2-3 стръка босилек
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2-3 кристали морска сол
                                                        Продукти за гарнитурата:
  • 2 твърди праскови
  • 1 с.л. стафиди
  • 1 с.л. нарязани на ситно сухи кайсии
  • 1 с.л. червени сухи боровинки
  • 3с.л. мартини
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. кафява захар.

  Направете прорези по мазнината като не наранявате  месото. Намажете добре филетата с канелата и солта. Оставете да престоят в хладилник 4-5 часа.
   В силно нагорещен сух тиган поставете филетата с мазната част за 3-4 мин да получаване на коричка, обрънете филето за още 2-3 мин. Предварително загрейте фурната на 220*. Прехвърлете филетата във фурната за 4-5 мин. *Ако мазнината е много излейте една част! Извадете месото от фурната, оставете го за 5 мин да почине и след това с остър нож нарежете на филийки. Месото трябва да е червено отвътре за да е крехко и сочно, не се притеснявайте като потече червен сос. Аз отстраних мазнината, така и студено беше много вкусно.!
*Минутите за готвенето на месото зависят, от: 1. Силата на котлона и фурната  2. Дебелината на филетата. Наблюдавайте ги!



Приготвяне на мармалад:


Загрейте  маслото, поставете прасковите нарязани на кубчета да се задушат за 7-8 мин. Добавете джинджифила, босилека, след 1-2 мин. захарта и солта. Наблюдавайте и бъркайте през цялото време на умерена температура на котлона. След,  като се редуцира го оставете да се охлади леко и го прецедете с помощта на лъжица през едра цедка.
*Импровизирайте по ваш вкус с добавянето на подправки!

 
                                  Приготвяне на гарнитурата:
 
Накиснете сухите плодове в алкохола за 15 мин. В тиган загрейте маслото, прасковите нарежете на шайби, поставете ги в тигана за 3 мин да се зачервят, обърнете ги,  добавете накиснатите плодове и захарта.  Карамелизирайте  ги  и гарнитурата е готова.




   


8 коментара:

  1. Много интересно предложение! И на би ми харесало, заради допълващите се вкусове!
    А снимките са страхотни! :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно е :) Марияна, нека холестерола в храната да не те тревожи. Тялото има нужда от 1000-1200 мг дневно и си го произвежда само ;)Завишения холестерол е симптом, че нещо в тялото НЕ функционира добре. Връзката с храната е незначителна (много по-страшно е да има захар в храната, отколкото холестерол). Готви все така приказно и красиво :)

    ОтговорИзтриване
  3. Миленка, много се радвам че ти харесва, надявам се да ви се ослади!
    Галя, благодаря ти за полезната информация и за милите думи:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна комбинация от вкусове, Мариянче,а презентацията ти е много ефектна както винаги!

    Прекрасен ден и поздрави на морето!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариянче, прекрасно е всичко: рецепта, презентация, снимки!:-)))
    Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Леви, благодаря ти, още днес ще поздравя морето!
    Мони, радвам се че ти харесва!:)))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Това с бързането ми е много познато :))
    А рецептата е страхотна, снимките също :)
    Хубаво лято, Мариянче :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Федора!
    Приказно лято и на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...