17.01.2013 г.

Торти за деца и голямата награда от списание Good Food!

Днешната публикация се състои от снимки на торти, за две много специални  за мен деца. Не съм описвала рецепти, защото вече съм ги споделяла с вас. Надявам се Тортите да ви харесат, а за тези от вас, които имат желание да се докоснат до света на фондана да ви вдъхновя!

Бих искала да споделя с вас друга моя радост - Голямата награда от списание Good Food, която спечелих с рецептите за Торта " Коледни Пеперуди " и Канточини!
Благодаря на екипа на списанието за оказаната чест да съм отново на техните страници!






Торта с Корона за принцеса Никол!



















*********************************


Торта "Спайдърмен " за Криси,
приготвих в един ден с торта "Морско дъно".










10.01.2013 г.

Торта "Картинг " .

В нашето семейство сме закърмени с високата скорост и автомобилните състезания, от малки с моя брат сме свикнали с гърмящия звук на спортните автомобили (макар Лада за тези времена). За себе си не мога да кажа, че все още се вълнувам от този спорт, но брат ми с огромна страст и  тръпка се състезава на карт пистата. 
 Честит Иман Ден, Батко! 
Желая ти много здраве и най - високото място на стълбицата в  живота!








Торта с екзотичен  вкус: крем - мус с коксов дъх, парченца ананас и меки маслени блатове с портокалов аромат.
адаптирано с малко промени от сп. "Меню"





Продукти за блата: (тортата е широка 20 см - 12 парчета)
  • 300 гр. брашно
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/4 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 чаша - 200 мл. прясно мляко
  • 6 белтъка
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 350 гр. захар
  • 170 гр. студено масло нарязано на кубчета
  • кората от един портокал
Загрейте фурната на 180С. Пригответе желаната от вас размер тавичка, аз  използвах две форми от 20 см. (пека в метални кутии от маслени бисквити) изпекох 3 блата, 1 от тях разрязах на половина и  един блат остана излишен, но него замразих . Ако използвате форма с  25 см. разделете на три равни части сместа и изпечете три по- тънки блата. Не бях подготвила блат за облицоване на тортения ринг, импровизирах като с назъбен нож отрязах много тънки части от "калпачетата" на блатовете. 
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта, захарта, кората от портокал и разбъркайте продуктите. Разбийте млякото с белтъците и ваниловата есенция. Стрийте маслото и брашнената смес на трохи. Добавяйте постепенно ( с помощта на лъжица ) от сухата смес към млечната, като разбивате с миксер 3 , 4 минути. Печете за 20 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Охладете готовите блатове за 5 мин. в тавите и след това ги преместете върху метална скара за да изстинат напълно.








Продукти за крема:
  • 300 мл. прясно мляко
  • 300 мл кокосово мляко
  • 1 с. л. желатин
  • 6 жълтъка
  • 70 гр захар
  • 30 гр. нишесте
  • 250 гр сметана за разбиване ( ако не е подсладена добавете 3 с.л. захар)
  • плода от един компот ананас

Накиснете желатина в 4,5 с. л. студена вода. Кипнете двата вида мляко заедно със захарта.
разбийте жълтъците с нишестето. Сипвайте на тънка струя врящото мляко към жълтъците, като не спирате да бъркате, върнете на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. През това време поставете купичката с накиснатия желатин в съд с много гореща вода и бъркайте до пълното му разтваряне. Добавете желатина към топлия крем, охладете го до полужелиране, като го разбърквате периодично.
Разбийте сметаната на сняг и ги смесете внимателно с млечният крем. Охладете крема в хладилника като бъркате периодично.





Топинг за блатовете:

  • 100 - 150 мл сок от ананас 
  • 50 мл. бял ром, бакарди
Смесете двете течности.

Продукти за масления крем:
  • 80 гр.  меко масло
  • 80 гр. пудра захар (пресята)
  • 1 с. л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем.


Сглобяване на торта.
* Разпределете блатовете според това в колко голяма форма сте пекли - ако са  по-дебели можете да ги срежете на половина, ако имат "калпачета"  ги отрежете с къдрав нож, за да има правилна форма тортата. При мен остана един  блат, увих го в домакинско фолио и го прибрах в камерата, ще го използвам за Cake pops или в друга торта.
*Ако декорирате тортата с фондан  предварително  облицовайте стените на ринга (от вътрешната част) с блат, може да ползвате купени правоъгълни платки или от изрезките на вече изпечените блатове.
В тортен ринг поставете първият блат, напоете го добре, поставете малко от крема, поръсете от ананаса и отново поставете крем, редувайте така до изчерпване на количествата. Оставете тортата да се охлади и стегне в хладилника за една нощ. 





След освобождаването от ринга, измажете тортата с маслен крем и охладете, повторете отново за гладка повърхност на тортата. За декорация използвах 900 гр фондан, след разточване, нанасяне и изрязване останаха 400 гр. Количката и останалите декорации са от фондан с помощта на малко тайлоза за по-бързо изсъхване на фигурите.




Дени и Ивака.


5.01.2013 г.

Празнични Бисквити.

Бисквитките, които ви предлагам днес приготвих след Коледа, макар да са  подходящи точно за този празник. Силното любопитство  към тези дребни, вкусни и ароматни бижута се роди от поредни публикации на любим блогър и вдъхновение от  списание Good Food! 



Канточини
Сладки с лешници и червени боровинки








 Сладки с лешници и червени боровинки-
Good Food - бр. 52  2011г.


Продукти :
  • 175 гр. меко масло
  • 85 гр. захар
  • 1/2 ч. л. ванилова есенция
  • 225 гр. брашно
  • 75 гр. лешници или шам фъстък (сурови)
  • 75 гр. сушени червени боровинки
Приготвяне:

С дървена лъжица смесете маслото, захарата и ваниловата есенция. Добавете към тях брашното, ядките и червените боровинки (предварително нарязани на едро). Омесете сместа, Разделете я на две  равни части,  оформете всяка половина като салам с дебелина 5 см. Увийте   парчетата в домакинско фолио и ги охладете за 1-2 часа.
Загрейте фурната до 180 градуса С ( с обдухване 160 ). Развийте тестото и го нарежете на шайби с дебелина на 1 см. Сложете ги в тава, застлана с хартия за печене, запечете ги за 12 - 15 мин. Оставете сладките да изстинат в тавата. 



Канточини
вдъхоновена от Ева

Продукти:
  • 400 гр. брашно
  • 180 гр. захар
  • 4 яйца
  • 1 ч. л. сол
  • 1 1/2 ч. л. бакпулвер 
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 150 гр. ядки ( орехи и лешници )
  • 150 гр. сушени плодове ( кайсии, фурми, стафиди )
  • 30 мл. ром
  • кората от един портокал и един лайм
  • сока на един портокал
Приготвяне:

Нарежете на едри парчета сушените плодове, накиснете ги в рома и сока от портокал ( бъркайте ги периодично .  Запечете ядките за кратко. Загрейте фурната на 180С, застелете тава с хартия за печене.
Разбийте яйцата, захарта и ванилията с миксер, до получаването на крем. Към нея добавете брашното с бакпулвера и солта, като бъркате с дървена лъжица. Прибавете ядките и сушените плодове и корите от портокал и лайм към сместа,  ще получите лепкаво тесто.  В тавата изсипете две равни части от тестото и образувайте с помощта на мокри ръце две продълговати " франзели " на разстояние една от друга.


Печете около 25 мин. оставете ги да изстинат. Нарежете кантучините под диагонал на филийки, с дебелина 1 см. Върнете ги отново във фурната на 160С и ги запечете за още 10 мин. или докато приемат приятен загар.





2.01.2013 г.

Торта "Ангел "! Честита 2013 година!



Честита Нова Година! 
Мили приятели, много здраве, обич и топлина ви пожелавам през 2013 г!








Торта " Ангел " е с какаови блатове с дъх на кафе, ванилов-маскарпоне крем, шоколадов ганаш и кандирани череши!



Продукти за блата:
  • 240 гр брашно
  • 200 гр захар
  • 1 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
  • 30 гр неподсладено  какао 
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. ч. олио или зехтин
  • 1 с. л. ванилия
  • 1/2 ч. ч. вода

Подгответе  по възможност две тавички с диаметър 20 см. или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С  ( с вентилатор 160 ) фурна, около 20 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Изкарайте тавичката от фурната и изчакайте 3 - 4 мин, след това поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.




Продукти за ванилов - маскарпоне крем:

  • 1 пакет инстантен крем Ванилия Парадаиз  
  • 250 мл прясно мляко
  • 350 гр. сирене Маскарпоне
  • пудра захар по ваш вкус
  • 150 гр. коктейлни  череши
Приготвяне:

Разбъркайте крема с млякото според указанията на опаковката. Разбийте маскарпонето в отделна купа. Смесете двата продукта - опитайте, ако желаете крема да е по сладък добавете пудра захар или кондензирано мляко по ваш вкус. 


 Ганаш крем:
  • 300 гр тъмен шоколад 60 %
  • 300 мл. неподсладена сметана  
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Изсипете сметаната при шоколада и пулсирайте с миксера за да се обединят.

Сироп за блатовете:
Бренди или плодов сок.


Продукти за масления крем:
  • 100 гр  меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем.








Сглобяване на тортата:

Разрежете охладените блатове на две равни части. В тортен ринг поставете един от блатовете, сиропирайте го и редувайте крем, блат докато се изчерпат продуктите.  Във ваниловият крем насипете от озахарените череши. Поставете в хладилник тортата да се охлади за една нощ или минимално 8 часа. Освободете тортата от ринга, измажете я с масленият крем и отново охладете. Декорацията е индивидуална и според личния повод. Ангела е от молд, който сама съм изработила от стоматологичен силикон. 



Торта с бърза и много вкусна декорация, а именно разтичащ се ганаш!
Тук има малка промяна в крема и ганаша е заменен с мус от млечен шоколад:

Мус от млечен шоколад:
Продукти:
  • 600 мл. неподсладена сметана
  • 240 гр. млечен шоколад
  • 2 с. л. желатин - 8 гр. 
Приготвяне:
200 мл. от сметаната загрейте до момента на завиране, изсипете предварително нарязаният шоколад. Бъркайте до разтапянето на шоколада. Накиснете желатина в 2-3 супени лъжици вода изчакайте да набъбне, поставете купичката в съд с гореща вода и бъркайте до  пълното разтваряне на желатина и когато леко се охлади го прибавете към шоколадовата смес. Покрийте сместа с домакинско фолио и я поставете в хладилник за 10- 15 мин. докато сместа се сгъсти и пада на лента. Бъркайте сместа периодично. Разбъркайте останалата сметана до получаването на твърди връхчета. Прибавете разбитата сметана към охладената шоколадова смес внимателно бъркайте с шпатула отдолу нагоре. Поставете муса за охлаждане в хладилника, бъркайте преодично. Когато крема е достатъчно гъст  е готов за нанасяне.
Глазурата  е шоколадов ганаш от - 100 мл. сметана и 100 гр. черен шоколад. 
Останалите продукти са като от торта "Ангел".







Сладка и много вкусна Нова Година!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...