3.05.2012 г.

Ароматен сладкиш и награда от Good Food.

 " Великденски плодов сладкиш "



Продукти: адаптиран от Good Food 
  • 250 гр. сушени плодове ( стафиди, фурми, червени боровинки, сини сливи )
  • 100 гр. сушени кайсии, нарязани 
  • 85 гр. захаросани череши,  нарязани ( аз не съм добавила )
  • кората и сока на 2 портокала 
  • 200 гр. меко краве масло
  • 200 гр. кафява захар
  • 4 големи яйца
  • 200 гр. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 50 гр. смлени на едро бадеми
  • 2 ч. л. микс от индийско орехче, карамфил, кардамон и сух джинджифил
  • 1 ч. л. канела на прах
  • 200 гр марципан 100 гр. нарязан на парченца, останалия за глазурата ( рецептата е с 500 гр. марципан-200 в сладкиша, останалите за глазурата )
Продукти за глазура :
  • 50 гр. краве масло
  • 50 гр. кафява захар
  • 100 гр. брашно
  • 100 гр. филирани бадеми
  • 3 с. л. мед
  • 85 гр. пудра захар
  • 2-3 ч. л. портокалов сок



Приготвяне:

Накиснете сушените подове в портокаловия сок за няколко часа или от предната нощ. Намажете правоъгълна тава с приблизителни размери 20-30 см с мазнина и покрийте дъното с готварска хартия. Загрейте фурната на 160 градуса С ( 140 гр. с обдухване ). В купа разбийте с миксер маслото и захарта на пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и след всяко разбивайте да пълното  им усвояване. В купа смесете брашното, смлените бадеми и подправките, прибавете парчетата марципан, сушените плодове със сока, яйченомаслената смес и разбъркайте добре. Изсипете сместа в подготвената тава и печете 40-45 мин-на този етап сладкиша трябва да е лепкав в средата ( неизпечен ). Извадете кейка от фурната и усилете температурата на 200 градуса С - 180 с обдухване. През това време пригответе глазурата. Втрийте маслото в захарта и брашното до получаването на трохи. Настържете останалия марципан , добавете филираните бадеми, меда и разбъркайте с вилица, като внимавате глазурата да остане на трохи. Разстелете я върху сладкиша и го върнете във фурната за 12-15 мин.
Извадете сладкиша от фурната за да изстине, смесете пудрата захар с достатъчно портокалов сок за получаването на глазура и украсете с нея сладкиша.
Портокаловата глазура предава невероятен аромат и завършек на този разкош!




********************

В брой 61 на списание " Good Food " 
има  снимки  от публикацията " Декорация на Великденската трапеза "!
Благодаря на  екипа на " Good Food " за наградата и удоволствието да съм част от любимото ми списание!



18 коментара:

  1. Поздравления!Жела ти много хубаво настроение и вдъхновение за нови кулинарни творения!

    ОтговорИзтриване
  2. Декорацията ти е била прекрасна Мариянче и заслужено е намерила място в списанието!А сладкиша изглежда много апетитно на снимките!
    Поздравления и дерзай!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита награда,Мариянче-заслужена е!
    Сладкиша наистина изглежда прекрасно...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито,миличка!Напълно заслужено си спечелила!
    Благодарение на таланта ти и нашия дом беше празнично украсен за празника!
    А сладкишът е.....повече от невероятен!
    Точно както обичам-с много добавки и с мноооого аромати!Истинска прелест,Мариянче!Браво,много ми хареса!
    С пожелание за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за наградата - а и няма как подобно ароматно и вкусно предложение да не я получи! А оформлението е фантастично, приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Мариянче, тази красива и цветово маса, много ми хареса!
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  7. Марианче първо искам да те поздравя с наградата ама ти напълно си я заслужаваш защото си прекрасна.
    Сладкиша ти пък е нещо уникално толкова много ми хареса.
    Прегръщам те сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита награда! Напълно заслужена! Всичко, което твориш е прекрасно! А сладкиша е неустоим! Поздрави и приятни почивни дни!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Честита награда, Мариянка! Ти напълно я заслужаваш :)
    Славкишът и много изкусителен. Точно по мой вкус.
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Сладкишът е прелсет, Марияна! Ароматен, плодов и изумително вкусен!
    Поздравления и за наградата! Пожелавам още много такива! Прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мариянка, поздравления за снимките в списанието- толкова цветно и празнично беше при теб тогава, че щях да се учудя, ако не бях ги видяла там!
    Сладкищът е повече от прекрасен- аромат и плодове!!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздравления за сладкиша, снимките, наградата! Напълно заслужена е! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Момичета, много, много ви благодаря за милите думи!
    Желая ви, чудесна съботна вечер, изпълнена с много усмивки и приятна компания!

    ОтговорИзтриване
  14. Марияна, никога няма да спреш да ме изумяваш!!!Радвам се , че трудът и талантът ти са оценени!
    Красив Гергьовден ти желая и много нови успехи!

    ОтговорИзтриване
  15. Мариянка, поздравления!
    А сладкишът е просто божествен!

    ОтговорИзтриване
  16. Марианка,
    Честита ти заслужена награда!Сладкишът изглежда много ароматен и вкусен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Поздравления за медийната изява, заслужена е! :)
    И аз като Зори мисля, че сладкишът е божествен, божествено убийствен даже :))

    Хубав майски ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  18. Вили,
    Зори,
    Бети,
    Инче,
    Много се радвам, че ви допада сладкиша, благодаря ви за милите думи!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...