" Великденски плодов сладкиш "
Продукти: адаптиран от Good Food
- 250 гр. сушени плодове ( стафиди, фурми, червени боровинки, сини сливи )
- 100 гр. сушени кайсии, нарязани
- 85 гр. захаросани череши, нарязани ( аз не съм добавила )
- кората и сока на 2 портокала
- 200 гр. меко краве масло
- 200 гр. кафява захар
- 4 големи яйца
- 200 гр. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 50 гр. смлени на едро бадеми
- 2 ч. л. микс от индийско орехче, карамфил, кардамон и сух джинджифил
- 1 ч. л. канела на прах
- 200 гр марципан 100 гр. нарязан на парченца, останалия за глазурата ( рецептата е с 500 гр. марципан-200 в сладкиша, останалите за глазурата )
Продукти за глазура :
- 50 гр. краве масло
- 50 гр. кафява захар
- 100 гр. брашно
- 100 гр. филирани бадеми
- 3 с. л. мед
- 85 гр. пудра захар
- 2-3 ч. л. портокалов сок
Приготвяне:
Накиснете сушените подове в портокаловия сок за няколко часа или от предната нощ. Намажете правоъгълна тава с приблизителни размери 20-30 см с мазнина и покрийте дъното с готварска хартия. Загрейте фурната на 160 градуса С ( 140 гр. с обдухване ). В купа разбийте с миксер маслото и захарта на пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и след всяко разбивайте да пълното им усвояване. В купа смесете брашното, смлените бадеми и подправките, прибавете парчетата марципан, сушените плодове със сока, яйченомаслената смес и разбъркайте добре. Изсипете сместа в подготвената тава и печете 40-45 мин-на този етап сладкиша трябва да е лепкав в средата ( неизпечен ). Извадете кейка от фурната и усилете температурата на 200 градуса С - 180 с обдухване. През това време пригответе глазурата. Втрийте маслото в захарта и брашното до получаването на трохи. Настържете останалия марципан , добавете филираните бадеми, меда и разбъркайте с вилица, като внимавате глазурата да остане на трохи. Разстелете я върху сладкиша и го върнете във фурната за 12-15 мин.
Извадете сладкиша от фурната за да изстине, смесете пудрата захар с достатъчно портокалов сок за получаването на глазура и украсете с нея сладкиша.
Портокаловата глазура предава невероятен аромат и завършек на този разкош!
Извадете сладкиша от фурната за да изстине, смесете пудрата захар с достатъчно портокалов сок за получаването на глазура и украсете с нея сладкиша.
Портокаловата глазура предава невероятен аромат и завършек на този разкош!
********************
В брой 61 на списание " Good Food "
има снимки от публикацията " Декорация на Великденската трапеза "!
Поздравления!Жела ти много хубаво настроение и вдъхновение за нови кулинарни творения!
ОтговорИзтриванеДекорацията ти е била прекрасна Мариянче и заслужено е намерила място в списанието!А сладкиша изглежда много апетитно на снимките!
ОтговорИзтриванеПоздравления и дерзай!
Честита награда,Мариянче-заслужена е!
ОтговорИзтриванеСладкиша наистина изглежда прекрасно...
Хубав ден!
Честито,миличка!Напълно заслужено си спечелила!
ОтговорИзтриванеБлагодарение на таланта ти и нашия дом беше празнично украсен за празника!
А сладкишът е.....повече от невероятен!
Точно както обичам-с много добавки и с мноооого аромати!Истинска прелест,Мариянче!Браво,много ми хареса!
С пожелание за усмихнат ден!
Поздравления за наградата - а и няма как подобно ароматно и вкусно предложение да не я получи! А оформлението е фантастично, приятен уикенд!
ОтговорИзтриванеМариянче, тази красива и цветово маса, много ми хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав петък!
Марианче първо искам да те поздравя с наградата ама ти напълно си я заслужаваш защото си прекрасна.
ОтговорИзтриванеСладкиша ти пък е нещо уникално толкова много ми хареса.
Прегръщам те сърдечно!
Честита награда! Напълно заслужена! Всичко, което твориш е прекрасно! А сладкиша е неустоим! Поздрави и приятни почивни дни!:)
ОтговорИзтриванеЧестита награда, Мариянка! Ти напълно я заслужаваш :)
ОтговорИзтриванеСлавкишът и много изкусителен. Точно по мой вкус.
Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!
Сладкишът е прелсет, Марияна! Ароматен, плодов и изумително вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за наградата! Пожелавам още много такива! Прекрасен уикенд! :)
Мариянка, поздравления за снимките в списанието- толкова цветно и празнично беше при теб тогава, че щях да се учудя, ако не бях ги видяла там!
ОтговорИзтриванеСладкищът е повече от прекрасен- аромат и плодове!!
Хубав уикенд!
Поздравления за сладкиша, снимките, наградата! Напълно заслужена е! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеМомичета, много, много ви благодаря за милите думи!
ОтговорИзтриванеЖелая ви, чудесна съботна вечер, изпълнена с много усмивки и приятна компания!
Марияна, никога няма да спреш да ме изумяваш!!!Радвам се , че трудът и талантът ти са оценени!
ОтговорИзтриванеКрасив Гергьовден ти желая и много нови успехи!
Мариянка, поздравления!
ОтговорИзтриванеА сладкишът е просто божествен!
Марианка,
ОтговорИзтриванеЧестита ти заслужена награда!Сладкишът изглежда много ароматен и вкусен!
Поздрави!
Поздравления за медийната изява, заслужена е! :)
ОтговорИзтриванеИ аз като Зори мисля, че сладкишът е божествен, божествено убийствен даже :))
Хубав майски ден от мен :)
Вили,
ОтговорИзтриванеЗори,
Бети,
Инче,
Много се радвам, че ви допада сладкиша, благодаря ви за милите думи!
Успешна седмица!