6.05.2012 г.

Агнешка дроб сърма и пълнозърнести питки.



Продукти:

  • 500 гр. агнешки комплект - сварен и нарязан
  • 3 стръка пресен лук - нарязан
  • 1 стрък пресен чесън - нарязан
  • 3-4 с. л. олио
  • 1 ч. ч. ориз 
  • 3  1/2 ч. ч. топла вода или домашен бульон 
  • 1 ч. л. червен пипер
  • пресен джоджен
  • сол на вкус
За заливката:
  • 1 яйце
  • 4 с. л. кисело мляко
  • 2-3 с. л. брашно
  • щипка сол



Приготвяне:

В огнеупорен съд запържете лука и чесъна в мазнината, добавете агнешките дреболии след 2-3 мин добавете предварително измития ориз, прибавете червения пипер, като бъркате още 3-4 мин. Добавете топлата вода и сол на вкус. Изсипете сместа в подходящ съд за печене, ако ползвате глинен съд поставете ястието в студена фурната и  печете на 180 градуса С за 30-35 мин под капак или покрийте с фолио, при печене в метална тава предварително загрейте фурната. Смесете продуктите за заливката и я разпределете  равномерно върху топлата дроб сърма, върнете във фурната и печете до златисто.

Пълнозърнести питки.



Продукти: адаптирано с малки изменения от тук

  • 180 мл. топла вода
  • 180 мл. прясно мляко
  • 350 гр. бяло брашно
  • 100 гр. грахам или типово брашно
  • 50 гр смес от ленено и сусамено семе, мак, овесени трици, брашно от нахут или царевично брашно и др.  
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 с. л. мед или захар
  • 1 ч. л. сол



Приготвяне в хлебопекарна:

Сипете млякото, водата, маята и меда. Добавете брашната, семената и солта. Пуснете хлебопекарната на програма месене и втасване. След като тестото е готово го разделете на 14 равни части, оформете всяка на топка. Наредете ги върху хартия за печене в тава, намажете питките с прясно мляко и поръсете с брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 30 мин. Загрейте фурната на 180 градуса С. Натиснете всяка питка с палец по средата. Печете 15 - 20 мин.



Честит Гергьовден! Много здраве, обич и късмет желая на всички празнуващи!


19 коментара:

  1. Мариянка, приказно е при теб :) грабвам си една питка и малко от дроб сърмата и изчезвам :)
    Хубав празничен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Празник, Мариянка!
    Толкова изкусителен пост!
    И чудесни снимки!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни снимки, вкусни предложения и празнично настроение има при тб, марияна! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, благодаря ти за уникална рецепта, от както съм я открила само нея ползвам!

      Изтриване
  4. Мариянче,честит празник!
    По всичко си личи колко е празнично при теб.
    Страхотни предложения и дроб сърмата,и питките а снимките ти прелест не мога да им се нагледам.
    Прегръщам те мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариянка,нека е честит празника и на теб!
    Прекрасно поднесена дроб сърма и питките са точно по мой вкус!
    Уникални снимки!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусни ястия, красиви снимки и много празнично настроение! Честит да е празника и на теб! С пожелания за здраве на теб и близките ти! Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Зори,
    Дани,
    Ева,
    Зиче,
    Дани,
    Кате,
    Благодаря ви за поздравите, желая ви успешна и много слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни рецепти! И ние хапнахме дробсърма:)Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Траяна :)!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Много вкусни предложения, Мариянче!


    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Мариянче,толкова слънчево,приветливо и уютно е тук с тези страхотни гозби и снимки!
    От питките бих си чупнала с удоволствие,а дроб сърмата е уникално вкусна,комплименти!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. За дроб сърмата ще си трая, щото имам алергия към нея, а и едни неприятни спомени от детските лагери :)), но виж, питките и снимките са убиец тотален :))
    Прозорецът и столът са малко ала италиано :)
    Една голяма усмивка за най-красивата Усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, обещавам, когато ми гостуваш няма да те почерпя с дроб сърма :)
      Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  12. Анонимен7.05.2012 г., 8:47:00

    Страхотни снимки, особено последната - разкошна е!
    Надявам се, че си прекарала един прекрасен празник!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти, доста си хапнахме на Гергьовден :)!

      Изтриване
  13. Е, Мариянка,
    в тази публикация имаше от всичко по много- вкусна храна, свежи цветя, спомени от отминали време и много пролет! Прекрасни снимки!
    А знаеш ли как се казва това жълтото цвете?

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, много се радвам, че ти харесват моите предложения :)
      Питах свекърва ми за името на цветето, но и тя не го знае, то е още от нейната свекърва засято!
      Лека вечер!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...