7.05.2012 г.

Торта с Цветя.





 Торта с Цветя е за едно много слънчево и усмихнато момиче!
Руми, желая ти много обич, щастие и здраве от сърце!



Вита торта с ягодов маршмелоу мус и шоколадов ганаш.

Продукти за блата:(адаптиран от Sabina Cakes)
  • 15 яйца
  • 370 гр захар
  • 200 гр брашно (пресято)
  • 1 с. л. нишесте
  • ванилия
  • сол
Разделете белтъците от жълтъците, белтъците разбийте с 4 с.л. от захарта на сняг , жълтъците разбийте  с останалата захар до побеляване. ( снимка )
 Със силиконова  шпатула  внимателно смесете разбитите белтъци и жълтъците, добавете постепенно брашното, нишестето, ванилията и солта, като бъркате бавно и постепенно.
От това количество се получават 3 блата 28 см - 36 см (приблизително)  и 25 см дм за дъно на тортата. Разпределете в три тави равномерно тестото върху  хартия за печене и в една кръгла форма с 25 см дъно за основа на тортата.
Печете в предварително нагрята на 180 градуса С фурна  за 13-15 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат!












Ягодов маршмелоу мус: с малки изменения адаптиран от Ева Тонева
  • 250 гр. ягоди
  • 25 гр. захар
  • 140 гр. маршмеоул бонбони
  • 100 мл. вода
  • 500 мл. готварска неподсладена сметана 30 - 35% ( рецептата е с 200 мл )
Поставете ягодите със захарта и водата в огнеупорен съд, загрейте сместа за 3-4 мин до омекване на ягодите и превръщането им в пюре ( 3-4 мин.)
Отстранете от огъня и пасирайте сместа, добавете бонбоните и  бъркайте докато се разтопят. Охладете сместа. Разбийте сметаната до получаването на меки връхчета, добавете към нея охладената ягодова смес, като бъркате внимателно. Поставете ягодовият мус в хладилника за да се стегне.




Шоколадов ганаш:
  • 130 гр тъмен шоколад 60 %
  • 100 мл неподсладена сметана 
  • 30 мл. бейлис
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Изсипете сметаната при шоколада и бъркайте докато се обединят. Добавете алкохола, след което оставете сместа на хладно, като разбърквате периодично.

Продукти за масления крем:
  • 100 гр  меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем.


Сглобяване на тортата:
След като блата е изпечен изчакайте  1-2 мин, върху чиста кърпа поръсете със сито пудра захар, обрънете блата върху кърпата, отстранете внимателно хартията и навийте на руло, оставете блата  да изстине. Разгънете и разрежете на 2, 3 или 4 равни парчета.  Намажете с  двата крема, (когато са достатъчно охладени) навийте и стегнете с тортен ринг. Поставете върху основата която сте изпекли предварително. Оставете за 12 ч. да престои в хладилник.


След като тортата е престояла нужното време отстранете ринга и  я измажете с  масленият крем, заравнете всичките стени  върнете в хладилника за да стегне масленият крем. Ако има нужда  измажете отново и върнете в хладилника за охлаждане.
Когато масленият крем е стегнат, разточете фондана и го нанесете върху готовата торта. Пригладете с инструмент или ръце. Декорирайте според вашия повод и фантазия.



26 коментара:

  1. Esta torta es un verdadero arte luce absolutamente bella y exquisita,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  2. Tортата е невероятна Мариянче!Едно бижу за празника на слънчевото момиче!
    Поздрави и прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е! Много елегантна и изчистена!

    ОтговорИзтриване
  4. Марияна, страхотна торта!!! Цветята са толкова ярки и слънчеви - новят настроение!
    И на мен ми се прави вита торта, да видим кога сте я направя!!! Пък и тази маршмелоу плънка изглежда много много вкусна! Може да я опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валентина, много ти благодаря за милите думи, надявам се да ти допадне плънката!

      Изтриване
  5. Tortata e slancheva i krasiva kato teb Merka! Neveroiatna si! Zavijdam na Rumi :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна е! Толкова стилна, нежна! Цветята са много красиви! Харесва ми пълнежа, пленена съм от визията... Поздравявам те, Мариянка!

    ОтговорИзтриване
  7. Мариянче,много красива и вкусна торта!
    Да е жива и здрава "виновничката"
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Мариянче, страшно е красива тортата!
    Цветята са станали перфектни! Много ми допада цветовата комбинация.
    И на вкус, със сигурност е страхотна.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариянче,каква е тази красота-цветята са уникални.Като истински са...
    И навява пролетно настроение..
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красива торта! Фонданът си го загладила перфектно, мен не ме бива в тази част, така че цъкам и се възхищавам на тези, които го умеят :)
    И цветлетата, панделката и пеперудките са много хубави. Личи си, че си я направила с любов!
    С пожелание за усмихнат и сладък ден :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна торта! И стъпка по стъпка-супер!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна торта! Цветята са толкова красиви и нежни, че мога да ги гледам цял ден! Много ми хареса съчетанието между ягодовия мус и шоколадовия ганаш - сигурна съм, че била страшно вкусна. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. ЕЕЕЕЕ Мариянче каква прелест си направила само!!!!
    Торта мечта ,а цветята са като истински,нежни ,фини...
    Голям майстор си ,това не всеки може да го направи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. ОхоооооооооМариянка!!!! Чудесна торта си направила ! И вкусна! И красива!
    Фондан или гъмпейст си използвала за цветята?Много, много са елегантни!Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря ти, цветята са с гампейст на Уилтон.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора!Изглеждат толкова нежни- като истински са!

      Изтриване
  15. Невероятна е, Марияна! Като истински са цветята, поздравления за майстроските ти умения! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Цветята са като живи, а визията е перфектна, допада ми ми и комбинацията от ягоди и шоколад, поздравления и за теб и за слънчевото момиче!

    ОтговорИзтриване
  17. Rosita,
    Гоголина ,
    Дени,
    Валентина,
    Саби,
    Кате,
    Дани,
    Ели,
    Живе,
    Инче,
    Траяна,
    Габи,
    Бори,
    Зиче,
    Бети,
    Ева,
    Иглика,
    Благодаря ви от сърце за милите думи.
    Желая ви слънчев и Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Мариянче,грандиозна торта!То украса-фина и вълшебна!То обем-впечатляващ!То кремчета-мечта!От където и да погледна все е за похвала,невероятно ефектна торта!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Мариянче,
    много ти е хубава тортата! Предполагам, че рожденичката е ахкала и охкала при вида и. И как я завъртя така?- Думи нямам!
    Впечатлена съм!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Елегантна, красива, нежна! Майстор си на тортите, ей! И не само на тях:)

    ОтговорИзтриване
  21. Невероятно красива е тази торта!Постъпковият процес е неразделна част от хубавата торта, благодарности , че го споделяш с нас :)!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...