26.05.2012 г.

Торти за близнаци на една годинка.

Мити и Васи са две прекрасни дечица на мои приятели. За тяхната първа годинка приготвих  торти - корабче и самолетче с много внимание и обич! Деца, пожелавам ви много здраве, късмет  и попътен вятър!






Тортите са приготвени с маслени блатове Мадейраеклери, ягодов маршмелоу мус  и сметанов крем.





Продуктите, който описвам  са за една торта с диаметър 24 см.

Блат Мадейра адаптиран от Миленка:

  • 250 гр. масло
  • 250 гр. фина захар
  • 5 яйца
  • 250 гр. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 с. л. прясно мляко 


Приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса С (140 с вентилатор ). Разбийте маслото със захарта до получаване на крем, прибавете яйцата към сместа едно по едно. Добавете брашното и бакпулвера, като разбъркате на ръка с лъжица. Накрая прибавете лъжицата мляко. Намазнете тава с диаметър 18 - 20 см. Печете 50-60 мин до пълното изпичане на блата, проверете за готовност с клечка за зъби.


Еклерите приготвих по рецептата на Ирина Купенска - Превъзходни!
Пълнежа е разбита  сметана с шоколадов ганаш.



Ягодов маршмелоу мус:  адаптиран от Ева Тонева
  • 250 гр. ягоди
  • 25 гр. захар
  • 140 гр. маршмеоул бонбони
  • 100 мл. вода
  • 300 мл. готварска неподсладена сметана 30 - 35% ( рецептата е с 200 мл )
Поставете ягодите със захарта и водата в огнеупорен съд, загрейте сместа за 3-4 мин до омекване на ягодите и превръщането им в пюре ( 3-4 мин.)
Отстранете от огъня и пасирайте сместа, добавете бонбоните и  бъркайте докато се разтопят. Охладете сместа. Разбийте сметаната до получаването на меки връхчета, добавете към нея охладената ягодова смес, като бъркате внимателно. Поставете ягодовият мус в хладилника за да се стегне.







  • Белият крем между първите блатове е  от 200 мл разбита сметана - 35% масленост с 8 с. л. кондензирано мляко.


Сглобяване на тортата:

Разрежете блата на три равни части.  Поставете първата част от блата в ринг за торта, сиропирайте го с плодов сок, изсипете 1/2 от ягодовият мус, подредете еклерите, добавете останалата част от муса. Поставете втората част от блата, сиропирайте го, сипете сметановият крем и завършете с последната чат от блата. Покрийте тортеният ринг с домакинско фолио, охладете за 8-10 ч.






  • Продукти за маслен крем:
    • 100 гр  меко масло
    • 100 гр пудра захар(пресята)
    • 2 с.л. прясно мляко
    • 150 гр. трохи от блат или кекс

    Разбийте всички продукти до получаване на крем. Половината от масленият крем смесете с трохите.




    Нанесете върху охладената торта един слой от масления крем с трохите, върнете я в хладилника за 1-2 часа. След това нанесете от масленият крем и заравнете всички страни.



     Предварително изработих  корабчето и самолета, но в процеса на декориране завърших цялостния им вид. Вдъхновение и идеи черпих от тук  и тук













23.05.2012 г.

Плодова пита.


За плодовата пита, която ви предлагам днес комбинирах  любими вкусове и аромати. Съчетах  блатове за вита торта, смес от два вида сметана и много плодове! 


Продуктите са за Плодова пита е с размери 35 - 25 см: 
(адаптиран от Sabina Cakes)
    • 15 яйца
    • 370 гр захар
    • 200 гр брашно(пресято)
    • 50 гр какао за сладкиши(пресято)
    • ванилия
    • сол

    Разделете белтъците от жълтъците, белтъците разбийте с 4 с. л. от захарта на сняг, жълтъците разбийте  с останалата захар до побеляване. Със силиконова  шпатула  внимателно ги смесете, добавете постепенно   брашното и какаото, ванилията и солта. Бъркайте бавно и внимателно.
    От това количество се получават 3 блата 25-35 см (приблизително). Разпределете в три тави равномерно тестото върху готварска хартия.
    Печете в предварително нагрята на 180 градуса С фурна  за 13-15 мин. Наблюдавайте блатовете  да не се препекат.






Крем:
  • 1 л. готварска сметана 35% масленост
  • 200 мл. заквасена сметана
  • 9 - 10 с. л. захар
  • ягоди, киви и други плодове по ваш вкус
  • 60 мл. марсала и 60 - 79 мл. натурален сок
Разбийте готварската сметана със захарта  на сняг, добавете заквасената сметана, като разбъркате  с дървена лъжица. Разпределете крема на три равни части.




В подходящ съд поставете първия блат, напоете го със сока и марсалата, намажете едната част от крема и поставете плодовете. Редувайте с останалите продукти и завършете с плодове  потопени в разтопен шоколад за декорация!








19.05.2012 г.

Миди с бира и девисил.

Мидите са любим морски деликатес у дома. Отново ви представям бърза, лесна и много ароматна рецепта за миди с черупки!


Продукти:
  • 1 кг. пресни миди
  • 1 връзка девисил
  • 1 - 2 стръка пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 червена чушка ( малка )
  • 1 домат
  • 1/2 люта чушка
  • 1-2 с.л. зехтин
  • 200 мл бира
  • сол



Приготвяне:

Нарежете на ситно лука, чесъна, девисила, чушките, настържете домата. Поставете продуктите  в  голяма тенджера  заедно с малко вода  и зехтина, задушете ги за кратко 2-3 мин. Поставете предварително почистените миди, бирата и солта. Бъркайте ги периодично, след като всички миди  са отворени може да ги сервирате с ледено студена бира!

Бързо.....

Лесно......

и Вкусно!
   И замириса на МОРЕ :)

11.05.2012 г.

Двоен празник, скъп гост и два неустоими десерта!

На днешния ден  телефонът  не спира да звъни - обаждат се близки и приятели, получавам най - хубавите и мили пожелания, усмивката не пада от лицето ми! Днес е моят Рожден ден, но има и още един повод за празнуване. Малко нашега  измина една година в споделяне на кулинарни преживявания,  виртуални запознанства и много положителни емоции от създаването на " Фюжън и Класически рецепти ".
По традиция, на Рожден ден се посрещат скъпи гости, и затова съм поканила моята кулинарна  муза, моето вдъхновение, благодарение, на което създадох това място!
Когато съм в нейният кулинарен блог, се губя между неустоими ястия и прелестни торти   допълващи се с прекрасни фотографии. Там не усещам времето как лети и имам поредица  нови рецепти за изпълнение. Освен талантлив  кулинар тя е прекрасен изпълнител, а последната и страст е модата! Предполагам, че повечето от вас вече се досетиха коя  е Тя! Имам удоволствието да ви представя моята скъпа гостенка Вероника - Ginger Cookies   с два прекрасни десерта - красиви, апетитни и празнични!


DECALOGUE



Макар че живеем в един град, все още не сме се виждали очи в очи с моята домакиня. Но смятам да поправим тази грешка скоро, защото такива позитивни хора като Марияна не се срещат всеки ден.
Сигурна съм, че няма човек сред редовно пишещите и четящите кулинарни блогове, който да не е усетил добротата, която лъха от тази прекрасна жена и за мен е чест да бъда нейн гост именно на толкова специални за нея празници.
Обичам да чета блога й, защото тук всичко е толкова фино поднесено, няма поза и изкуствено напудрени шарки, а лъха една такава естествена, приятелска и уютна атмосфера.
Марияна е личност, за която съм сигурна, че не се различава и в реалния живот, просто това, което прави тя, начина, по който общува с всички, за мен е достатъчно доказателство, че тя е истински и чист човек.
Благодаря ти за поканата, за мен тя наистина означава много!
Честит двоен празник!
От цялата ми душа ти пожелавам да бъдеш здрава, в сърцето ти винаги да пърхат пеперудите на щастието, бъди все така мил, позитивен и благ човек, това няма да остане неоценено, не се съмнявай в това, следвай мечтите си и вярвай в чудесата, защото те се случват на добрите хора като теб.
Бъди обичана и обичай.


Кодрит Кадир
(Адаптирано от My cooking creations)






за крем-карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
2 ванилии

за кексовия блат:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 пълна ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао

за карамела:
6 супени лъжици захар




В тава с диаметър около 24 см ( задължително трябва да бъде висока) или в кексова форма, сложете захарта за карамела и внимателно я карамелизирайте на котлона.
Много внимателно, за да не се изгорите, с ръкавица хванете тавата, завъртете я във всички посоки и хубаво облейте стените с карамела.
Оставете го да се втвърди.





С миксер много добре разбийте всички съставки за крем карамела и я излейте върху студения карамел.
После пригответе и кексовата смес, като разбийте отново с миксер всички съставки.
Много внимателно я изсипете върху крем карамела, като се стараете да я изсипате само в центъра, не разклащайте и не разбърквайте.
Може би ще ви изглежда много сложно, като гледате снимките и ще си помислите, че ще претърпите провал и няма да се разделят на етажи двете ви смеси, но ще видите, че не е трудно.
Просто не разклащайте тавата след като сте изсипали и двете смеси.
Сложете я в друга тава и долейте вода да покрие тавата ви със сладкиша около 2/3.
Печете на водна баня около 50-55 минути при 180 градуса.
Не препичайте много.





Най-неприятната част е, че трябва да се изчакат поне 12 часа сладкиша да престои в хладилник, преди да го обърнете в поднос.
Ако избързате, рискувате да развалите всичко и сладкиша да не се обърне хубаво.
Най-добре е да престои една нощ.
*******************************************************************************


Палачинкова торта с дулче де лече и банани


Продукти:
за палачинките:
2-3 яйца
прясно мляко
захар на вкус
щипка сол
бяло брашно до получаване на палачинкова смес
ванилия


за крема:
300 грама маскарпоне
200 грама крема сирене "Филаделфия"
пудра захар на вкус
200 грама дулче де лече

3-4 банана

ядки за поръсване по желание





Направете си палачинкова смес и си пригответе около 15-18 палачинки.
В купа смесете всичи съставки за крема и ги разбийте до хомогенност.
Когато палачинките изстинат напълно сглобете тортата като подреждате палачинка, крем, банан, нарязан на тънки кръгчета и така до изчерпване на продуктите.
Ако не обичате банани, можете да не ги слагате, можете да ги замените с плод по ваш избор.


Накрая декорирайте тортата по ваш вкус- със смлени ядки, шоколад, плодове и т.н.






Рони, благодаря ти от сърце за гостуването и  милите думи, ти направи празника ми вълшебен! Желая ти, да си  много обичана, здрава и винаги така устремена!
За мен беше огромно щастие и чест да бъдеш мой гост!

7.05.2012 г.

Торта с Цветя.





 Торта с Цветя е за едно много слънчево и усмихнато момиче!
Руми, желая ти много обич, щастие и здраве от сърце!



Вита торта с ягодов маршмелоу мус и шоколадов ганаш.

Продукти за блата:(адаптиран от Sabina Cakes)
  • 15 яйца
  • 370 гр захар
  • 200 гр брашно (пресято)
  • 1 с. л. нишесте
  • ванилия
  • сол
Разделете белтъците от жълтъците, белтъците разбийте с 4 с.л. от захарта на сняг , жълтъците разбийте  с останалата захар до побеляване. ( снимка )
 Със силиконова  шпатула  внимателно смесете разбитите белтъци и жълтъците, добавете постепенно брашното, нишестето, ванилията и солта, като бъркате бавно и постепенно.
От това количество се получават 3 блата 28 см - 36 см (приблизително)  и 25 см дм за дъно на тортата. Разпределете в три тави равномерно тестото върху  хартия за печене и в една кръгла форма с 25 см дъно за основа на тортата.
Печете в предварително нагрята на 180 градуса С фурна  за 13-15 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат!












Ягодов маршмелоу мус: с малки изменения адаптиран от Ева Тонева
  • 250 гр. ягоди
  • 25 гр. захар
  • 140 гр. маршмеоул бонбони
  • 100 мл. вода
  • 500 мл. готварска неподсладена сметана 30 - 35% ( рецептата е с 200 мл )
Поставете ягодите със захарта и водата в огнеупорен съд, загрейте сместа за 3-4 мин до омекване на ягодите и превръщането им в пюре ( 3-4 мин.)
Отстранете от огъня и пасирайте сместа, добавете бонбоните и  бъркайте докато се разтопят. Охладете сместа. Разбийте сметаната до получаването на меки връхчета, добавете към нея охладената ягодова смес, като бъркате внимателно. Поставете ягодовият мус в хладилника за да се стегне.




Шоколадов ганаш:
  • 130 гр тъмен шоколад 60 %
  • 100 мл неподсладена сметана 
  • 30 мл. бейлис
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Изсипете сметаната при шоколада и бъркайте докато се обединят. Добавете алкохола, след което оставете сместа на хладно, като разбърквате периодично.

Продукти за масления крем:
  • 100 гр  меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем.


Сглобяване на тортата:
След като блата е изпечен изчакайте  1-2 мин, върху чиста кърпа поръсете със сито пудра захар, обрънете блата върху кърпата, отстранете внимателно хартията и навийте на руло, оставете блата  да изстине. Разгънете и разрежете на 2, 3 или 4 равни парчета.  Намажете с  двата крема, (когато са достатъчно охладени) навийте и стегнете с тортен ринг. Поставете върху основата която сте изпекли предварително. Оставете за 12 ч. да престои в хладилник.


След като тортата е престояла нужното време отстранете ринга и  я измажете с  масленият крем, заравнете всичките стени  върнете в хладилника за да стегне масленият крем. Ако има нужда  измажете отново и върнете в хладилника за охлаждане.
Когато масленият крем е стегнат, разточете фондана и го нанесете върху готовата торта. Пригладете с инструмент или ръце. Декорирайте според вашия повод и фантазия.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...