28.09.2011 г.

Печена сьомга в пергамент и Броколи с ароматен тахан.


 Представям ви, две здравословни, много бързи за приготвяне, ароматни и полезни ястия.
 



                 Броколи с ароматен тахан 
                  адаптирано от Fiesta TV

  •  1 глава броколи
  • 1 / 4 ч . ч. тахан  
  • 1 с. л. ленено олио
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. соев сос 
  • 1 с. л. оризов оцет ( бял балсамов )
  • 2 с. л. кафява захар 
  • 3 скилидки ситно нарязан чесън
  • 1 с. л. настърган джинджифил 
  • 1 белен морков (за гарниране)
  • вода за разреждане


Приготвяне:

Нарежете броколите на парчета с големина около 2 см, ползвайте  стеблото като го обелите.Смесете  всички продукти освен броколите  в блендер или ползвайте пасатор. Пасирайте докато се получи гладка смес. При мен сместа се сгъсти много, затова със супена лъжица наливах по - малко вода докато получих желаната консистенция. Задушете броколите в съд за готвене на пара за около 4 минути. Охладете ги под течаща вода, за да спрете процеса на готвене.
Разбъркайте ги с дресинга в голяма купа докато се покрият отвсякъде или ги полейте.
Покрийте ги, съхранете ги в хладилника докато стане време за сервиране.
Гарнирайте  с ивички от морков настърган с белачка за картофи.




       





                      Печена сьомга в пергамент.







Тази рецепта е много лесна за изпълнение. Всички качества и аромати на сьомгата, зеленчуците и подправките се запазват. Така поднесено блюдото е много изненадващо за вашите близки или гости. Запазва се за дълго време топло и сочно.* Огромен плюс е  чистата тава.


Продукти:
  • 4 котлета сьомга  или филета
  • 4 стръка зелен лук
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта чушка
  • 4 - 5 стръка копър
  • 10 пресни листа босилек
  • 4 лимонови резена
  • смес от лют пипер на вкус
  • бяло вино за поръсване
  • зехтин за намазване 
  • морска сол на вкус
Нарежете предварително лука и подправките на ситно, чушките на ивички.
Подгответе 4 листа хартия за печене.
Прегънете всеки лист, очертайте 1 / 2 сърце, което е по - широко в основата си.
Разгънете четирите листа. Овкусете сьомгата с пипер, разпределете подправките и чушките върху хартията в едната 1/2 на сърцето. Поставете рибата, добавете още от продуктите, поръсете с вино.



Сгънете едната част от пергамента така, че да получите полусърце. Като започнете от горната страна на фигурата, загънете края на листа. Захванете го с пръста и загънете частта до него. Направете така, че двата загънати краища леко да се застъпват. Продължете така докато рибата остане изцяло завита в пергаментовата хартия. Повторете същите стъпки с останалите пакетчета. Намажете всяко с зехтин.


По - лесно е отколкото изглежда. Вкусът на рибата остава също толкова добър, ако я завиете в пергамента като пакетче.
Изпечете рибата в предварително загрята фурна на 190 градуса С.
Сервирайте рибата топла, като разрежете хартията с остър нож във формата на кръст.



                                    Добър апетит!

19.09.2011 г.

Изненада за рожден ден!

























Торта, мини тортичка и 30 Cake Pops. Всичко това е приготвено специално за съпруга на моя приятелка. Желанието на Еми,  беше изненадата да е вкусна и красива. Цветовете избра тя, кафяво и зелено. Надявам се, да съм се справила. Всичко приготвих с огромно желание и старание.
В тази публикация няма да описвам стъпка по стъпка приготвянето на десертите. Ще ви насочвам с линкове към подобни статии.

За двете торти приготвих този блат. Мини тортичката е с ванилов, тя с размери 20 см - 13 см . Шоколадовата е по - различен вариант на торта Страчателла  - 30 см.  Отделих 1/3 от тестото за малката торта, която е вита ,a към  останалата част добавих какаото, за  да приготвя шоколадовата.


Крема за 2 - те торти е:
  • 1 л сметана ( неподсладена)
  • 4 - 5 с. л. захар 
  • 500 гр маскарпоне
  • 3 с. л. сладко от малини
  • 150 гр шоколад

Разбийте сметаната на сняг,  добавете захарта, като се  съобразите със сладостта на добавката. В друга купа с миксер разбъркайте маскарпонето. Смесете двата крема. *Mоже да добавете по ваш избор - плодове от компот или пресни,  конфитюр, течен  шоколад.
    За Мини торта отделих 1/3 от крема. Добавих 3 с. л. домашно сладко от малини.
    В останалата част от сместа добавих натрошен на ситно черен и млечен шоколад, за "Страчателла" торта.









    Шоколадова глазура:

    • 400 гр. черен шоколад
    • 1 ч.ч. масло
    • 2 ч.ч пудра захар ( пресята 3 пъти )
    Маслото и  захарта разбийте до получаването на крем.( За съжаление пудрата захар не е достатъчно фина ). На водна баня  разтопете шоколада, добавете го  към масления крем,  бъркайте докато се обединят. След като изстине напълно, нанесете върху тортата.



    Това лято имах щастието да наблюдавам Сабина как оформя розите на тази торта. Поставих няколко върху шоколадовата глазура за свежест.
                              <>    <>    <>
    Панделката от тортата "подарък",  изработих по подробните описания на Миленка от " Sweet Kingdom"  . Миленка, благодаря ти! При теб винаги е много полезно и красиво!







    И, черешката на тортата :)) са Cake Pops. Приготвих 2 дози, в едната добавих 3 - 4 с. л. какао. Сърцата са с ванилов аромат, а кръглите Cake Pops какаови. Тук съм показала как се изработват  Cake Pops във формата на цвете, сърцето е ( по същия начин ). *Сместа, която ми остана замразих в камерата, може да я съхранявате до 3 мес.









                         Ммммм, много са вкусни :))

    11.09.2011 г.

    Плодова Фантазия от манго, ананс и арония!

     Толкова съм  пленена от това плодово трио, че скоро отново ще го приготвя! Препоръчвам ви го горещо, много бърз, лесен и  ароматен сладкиш. Може да се хапва топъл или охладен, със сладолед или бита сметана. Опитайте, плодовете може да замените според сезона.


    •  Продукти - плодов пълнеж
    • 2 зрели манго плода ( купих от метро 1 огромно манго)
    • 200 гр. арония или  боровинки
    • 100 гр. плод от ананас
    • 300 гр. кафява захар ( намалете грамажа според сладостта на плодовете)
    • 3 с. л. брашно
    • 1/2 ч. л. канела

    •     Продукти - глазура:
    • 230 гр. брашно
    • 1 с. л. кафява захар
    • 2 1/4 ч. л. бакпулвер
    • 1/4 ч. л. индийско орехче
    • 6 с. л. масло на стайна температура
    • 180 мл. разбита сметана
    • 2 с. л. прясно мляко

     Приготвяне:

    Затоплете фурната на 180* С. Нарежете на кубчета мангото и ананаса. Смесете в купа всички плодове и сухите съставки за пълнежа. Покрийте купата, оставете сместа да престои, докато приготвяте глазурата.
    Смесете брашното, захарта, бакпулвера и индийското орехче. Прибавете маслото и бъркайте, докато сместа стане на трохи. Прибавете сметаната внимателно, за да омесите сухите продукти. Бъркайте сместа, докато тя престане да залепва по стените и получите топка. Изсипете плодовата смес в подходяща тава или индивидуални купички. Напълнете ги на половина, не ги препълвайте. Оформете тестото като питка с дебелина 1,3 см. Поставете го върху плодовия пълнеж. Намажете тестените питки с прясно мляко. Печете 30 -35 мин. докато тестото се запече.




                                       <> <> <>


                       Ананас + Босилек = Страхотна Комбинация



         Това е едно богато на аромати и вкус питие. Тук рецепта няма, само ще ви споделя продуктите. Импровизирайте!

    •      пресен ананас
    •      сок от манго
    •      босилек
    •      лед
    •      блендер 






         Много екзотично ми се получи! :))

    8.09.2011 г.

    Пълнозърнеста паста с домашно изсушени домати!

                                                                    Сушени домати!
    От разказа и снимките на Диди от "Готвенето е забавно", за домашно изсушени домати се вдъхнових. Резултатът е 1 бурканче сушени домати затворено, с много любов!


      С количество домати тип рома, с което разполагах у дома (1 кг и малко), запълних една голяма тава. Поръсих ги с пресен босилек, кафява захар, морска сол, зехтин. Между тях поставих няколко скилидки чесън за аромат.  Доматите придобиха тен :) във фурната на 100 - 120 градуса С, като през 20 мин отварях вратата на печката. Не мога да определя с точност времето за приготвяне, приблизително 3 - 4 часа. По- малките размери се изсушиха по - бързо.




    В това бурканче се съдържа:
    • Сушени домати ( добре притиснати )
    • зехтин ( колкото поеме -до горе)
    • 2 скилидки чесън
    • пресни листа босилек
    • черен пипер на зърна
    • 1 с. л. балсамов оцет
    • щипка обич

     Пастата е с пълнозърнеста пшеница - Integrale. Много вкусна и  полезна.




    За тази рецепта няма точен грамаж, всеки продукт може да бъде заменен или пропуснат. Основното тук са сушените домати, паста - Integrale, рукола! Рецептата е много бърза, лесна, диетична, здравословна  и страшно вкусна.

    Продукти:
    • Пълнозърнести спагети - Integrale
    • Сушени домати
    • домати чери
    • моцарела
    • рукула
    • скилидки чесън (нарязани на тънки филийки )
    • кедрово семе
    • зелени маслини
    • зехтин 
    • ленено олио
    • микс от черен, бял, червен лют пипер
     Сварете пастата според описанието. В голям тиган загрейте зехтина. Поставете чесъна и сушените домати за 2 мин. Добавете черито, кедровото семе и маслините за малко. Накрая прибавете моцарелата и спагетите. Разбъркайте, колкото да се размекне сиренето и сервирайте в канапе от рукула. Подправете с малко олио от ленено семе и пипер.


    Много бързо се приготвят, нали? Аромата на сушените домати  комбинирани с чесъна е неповторим, черито и рукулата придават свежест, а кедровите ядки завършват тази прекрасна композиция.

     

                 


    4.09.2011 г.

    Лимонов Чийзкейк с кондензирано мляко и балсамова редукция!

    Изключително вкусен, с мека, кремообразна текстура и много ароматен,  сладкокисел топинг.

    Топингът изисква повече време за неговото приготвяне. Това не бива да ви отказва, ще се очаровате :)


    Продукти за чийзкейка (адаптиран от Bakingaddikcion)
    • 1 пакет чаени бисквити
    • 8 с.л. безсолно масло
    • 280 гр крема сирене (Филаделфия)
    • 390 мл кондензирано подсладено мляко 7- 8% масленост
    • 4 яйца
    • 1/4 ч.ч. лимонов сок
    • ванилия
    • 1 ч.л. лимонена кора

    Натрошете бисквитите и затоплете маслото, смесете ги. Разпределете сместа равномерно с притискане в кръгла тавичка 22-25 см.Оставете кората да се охлади докато приготвяте чийзкрема.С миксер разбийте крема сиренето за кратко, добавете постепенно кондензираното мляко.Прибавете яйцата едно след друго, до пълното им усвояване.Добавете лимоновия сок, кората и ванилията.Разбийте до обединяване на продуктите.
    Изсипете сместа върху охладената бисквитена кора.Печете в предварително загрята на 180 градуса С фурна.За 20-25 мин с вентилатор 30-35 без.*Наблюдавайте чийзкейка, когато  се зачервят краищата и  разклатите тавичката, средата на сладкиша трябва да се разлюлява.Извадете го от фурната, изчакайте 5 мин.С нож минете  по ръба на тавата, отстранете  ринга.Това ще  предотврати появата на пукнатини. Когато изстине чийзкейка се стяга, остава мек и копринено нежен.

    Балсамова редукция с къпини!


    Продукти:
    • 1 1/2 пресни или замразени къпини
    • 1/2 ч.ч вода
    • 1/2 ч.ч. балсамов оцет
    • 1 с.л. кафява захар
    • 3 с.л. мед
    • щипка сол
    В тенджера поставете къпините и водата.Намачкайте плодовете с вилица или преса за картофено пюре.Нека сместа  поври за 5 мин.Прецедете през метална цедка, като притискате с лъжица къпините.Къпиновия сок смесете с балсамовия оцет, захарта и солта сложете в тенджера да се варят 5 мин.Намалете силата на котлона и добавете меда, бъркайте сместа.Трябва да ври  до намаляне  количеството на 1/2 или до покриване на гърба на лъжицата.Изчакайте да изстине топинга, залейте чийзкейка.Поставете го  в хладилника да се охлади и да се обединят съставките.Най-вкусен е на другия ден!



    Чакането си заслужава. Да ви е сладко!

    * Тази плодово-балсамова  редукция е много подходяща за салати и месо!

    2.09.2011 г.

    Бебешко синьо и награди от приятели!


    Тези курабийки са за момченце, което навършва 1 год.Те са подарък за гостите на детския рожден ден!



     Получих от татко подарък, разнообразни резци.Самолетче, корабче, кола, трактор и др. интересни форми, които ще ви представя  в бъдеще!




     Рецептата е като на  тези сладки.
    Този път разбих сместа в хлебопекарната с много фина захар.Тестото беше по-меко и лесно за разточване!



      Надявам се, да съм ви усмихнала!
                              <> <> <>

               За мое щастие и  тази седмица е много богата на награди! Благодаря ви момичета за уважението!

      Тази красива награда е подарък от Диди  My Book!


      Първата награда, с много обич и уважение искам, да поднеса на моята приятелка Сабина от Sabina Cakes, която познавате от гостуването в Ф § К Р  с Cake Pops  и Cereal Prawn.
                                  <> <> <>
    Втора награда отново е от   Диди  My Book!       


    Тази награда  споделям със Сабина от Кулинарна Магия.


                       <> <> <>

    Третата награда е от Жани Даровете на Гея




    Този красив слънчоглед, който получавам за втори път е за Мариана от Мечтай и се забавлявай
                                    <> <> <>
                

    С  апетитните бонбони, от Мони Kochzauber, искам да почерпя всички приятели на Фюжън и Класически рецепти.Да ви е сладко :)))!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...