28.09.2011 г.

Печена сьомга в пергамент и Броколи с ароматен тахан.


 Представям ви, две здравословни, много бързи за приготвяне, ароматни и полезни ястия.
 



                 Броколи с ароматен тахан 
                  адаптирано от Fiesta TV

  •  1 глава броколи
  • 1 / 4 ч . ч. тахан  
  • 1 с. л. ленено олио
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. соев сос 
  • 1 с. л. оризов оцет ( бял балсамов )
  • 2 с. л. кафява захар 
  • 3 скилидки ситно нарязан чесън
  • 1 с. л. настърган джинджифил 
  • 1 белен морков (за гарниране)
  • вода за разреждане


Приготвяне:

Нарежете броколите на парчета с големина около 2 см, ползвайте  стеблото като го обелите.Смесете  всички продукти освен броколите  в блендер или ползвайте пасатор. Пасирайте докато се получи гладка смес. При мен сместа се сгъсти много, затова със супена лъжица наливах по - малко вода докато получих желаната консистенция. Задушете броколите в съд за готвене на пара за около 4 минути. Охладете ги под течаща вода, за да спрете процеса на готвене.
Разбъркайте ги с дресинга в голяма купа докато се покрият отвсякъде или ги полейте.
Покрийте ги, съхранете ги в хладилника докато стане време за сервиране.
Гарнирайте  с ивички от морков настърган с белачка за картофи.




       





                      Печена сьомга в пергамент.







Тази рецепта е много лесна за изпълнение. Всички качества и аромати на сьомгата, зеленчуците и подправките се запазват. Така поднесено блюдото е много изненадващо за вашите близки или гости. Запазва се за дълго време топло и сочно.* Огромен плюс е  чистата тава.


Продукти:
  • 4 котлета сьомга  или филета
  • 4 стръка зелен лук
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта чушка
  • 4 - 5 стръка копър
  • 10 пресни листа босилек
  • 4 лимонови резена
  • смес от лют пипер на вкус
  • бяло вино за поръсване
  • зехтин за намазване 
  • морска сол на вкус
Нарежете предварително лука и подправките на ситно, чушките на ивички.
Подгответе 4 листа хартия за печене.
Прегънете всеки лист, очертайте 1 / 2 сърце, което е по - широко в основата си.
Разгънете четирите листа. Овкусете сьомгата с пипер, разпределете подправките и чушките върху хартията в едната 1/2 на сърцето. Поставете рибата, добавете още от продуктите, поръсете с вино.



Сгънете едната част от пергамента така, че да получите полусърце. Като започнете от горната страна на фигурата, загънете края на листа. Захванете го с пръста и загънете частта до него. Направете така, че двата загънати краища леко да се застъпват. Продължете така докато рибата остане изцяло завита в пергаментовата хартия. Повторете същите стъпки с останалите пакетчета. Намажете всяко с зехтин.


По - лесно е отколкото изглежда. Вкусът на рибата остава също толкова добър, ако я завиете в пергамента като пакетче.
Изпечете рибата в предварително загрята фурна на 190 градуса С.
Сервирайте рибата топла, като разрежете хартията с остър нож във формата на кръст.



                                    Добър апетит!

22 коментара:

  1. Чудесни предложения и много апетитни снимки , Мариянка !
    Сърдечни поздрави от мен ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитна е рибката така, Марияна!
    Гарнитурата я отстъпвам на Сабина, но от рибката ще си отчупя :)
    Лека нощ и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Muy rica, buenísima la receta me gusta mucho tu blog,gracias por compartir recetas de otras culturas un beso

    ОтговорИзтриване
  4. I love fish and your recepie seems realy tasty..with all spices and side dishes>Great job:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, Мариянче, и двете предложения са страхотни!
    Много изкусително си ги поднесла, ще ми се да се пресегна и да си бодна с виличката...
    Благодаря за рецептите!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Сабинче, радвам се, че ти допадат ястията!
    Пепи, както обичаме с много подправки :))
    Gracias María, ven de nuevo!
    Dzoli, and I like fish a lot:) Thanks!
    Инче, благодаря ти за милите думи!
    Хубав ден!
    Have a nice day!

    ОтговорИзтриване
  7. Мариянче,сосчето за броколите звучи много интересно и интригуващо!
    А рибката е много добра идея,заснета най-подробно!
    Разкошно,леко ястие се е получило!
    Макар че сьомгата не ми е от любимите риби,този метод би бил успешен с друга моя любима рибка!

    Хубава и релаксираща вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Еликсирче, и аз съм на мнение, че всяка риба е подходяща за тази рецепта! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни са,Марияна!
    Гарантирано вкусни и ароматни предложения.
    Много ми допадат - точно по мой вкус:)
    Поздрави и хубаво утре, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Чудна рибка, Марияна!
    идеята за броколите с тахан също ме заинтригува.
    Поднасянето е на ниво...с една дума:
    Благодаря:-)!

    ОтговорИзтриване
  11. Диана, много се радвам, че сме от една порода :))
    Мъхче, аз ти благодаря. Радвам се че тахана ти допада!
    Хубава Вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Това са две предложения, които ще удовлетворят всички вкусове вкъщи :)! За мен броколите с готиното сосче - супер интригуващо ми звучи и ще си го пробвам!! А за останалите - тази прекрасно изглеждаща печена сьомга в пергамент, че милите риба само на Никулден им приготвям :))

    ОтговорИзтриване
  13. Вкъщи много обичаме рибка и често приготвям. Харесва ми твоят начин на приготвяне на сьомгата. И както казваш, не е трудна за изпълнение.:-)))
    А гарнитурата ти звучи толкова интересно и вкусно. Поднесла и аранжирала си всичко толкова изискано, елегантно, изкусително, просто само трябва да се въоръжа с виличка (или може би лъжица, че събира повече:-)), да се пресегна през монитора и да опитам тези вкусотии.:-))) Прекрасни предложения, Мариянче!
    Поздрави и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Мина, за всеки по нещо, само да са доволни. :))Благодаря ти!
    Мони, липсваш ми, очаквам да се завърнеш на кулинарната сцена! Радвам се, че ти допада новото ми предложение!

    ОтговорИзтриване
  15. Обожавам и сьомга, и тахан! Записвам си рецептите :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесни предложения, много, много ми харесват, Мариянка.:)
    Благодаря ти.
    Пожелавам слънчеви и приятни почивни дни.:))

    ОтговорИзтриване
  17. Ели, дано ти се усладят :))
    Рони, радвам се, че ти допадат. Аз обожавам твоята сьомга с зеленчуци на фурна!
    Хубава и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Мариянче,не понасям риба,затова няма да лицемернича и да възхвалявам ястието,но това не ми пречи да се възхитя на прекрасно оформените порции и красивите снимки!
    Прегръщам те и ти пожелавам успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Кате, много мили думи от човек, който не обича риба! Благодаря ти :))
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудесни предложения, Мариянка!
    Не съм опитвала риба в пергамент, но май е време да се поправя!:)

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Леви, добре дошла! Благодаря ти! Очаквам новости при теб.

    ОтговорИзтриване
  22. Така вкусно ,ароматно и уютно е при теб!-Няма излизане!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...