28.06.2012 г.

Zumba summer cake.

Официално открихме летният сезон с много весело Зумба Парти! Забавлявахме се на  на плажа с много  танци, усмивки и  сладка изненада за момичетата от мен!
Зумба торта с морски мотиви и екзотичен вкус!




Вдъхновена от гостуването на Sabina Cakes изработих първите си Frangipani.

Декорация на място :)









 Тортата е с какаови блатове, напоени с мартини, крем от два вида сметана и парченца ананас, покрита с мус от бял шоколад.


  • 480 гр брашно
  • 400 гр захар
  • 2 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
  • 60 гр неподсладено  какао 
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л сода бикарбонат 
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 ч. ч. олио или зехтин
  • 2 с. л. ванилия
  • 1 ч. ч. вода


Приготвяне на блатовете:

Подгответе  по възможност две тавички с диаметър  22 см, или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С  ( с вентилатор 160 ) фурна, около 30 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.




Продукти за крема между блатовете:
  • 600 мл. неподсладена сметана
  • 2 кофички заквасена сметана Данон
  • 1/2 кутия кондензирано мляко
  • плодовете от един компот ананас
  • 2 с. л. желатин

Сметаната разбийте с миксер до получаването на пухкави връхчета. Добавете заквасената сметана, кондензираното мляко и ананаса. Накиснете желатина в 2-3 супени лъжици вода изчакайте да набъбне, поставете купичката в съд с вряла вода и бъркайте до  пълното разтваряне на желатина и когато леко се охлади го прибавете към крема. Оставете крема в хладилника за охлаждане.



Мус от бял шоколад: адаптирано от тук
Продукти:
  • 600 мл. неподсладена сметана
  • 240 гр. бял шоколад
  • 3 с. л. желатин - 10 гр. едно пакетче
Приготвяне:
* Шоколадовият мус пригответе след охлаждането на сглобената торта!

200 мл. от сметаната загрейте до момента на завиране, изсипете предварително нарязания бял шоколад. Бъркайте до разтапянето на шоколада. Накиснете желатина в 2-3 супени лъжици вода изчакайте да набъбне, поставете купичката в съд с вряла вода и бъркайте до  пълното разтваряне на желатина и когато леко се охлади го прибавете към шоколадовата смес. Покрийте сместа с домакинско фолио и я поставете в хладилник за 10 - 15 мин. докато сместа се сгъсти и пада на лента. Бъркайте сместа периодично. Разбъркайте останалата сметана до получаването на твърди връхчета. Прибавете разбитата сметана към охладената шоколадова смес внимателно бъркайте с шпатула отдолу нагоре. Поставете муса за охлаждане в хладилника, бъркайте преидично. Когато крема е достатъчно гъст измажете тортата и я върнете в хладилника за охлаждане!




Сглобяване на тортата:

Разрежете на две напълно охладените блатове с къдрав нож, ако се  е образувало куполче при печенето го изрежете. В метален ринг поставете първото парче блат, залейте  го с мартини или друг ароматен алкохол, поставете от сметановият крем и редувайте до изчерпване продуктите,  последното парче блат не напоявате и не измазвате с крем.* Изберете най - гладкото парче блат за "капак" на тортата, така тя ще бъде  равна, гладка и лесна за оформяне и декориране. Покрийте тортата с домакинско фолио и поставете в хладилника за 7-8 ч.
* След охлаждането на тортата си пригответе шоколадовия мус, нанесете плътно и равномерно от него и върнете в хладилника отново.



Аз и инструктор Мария Аврамова !


28 коментара:

  1. Леле, това е великолепна торта, само кат прочетох съставките леко и усетих даже аромата! Снимките са много тематични точно на место. Страхотно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павка! Всичко беше тематично " Морско " на партито :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Ай,че вкуснооо.Бих си хапнала с удоволствие едно парченца от тази вкусна и много красива торта.Поздравления за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря за милите думи!
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Мариянка, тортата изглежда неустоимо! Но далеч не колкото авторката си обаче, която грее на снимките :-)
    Възхищавам ти се на смелостта да украсяваш на място и то в тези горещини- браво на теб!!!
    Много свежа и зареждаща публикация :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, благодаря ти! Причината да украся на място беше заради жегата, страхувах се да не протече по пътя.
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тази рецепта за блат е една от любимите ми, а в твое изпълнение е направо неустоима. Прекрасна морска торта! Имам въпросче - как се спогодиха фигурките от захарна маса и шоколадовия мус? Достатъчно издръжлив ли е мусът за декорация със захарна маса или я топи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дилянче, благодаря ти! Муса е много стегнат благодарение на шоколада и желатина, но все пак не рискувах за пренасянето на тортата до Сарафово и затова декорирах на място. За няколко часа в хладилник с по - плътни форми от фондан няма проблем!

      Изтриване
  6. тортата е великолепна!Хем лека, хем шоколадова, хем плодова!Поздравления за сладкиша, представянето и визията на авторката!

    ОтговорИзтриване
  7. Мариянче, как спретна тези миди бе мила ,ми те като истински.
    Много красива торта, страхотнааааа.
    А ти си все едно слънце е изгряло на морският бряг.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Изумителна торта и великолепно парти!
    Целувки вълшебнице*)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви момичета, много сте мили!
    Кате, щастлива съм да те видя отново!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна торта,красива,вкусна истинска морска приказка!Подходяща украса!Браво!

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да бях и аз на този плаж, да опитам тази торта и да се позабавлявам с онези симпатични момичета от снимките;))
    Мариянче, и тортата, и вие сте просто чудесни!

    ОтговорИзтриване
  12. Блазе ви, и сладичко и весело ви е било!
    Много свежа и морска торта Мариянче!Поздравления!
    И нека цялото лято премине с такова ведро настроение и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. Ах,че сте ми сладурки двете!
    Мариянче,пак обра овациите,обзалагам се,тортата е приказна и толкова тематична,дори снимките на плажа са в тон с украсата,браво,мила!
    Отново отлична работа,коплименти!
    Забавлявай се и прекрасно,емоционално лято ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Марианче, възхищавам се на уменията и кога успя и да украсиш тортата, а как ми харесва морската тематика, приказна! И как сияеш на снимките, много зареждаща и усмихваща публикация!
    Сърдечен поздрав:)

    ОтговорИзтриване
  15. Хейййййй.... Мариаянче,.... направо ми събра очите с толкова красота и вкуснотия! Свалям ти шапка на сладкарския талант!Страхотна торта си направила, с много цветове, настроение и финес! А.... от снимките ти лъха толкова позитивизъм и сила! Голямо слънчице си!
    Прегръщам те силно и ти желая много настроение и приятни мигове през целия Уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Много веселяшко! :)) Ама добре се грижиш ти за твоите зумба дружки, добре си ги глезундриш :))

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно парти е било. личи си! Тортата е невероятна!

    ОтговорИзтриване
  18. Ееее зумба, зумба, още ми е пред очите предишната:) А ти предлагаш и тази прелест! Колко красиви морски елементи! Браво Мариянка, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  19. Мили дами, благодаря ви от сърце за милите пожелания и похвалните думи!
    Желая ви, прекрасно и изпълнено с много усмивки лято!

    ОтговорИзтриване
  20. Морската тематика е невероятна , справила си се чудесно с тортичката :) много ме радва , направо :) може да почнеш да ги продаваш това си е оферта

    ОтговорИзтриване
  21. Мариянка,страхотно парти е било!А от твоята красива торта съм сигурна, че е останало и троха!

    ОтговорИзтриване
  22. Мариянка, цял ден ще ми е пред очите разрезът на тортата. Представям си колко вкусна е била...
    И страшно красива.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  23. Много красива е тортата, майсторска и прецизна изработка! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Прелест! Прелест! Както винаги при теб, всичко е много красиво:)

    А ти къде се загуби? Дано си на хубаво място и да отмаряш:)

    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  25. Честит празник, не съм се спряла цяло лято: ), на есен ще разказвам!
    Благодаря за милите думи, хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...