Официално открихме летният сезон с много весело Зумба Парти! Забавлявахме се на на плажа с много танци, усмивки и сладка изненада за момичетата от мен!
Зумба торта с морски мотиви и екзотичен вкус!
Зумба торта с морски мотиви и екзотичен вкус!
Вдъхновена от гостуването на Sabina Cakes изработих първите си Frangipani.
Декорация на място :) |
Тортата е с какаови блатове, напоени с мартини, крем от два вида сметана и парченца ананас, покрита с мус от бял шоколад.
- 480 гр брашно
- 400 гр захар
- 2 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
- 60 гр неподсладено какао
- 4 яйца
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л сода бикарбонат
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 ч. ч. олио или зехтин
- 2 с. л. ванилия
- 1 ч. ч. вода
Приготвяне на блатовете:
Подгответе по възможност две тавички с диаметър 22 см, или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С ( с вентилатор 160 ) фурна, около 30 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.
Продукти за крема между блатовете:
- 600 мл. неподсладена сметана
- 2 кофички заквасена сметана Данон
- 1/2 кутия кондензирано мляко
- плодовете от един компот ананас
- 2 с. л. желатин
Сметаната разбийте с миксер до получаването на пухкави връхчета. Добавете заквасената сметана, кондензираното мляко и ананаса. Накиснете желатина в 2-3 супени лъжици вода изчакайте да набъбне, поставете купичката в съд с вряла вода и бъркайте до пълното разтваряне на желатина и когато леко се охлади го прибавете към крема. Оставете крема в хладилника за охлаждане.
Мус от бял шоколад: адаптирано от тук
Продукти:
Продукти:
- 600 мл. неподсладена сметана
- 240 гр. бял шоколад
- 3 с. л. желатин - 10 гр. едно пакетче
Приготвяне:
* Шоколадовият мус пригответе след охлаждането на сглобената торта!
* Шоколадовият мус пригответе след охлаждането на сглобената торта!
200 мл. от сметаната загрейте до момента на завиране, изсипете предварително нарязания бял шоколад. Бъркайте до разтапянето на шоколада. Накиснете желатина в 2-3 супени лъжици вода изчакайте да набъбне, поставете купичката в съд с вряла вода и бъркайте до пълното разтваряне на желатина и когато леко се охлади го прибавете към шоколадовата смес. Покрийте сместа с домакинско фолио и я поставете в хладилник за 10 - 15 мин. докато сместа се сгъсти и пада на лента. Бъркайте сместа периодично. Разбъркайте останалата сметана до получаването на твърди връхчета. Прибавете разбитата сметана към охладената шоколадова смес внимателно бъркайте с шпатула отдолу нагоре. Поставете муса за охлаждане в хладилника, бъркайте преидично. Когато крема е достатъчно гъст измажете тортата и я върнете в хладилника за охлаждане!
Сглобяване на тортата:
Разрежете на две напълно охладените блатове с къдрав нож, ако се е образувало куполче при печенето го изрежете. В метален ринг поставете първото парче блат, залейте го с мартини или друг ароматен алкохол, поставете от сметановият крем и редувайте до изчерпване продуктите, последното парче блат не напоявате и не измазвате с крем.* Изберете най - гладкото парче блат за "капак" на тортата, така тя ще бъде равна, гладка и лесна за оформяне и декориране. Покрийте тортата с домакинско фолио и поставете в хладилника за 7-8 ч.
* След охлаждането на тортата си пригответе шоколадовия мус, нанесете плътно и равномерно от него и върнете в хладилника отново.
Сглобяване на тортата:
Разрежете на две напълно охладените блатове с къдрав нож, ако се е образувало куполче при печенето го изрежете. В метален ринг поставете първото парче блат, залейте го с мартини или друг ароматен алкохол, поставете от сметановият крем и редувайте до изчерпване продуктите, последното парче блат не напоявате и не измазвате с крем.* Изберете най - гладкото парче блат за "капак" на тортата, така тя ще бъде равна, гладка и лесна за оформяне и декориране. Покрийте тортата с домакинско фолио и поставете в хладилника за 7-8 ч.
* След охлаждането на тортата си пригответе шоколадовия мус, нанесете плътно и равномерно от него и върнете в хладилника отново.
Аз и инструктор Мария Аврамова ! |
Леле, това е великолепна торта, само кат прочетох съставките леко и усетих даже аромата! Снимките са много тематични точно на место. Страхотно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Павка! Всичко беше тематично " Морско " на партито :)
ИзтриванеХубав ден!
Ай,че вкуснооо.Бих си хапнала с удоволствие едно парченца от тази вкусна и много красива торта.Поздравления за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеТаня, благодаря за милите думи!
ИзтриванеУсмихнат ден!
Мариянка, тортата изглежда неустоимо! Но далеч не колкото авторката си обаче, която грее на снимките :-)
ОтговорИзтриванеВъзхищавам ти се на смелостта да украсяваш на място и то в тези горещини- браво на теб!!!
Много свежа и зареждаща публикация :-)
Бубе, благодаря ти! Причината да украся на място беше заради жегата, страхувах се да не протече по пътя.
ОтговорИзтриванеХубав ден :)
Тази рецепта за блат е една от любимите ми, а в твое изпълнение е направо неустоима. Прекрасна морска торта! Имам въпросче - как се спогодиха фигурките от захарна маса и шоколадовия мус? Достатъчно издръжлив ли е мусът за декорация със захарна маса или я топи?
ОтговорИзтриванеДилянче, благодаря ти! Муса е много стегнат благодарение на шоколада и желатина, но все пак не рискувах за пренасянето на тортата до Сарафово и затова декорирах на място. За няколко часа в хладилник с по - плътни форми от фондан няма проблем!
Изтриванетортата е великолепна!Хем лека, хем шоколадова, хем плодова!Поздравления за сладкиша, представянето и визията на авторката!
ОтговорИзтриванеМариянче, как спретна тези миди бе мила ,ми те като истински.
ОтговорИзтриванеМного красива торта, страхотнааааа.
А ти си все едно слънце е изгряло на морският бряг.
Прегръдки!
Изумителна торта и великолепно парти!
ОтговорИзтриванеЦелувки вълшебнице*)
Благодаря ви момичета, много сте мили!
ОтговорИзтриванеКате, щастлива съм да те видя отново!
Чудесна торта,красива,вкусна истинска морска приказка!Подходяща украса!Браво!
ОтговорИзтриванеИскам да бях и аз на този плаж, да опитам тази торта и да се позабавлявам с онези симпатични момичета от снимките;))
ОтговорИзтриванеМариянче, и тортата, и вие сте просто чудесни!
Блазе ви, и сладичко и весело ви е било!
ОтговорИзтриванеМного свежа и морска торта Мариянче!Поздравления!
И нека цялото лято премине с такова ведро настроение и много усмивки!
Ах,че сте ми сладурки двете!
ОтговорИзтриванеМариянче,пак обра овациите,обзалагам се,тортата е приказна и толкова тематична,дори снимките на плажа са в тон с украсата,браво,мила!
Отново отлична работа,коплименти!
Забавлявай се и прекрасно,емоционално лято ти желая!
Марианче, възхищавам се на уменията и кога успя и да украсиш тортата, а как ми харесва морската тематика, приказна! И как сияеш на снимките, много зареждаща и усмихваща публикация!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав:)
Хейййййй.... Мариаянче,.... направо ми събра очите с толкова красота и вкуснотия! Свалям ти шапка на сладкарския талант!Страхотна торта си направила, с много цветове, настроение и финес! А.... от снимките ти лъха толкова позитивизъм и сила! Голямо слънчице си!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те силно и ти желая много настроение и приятни мигове през целия Уикенд!
Много веселяшко! :)) Ама добре се грижиш ти за твоите зумба дружки, добре си ги глезундриш :))
ОтговорИзтриванеСтрахотно парти е било. личи си! Тортата е невероятна!
ОтговорИзтриванеЕеее зумба, зумба, още ми е пред очите предишната:) А ти предлагаш и тази прелест! Колко красиви морски елементи! Браво Мариянка, страхотна си!
ОтговорИзтриванеМили дами, благодаря ви от сърце за милите пожелания и похвалните думи!
ОтговорИзтриванеЖелая ви, прекрасно и изпълнено с много усмивки лято!
Морската тематика е невероятна , справила си се чудесно с тортичката :) много ме радва , направо :) може да почнеш да ги продаваш това си е оферта
ОтговорИзтриванеМариянка,страхотно парти е било!А от твоята красива торта съм сигурна, че е останало и троха!
ОтговорИзтриванеМариянка, цял ден ще ми е пред очите разрезът на тортата. Представям си колко вкусна е била...
ОтговорИзтриванеИ страшно красива.
Поздрави :)
Много красива е тортата, майсторска и прецизна изработка! :)
ОтговорИзтриванеПрелест! Прелест! Както винаги при теб, всичко е много красиво:)
ОтговорИзтриванеА ти къде се загуби? Дано си на хубаво място и да отмаряш:)
Честит празник!
Честит празник, не съм се спряла цяло лято: ), на есен ще разказвам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи, хубави почивни дни!