6.06.2013 г.

Торта " Кутия Подарък " и Торта " Суши ".

Две торти за мъже и нова рецепта ви поднасям днес!

Sushi Cake





Тортите са изненади за рожден ден  на две пораснали момчета от техните мили съпруги. По молба на едната дама  вкуса на крема  да е "основен сладкарски" се насочих към торта Милка от блога на Вероника




Тортата е неповторимо вкусна с коприненомеки кремове и нежен, ненатрапващ шоколадов вкус в пълна хармония с лешниковите блатове. Тортата е трудоемка, не се приготвя бързо, съдържа много продукти и остават доста съдове за миене, след като я завършите. НО, не се отказвайте всяка хапка си заслужава и труда, който сте положили в кухнята, ще бъде оценен  от близките ви , ще чуете любимият за всички домакини звук  "ммммммммммм вкусно".






За първи път изпълних рецептата за торта  "Кутия Подарък", в случая блата  беше пандишпанов  с цел да се избегнат ядките от оригиналната рецепта.  Споделям с вас опита си как да приготвите  тортата за да бъде декорирана с фондан, но ако нямате нужното време за декорация, подарете на вашите близки вкусна и домашно приготвена торта украсена с много обич и старание.  Времето, за което приготвих тортата  втория път, тогава бях по организирана и вече запозната с технологията на крема беше от 9:30 часа до 13:30часа -  сглобена тортата беше прибрана в хладилника за охлаждане. От това количество можете да получите двадесет парчета, макар и да изглежда лека от първата хапка, тортата е много засищаща и не може да се прекалява с нея. Следвах рецептата от Ginger Cookies, за съвети и споделяне на опит се отбивах при Ани от Sweet Magic.




Продукти за блата:

  • 10 белтъка
  • 250 гр. пудра захар
  • 300 гр. смлени лешници ( орехи или бадеми) запечени и обелени
  • 4 с. л. брашно ( размера на лъжиците на всеки е индивидуален, при мен не са от най-големите)
Приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг с пудрата захар, прибавете ядките и брашното на три пъти и бъркайте внимателно със силиконова шпатула. Разделете на четири равни части, ако искате по- висока торта или ще декорирате с фондан,  ако е без декорация разделете сместа на три равни части. При мен тавичките са 23 см. но блатовете се свиват при изпичането.
Печете в предварително загрята на 180 С за 10 - 11 минути.





Продукти за крема:

  • 10 жълтъка
  • 1 литър прясно мляко
  • 3 пудинга с варене ванилия на " др. Йоткер"
  • 250 гр. масло ( меко на стайна температура )
  • 300 гр. млечен шоколад "Милка"
  • 300 гр. бял шоколад " Милка "
  • 120 гр.  или  150 гр. захар ( грамажа преценете според вашия вкус )
  • 400 мл. сладкарска сметана
  • 2 желатина на "др. Йодкер"

Приготвяне на крема: 
В касерола сипете 800 мл. от млякото и захарта, наблюдавайте млякото докато заври.
В останалите 200 мл. мляко разбийте жълтъците и  трите пудинга.
Отместете от котлона заврялото мляко и наливайте  от яйчната смес на  тънка струя, като бъркате интензивно, за да не се пресекат жълтъците.
Върнете млечната смес на котлона ( на слаба степен) и продължавайте да бъркате, докато получите гъст крем, ако получите бучици, разбийте крема с миксер.
Когато крема е готов го отстранете от котлона и към него прибавете мекото масло, пригответе желатина според указанията на опаковката и го прибавете към топлата смес, като бъркате интензивно или ползвате миксер на ниска степен. 
Разделете крема на две равни части, получават се две части по 800 мл. 
В два  стъклени съда начупете шоколадите, разтопете ги на водна баня, като водата не трябва да ври и стъкления съд  не трябва да се допира до водата, шоколада  се разтапя само от изпаренията. Изчакайте разтопеният шоколад да се охлади малко и го прибавете, белия към едната част и млечния към другата част от крема. Покрийте плътно крема с домакинско фолио ( фолиото допира крема) за да не се получи твърда кора при охлаждането му. 
Разбийте течната сметана, докато получите твърди връхчета, разделете я на две равни части и я прибавете към двата крема. Поставете кремчетата в хладилника за охлаждане.






 Това са сушита от пандишпаново руло с пълнеж от домашно сладко от череши и шоколадов ганаш. 




Тук можете да видите друго предложение от мен за сладко суши- Тирамисуши

Сглобяване на тортата:
В метален ринг за торти подреждате, блат, крем, блат крем, като завършвате с блат за торта с декорация. Поставяте в хладилника за минимум осем часа. 
* В този вариант на сглобяване остава част от крема, аз го комбинирам с  бисквити ( Закуска с какао на Победа) и така се получава най-вкусната бисквитена торта :)


Шоколадов ганаш:
  •  200 мл. течна сметана
  • 200 гр. шоколад 65%
  • 1ч.л. масло







Ронка, благодаря ти за прекрасната рецепта!


*Ганаша пригответе от предния ден. Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото. Поставете сметаната в огнеупорен съд и я затоплете до момента преди завиране. Постепенно изливайте шоколада към сметаната, като бъркате бавно до получаване на хомогенна смес. Оставете ганаша на стайна температура и го  бъркайте периодично. Измажете тортата с охладения ганаш, върнете отново във хладилника и повторете измазването докато постигнете желания ефект за гладка  с прави ъгли торта.



Първата ми орхидея.










Това е орхидеята, която ползвах за модел. 


Тази торта приготвих за бащата на Близнаците, който много обича суши и се събираме заедно  да си приготвяме, 
надявам някой път да го снимам преди да бъде консумирано, за да  споделя опита си с вас!



20 коментара:

  1. Талант си ти, талант!!!
    Ставаш все по-добра, неприлично добра в тортоправенето.
    Поздравявам те за търпението, за амбицията, за желанието за развитие, за трудолюбието и за емоцията, която влагаш във всяко твое творение.
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, мила моя, Мариянка! Това е истинска Сладка, сладка магия. Магия за очите, балсам за небцето. Искам да уверя всички, които не са опитвали тази торта, че трябва да го направят на всяка цена :-). Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариянка, прекрасни торти!
    Говоря за визията, която е чудесна и в прекрасни цветове!
    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиви.............Прекрасна си,Мариянче!Поздравления:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариянка, у дома имам картина с орхидея в саксия на подобен фон, както твоята снимка :)
    Тортите са просто съвършени :)

    ОтговорИзтриване
  6. Марияна, истинска наслада за сетивата!Невероятно майсторство!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Уникални са, Мариянка и двете са впечатляващи -
    майсторско изпълнение, фина декорация и стилно излъчване, а за вкуса мечтая...
    Браво, много комплименти за теб, Диана


    ОтговорИзтриване
  8. Мариянка, прекрасни са! Но тъй като и аз много обичам суши, то въпросната торта ми е фаворит. Толкова реалистична и красива, другата също, не забравям и за нея.
    Поздравявам те за усърдието и желанието!

    ОтговорИзтриване
  9. Не виждате широката усмивка на лицето ми :) Благодаря ви от сърце за силните думи, мили дами!

    ОтговорИзтриване
  10. Искам и аз суши тортааааа;)
    Страшна си, Мариянка!

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепни, абсолютно професионално изпълнение, някой профи би се засрамил от тия торти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздравления,Мариянче-справила си се блестящо с тортите!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятна наслада за всички сетива - много красиви, изпипани до последен детайл и несъмнено вкусни! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасни :) За подобно изпълнение имаш само моите аплодисменти ! Като картина нарисувана от художник са !
    Ако някога имам нужда от толкова специална торта, теб ще помоля да ми я направиш Мариянка:)
    Поздрав с прегръдка:)

    ОтговорИзтриване
  15. Мариянче, уникални са! Тази с панделката е в любимите ми цветове, а другата, ех другата как ще ми отива на менюто:). Съвършени, изпипани, нещо, което аз не бих могла да направя, определено това не е силната ми страна. Затова искрено ти се възхищавам и с всяка следваща торта, летвата която поставяш е все по-високо. Голяма прегръдка от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Много оригинални и красиви торти! Поздравления, Мариянче! Тази торта "Милка" е много вкусна, но в случая съм пленена от суши визията! Страхотно си я изпипала! Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятни торти! Тази със сушито ми взе дъха! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  18. Тортата суши като я видях във фейса и си казах, че си станала вече топ сладкар! Невероятно красива, думи нямам, а не е като да съм без думи по принцип :))
    Сърдечни прегръдки и поздравления за майсторството, Усмивке :)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви, мили момичета, много ме радват вашите коментари!
    Поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасни торти!
    Тортата Суши ми е фаворит :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...