Един от най-вкусните десерти, които съм приготвяла. Съчетала съм две рецепти от любими блогъри, блата е адаптиран от Диди и меден мус с малки изменения от Ева Тонева .
Продукти за блата:
- 100 гр. брашно
- 100 гр. смлени фино лешници
- 40 гр. сушени смокини ( измити и подсушени ) или стафиди
- 100 гр. мед
- 6 яйца
- настъргана кора от един портокал
- щипка сол
Тортата е с размери 20 - 25 см. използвах две форми с големина 20 см. изпекох три блата, който разрязах на половина. Може да приготвите два блата в по - голяма форма от 25 см.
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса С. Намажете формата за блата с мазнина и покрийте дъното с хартия за печене. Нарежете смокините на ситно, поръсете ги с малко от брашното за да не залепват. Отделете жълтъците от белтъците, белтъците разбийте на сняг. Жълтъците, меда, портокаловата кора разбийте заедно с четири супени лъжици вода. Към тази смес добавете брашното + солта, смлените лешници и сушените плодове - постепенно до усвояване на продуктите, добавете внимателно разбитите белтъци, като бъркате от долу на горе със силиконова шпатула. Разделете на три равни части сместа изсипете във формите и печете 20 - 25 мин. Проверете с дървен шиш за готовност. Не препичайте блатовете за да са меки и сочни.
Оставете изпечения блат за 3,4 мин в тавата и след това го поставете до пълно охлаждане върху решетка.
Продукти за меден мус:
- 250 гр. течен мед
- 5 жълтъка
- 3 белтъка
- 500 мл. течна не подсладена сметана 35 %
- 10 гр. желатин
Приготвяне:
Разтворете желатина според указанията на опаковката. Разбъркайте с миксер жълтъците с меда на водна баня за 8 мин. докато се сгъсти крема и удвои обема си. Отстранете купата от водната баня и прибавете желатина. Оставете крема да се охлажда, като го разбърквате периодично. Разбийте сметаната до меки върхове, а белтъците на сняг, внимателно ги прибавете, към яйчения крем. Поставете муса в хладилника за около един час, като го разбърквате периодично.
Топинг за блатовете:
Сглобяване на тортата:
Пригответе метален ринг за торта. Разрежете с назъбен нож всеки от блатовете, поставете първия блат върху подноса, напоете го с топинга, поставете обилно количество от муса, редувайте така до изчерпване на количеството продукти. Поставете внимателно металният ринг и уплътнете внимателно. Охладете тортата за минимум 8 часа, най - вкусна е на следващия ден.
Олееее,какво блаженство ни представяш,Мариянче!Истинска наслада за окото и небцето,красота!И любимия ми десен торти-леко небрежни,скромно-кокетни,с дъх на домашен уют и силно предразполагащи към прекаляване!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСпециално за теб :) прекаляването води до повече усмивки!
ИзтриванеПоздрави, Роска :)
Прекрасна торта!А пък мусът така ме грабна..........:)!Благодаря ти,Мариянка за това медено изкушение:)!
ОтговорИзтриванеМуса е невероятен, Ева Тонева е много вдъхновяваща!
ИзтриванеБлагодаря, Милена!
Е, това е точно за мен!
ОтговорИзтриванеФантастично, вкусно и ароматно, без фондан и разни други сложнотии!
С огромно удоволствие си пия кафенцето в твоя компания Мариянче!
Целувки*)
Кате, и аз се насладих на твоите вкусотии и красиви снимки :)
ИзтриванеФондана макар и да не го кусвам е голяма страст :)
Гуш!
Фантастична торта! Мариянче, страхотна идея и чудесно съчетание на вкусове! Благодаря ти за рецептата! Прегръдки и прекрасен следобед! :)
ОтговорИзтриванеДани, радвам се че ни съвпадат вкусовете, благодаря!
ИзтриванеПоздрави!
Тортата ти идва като по поръчка, Усмивке! Озъртам се за торти, че ми предстоят няколко на брой. Изглежда много вкусно. Сушените плодове в блатовете стоят много оригинално. Справила си се отлично!!!
ОтговорИзтриванеГуш от мен :)
Ехаааа,торта преливаща от аромат и вкусотия....допадна ми.
ОтговорИзтриванеПоздравления,Мариянче!
ееее Мариянче ,може ли сега такава изкушаваща торта да сложиш по никое време да се чудя какво да правя:))))))))))))))
ОтговорИзтриванеНевероятна е!
Поздрави!
Мариянче, много "кокетна" торта!
ОтговорИзтриванеСъс страхотен вкус и аромат!
Поздрави и хубаво настроение!
Колко е изкушаваща! Искам парченце!
ОтговорИзтриванеСлед всички епитети мога само да кажа - Великолепна!Чудесно и богато съчетание на вкусове и аромати.Поздравления за оригиналната рецепта и изпълнението!
ОтговорИзтриванеМного хубаво изглежда, съвсем като класическа домашна, а те са ми любими. С мед, още по-хубаво;)
ОтговорИзтриванеЧудна е , Мариянче, да сваля едно-две кила и ще я правя, че да има накъде да вдигам;)
С риск да повторя вече написаните аплодисменти отбелязвам, че тортата е великолепна! Прекрасна е Мариянка!
ОтговорИзтриванеЕха, благодаря ви! Много се радва, че ви допада медената торта, много ще се радвам ако я пробвате и споделите :)
ОтговорИзтриванеХубав петък!
Здравейте Марияна!
ИзтриванеИскам да споделя, че тортата е великолепна! Още като прочетох рецептата и си казах - не може да не се пробва!:) Не се сдържах и снощи я направих - е, не се получи точно като на снимките, понеже имам само една тавичка с диаметър около 26 см и блатовете ми не се надигнаха достатъчно, за да ри разрежа на две.
Тортата стана от два блата, количеството на крема намалих двойно, а за топинг използвах сладко от сини сливи - получи се нещо страхотно - ароматно и много вкусно!
Благодаря за чудесната рецепта!
Поздрави, Емилия
Емилия, много Ви благодаря за споделеното мнение, радвам се, че тортата ви е впечатлила. Блатовете не се надуват ( няма набохватели в тестото), те са тънки и плътни и се режат без да се ронят, пробвайте следващия път :) първият ми опит беше в 25 см. тавичка. Много вкусно звучи със сладко от сини сливи :).
ИзтриванеХубав ден!
Невероятна торта си направила, Марияна! Благодаря за доверието, с муса сигурна съм, че тортата е невероятно вкусна. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЩе се пробва тази торта! :) Изглежда невероятно вкусна и ароматна! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ах, просто нямам думи. Звучи изкусително, изглежда омагьосващо, задължително ще ти открадна рецептата някой ден. Само да приключат постите и запрятам ръкави :)
ОтговорИзтриванеМариянка, сигурна съм че тортата е невероятно вкусна!Изглежда скромна и небрежна и в това е очарованието и!
ОтговорИзтриванеА меда с восък с който си я декорирала и предава тотална натуралност!Уникална!
Мариянка,
ОтговорИзтриваневъпреки, че често украсявам торти...една такава торта събужда всичките ми сетива и рецептори и искама да я подуша и да я вкуся веднага!Много апетитна и а роматна е !
Хубав уикенд!
Сигурна съм, че ще е истинска наслада за небцето :)
ОтговорИзтриванеРазкошна торта, сигурно е голяма вкусотия. Помня смокиновата публикация на Диди от посред зима. Мусът на Ева е зашеметяващ. Добре си ги комбинирала двете рецепти...
ОтговорИзтриване