Вкусен, хрупкавомаслен и ароматен десерт, който се приготвя много бързо.
Плода може да замените с подходящ според сезона.
с малки промени адаптирано от Ивейн
Продукти за тестото:
- 250 гр. пълнозърнесто брашно
- 2 с. л. кафява захар
- 1/4 ч. л. сол
- 3 с. л. прясно мляко
- 115 гр. масло
Продукти за плънката:
- 4, 5 праскови - може да замените със смокини, ябълки, тиква, круши и др.
- 50 гр. филирани бадеми
- 2 с. л. кафява захар
- 3 с. л. сладко от боровинки
- 1 жълтък за намазване
Приготвяне:
Смесете брашното, захарта и солта в купа, нарежете маслото и го втрийте към сухата смес, докато получите трохи, прибавете млякото и омесете твърдо тесто. Завийте тестото в домакинско фолио и го охладете за един час.
Загрейте фурната на 180 градуса С. Разточете охладеното тесто с точилка върху хартия за печене с диаметър 25 см.
Нарежете прасковите, подредете ги, поръсете със сладкото, бадемите и захарта, оставете 5 см. от края на тестото без пълнеж. Внимателно покрийте с тестото плодовата плънка, като образувате "плисета". Намажете със жълтък за златиста коричка. Изпечете галета за 35 - 40 мин.
Чудесен е! Цяло лято го правих, особено със смокини много обичаме:) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеПълнозърнест все още се съм опитвала, но предполагам, че освен по-здравословно, е и много вкусен, съдейки по снимките.
ОтговорИзтриванеПредставям си каква наслада е, особено с леко запечените прасковки...
С пожелание за усмихнат събоден следобед :)
Разкошен изглежда Марианче, отдавна се каня да пробвам и аз да приготвя галет и все не стигам до него, защото знам че само аз и мъж ми евентуално, ще го ядем, но ще взема да си доставя това удоволствие :)
ОтговорИзтриванеМного усмихнат и спокоен съботен следобед:)
Великолепно предложение! Ще се амбицирам и ще го направя някой път. Много хубави снимки! Хубав уикенд! :) Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеMного красив галет ! Комплименти ! Напоследък го срещам често тук - там и май е време да го опитам :) ! Хубава съботна вечер ,Марианче !
ОтговорИзтриванеМариянче, страхотен галет! Много ме уцелваш с комбинацията праскови и боровинки :)
ОтговорИзтриванеТози вид френски сладкиш ми е любим:)
ОтговорИзтриванеПрави се лесно , бързо, непритенциозен е и става със почти всеки плод!
С праскови и боровинки е чудесна идея Мариянка!Изглежда красиво и много вкусно!
Поздрави и хубава вечер от мен!
Чуден е, Мариянче!
ОтговорИзтриванеОтдавна и аз се каня да направя такова нещо, но все не ми се захваща с тесто с присъствието на две малки "помощнички";))
Снимките са неустоими!
Хубава неделя!
Момичета, много ме радват вашите коментари-благодаря ви, не предполагах, че толкова бързо и лесно се прави Галета и е точно по мой вкус!
ОтговорИзтриванеХубава неделя от мен :)
Май е крайно време и аз да спретна един галет. Само гледам вашите и преглъщам.
ОтговорИзтриванеЧуден е, Мариянка!
Хубав неделен ден :)
Разкош! И аз не съм правила и само се навивам... Ето сега и ти ме изкушаваш да го врътна още сега:) Ама искам с праскови, та ще почакам:) Чудесен е, Мариянка, както всяка една твоя рецепта!
ОтговорИзтриванеstrahoten e. naistina razkosh!
ОтговорИзтриванеhubava nova sedmiza
Maria