10.11.2012 г.

Галет с праскови.

Вкусен, хрупкавомаслен и ароматен десерт, който се приготвя много бързо. 
 Плода може да замените с подходящ според сезона.


с малки промени адаптирано от Ивейн 

Продукти за тестото:
  • 250 гр. пълнозърнесто брашно  
  • 2 с. л. кафява захар
  • 1/4 ч. л. сол
  • 3 с. л. прясно мляко
  • 115 гр. масло




 Продукти за плънката:

  • 4, 5 праскови - може да замените със смокини, ябълки, тиква, круши и др.
  • 50 гр. филирани бадеми
  • 2 с. л. кафява захар
  • 3 с. л. сладко от боровинки
  • 1 жълтък за намазване





Приготвяне:
Смесете брашното, захарта и солта в купа, нарежете маслото и го втрийте към сухата смес, докато  получите трохи, прибавете млякото и омесете твърдо тесто. Завийте  тестото в домакинско фолио и го охладете за един час.
Загрейте фурната на 180 градуса С. Разточете охладеното тесто с точилка върху хартия за печене с диаметър 25 см.
Нарежете прасковите, подредете ги, поръсете със сладкото, бадемите и захарта, оставете 5 см. от края на тестото без пълнеж. Внимателно покрийте с тестото плодовата плънка, като образувате "плисета". Намажете със жълтък за златиста коричка. Изпечете галета за 35 - 40 мин.






12 коментара:

  1. Чудесен е! Цяло лято го правих, особено със смокини много обичаме:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Пълнозърнест все още се съм опитвала, но предполагам, че освен по-здравословно, е и много вкусен, съдейки по снимките.
    Представям си каква наслада е, особено с леко запечените прасковки...

    С пожелание за усмихнат събоден следобед :)

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошен изглежда Марианче, отдавна се каня да пробвам и аз да приготвя галет и все не стигам до него, защото знам че само аз и мъж ми евентуално, ще го ядем, но ще взема да си доставя това удоволствие :)
    Много усмихнат и спокоен съботен следобед:)

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепно предложение! Ще се амбицирам и ще го направя някой път. Много хубави снимки! Хубав уикенд! :) Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Mного красив галет ! Комплименти ! Напоследък го срещам често тук - там и май е време да го опитам :) ! Хубава съботна вечер ,Марианче !

    ОтговорИзтриване
  6. Мариянче, страхотен галет! Много ме уцелваш с комбинацията праскови и боровинки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Този вид френски сладкиш ми е любим:)
    Прави се лесно , бързо, непритенциозен е и става със почти всеки плод!
    С праскови и боровинки е чудесна идея Мариянка!Изглежда красиво и много вкусно!
    Поздрави и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Чуден е, Мариянче!
    Отдавна и аз се каня да направя такова нещо, но все не ми се захваща с тесто с присъствието на две малки "помощнички";))
    Снимките са неустоими!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Момичета, много ме радват вашите коментари-благодаря ви, не предполагах, че толкова бързо и лесно се прави Галета и е точно по мой вкус!
    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Май е крайно време и аз да спретна един галет. Само гледам вашите и преглъщам.
    Чуден е, Мариянка!
    Хубав неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  11. Разкош! И аз не съм правила и само се навивам... Ето сега и ти ме изкушаваш да го врътна още сега:) Ама искам с праскови, та ще почакам:) Чудесен е, Мариянка, както всяка една твоя рецепта!

    ОтговорИзтриване
  12. strahoten e. naistina razkosh!

    hubava nova sedmiza

    Maria

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...