29.05.2011 г.

Торта " Макове " 40 г. заедно!

Торти и Сладкиши.

Приготвянето на сладкиши за мен винаги  е било загадъчна и изпълнена с трудности цел. След като, синът ми  ме помоли да му приготвя мъфини, като от" Mc Donalds" започна изминаването на път изпълнен с  разочарования, но и с много удовлетвореност.
Естествено,  търсих рецепти в интернет, тогава попаднах на Sweet Kingdom. Там има прекрасни рецепти  и полезни съвети за сполучливи мъфини. Видях невероятните  торти , произведения на изкуството от Тайната на нашата вечеря. Прекрасни,  изпълнени с много аромати и нежни вкусове са рецептите за торти на Ginger Cookies и Готвенето е забавно. А тези  са изработени с много обич до съвършенство от моя приятелка Sabina Cakes. Вдъхновена от цялата тази магия и прекрасни рецепти, навлязох в света на тортотворчеството.
Благодаря ви момичета!



   Моята  първа вита торта покрита с моделираща маса. Повода бе, юбилея от сватбата на родителите, на моя съпруг. Вдъхновена от напръсканите с макове  полета.






                                     


    






Продукти:
  • За блата:
  • 8 желтъка
  • 4 белтъка
  • 100 гр.захар
  • 80 гр.брашно
  • 20 гр.пшенично нишесте
  • 1 ч. л. настъргана лимонена кора
  • щипка сол
От това количество се получи малка тортичка с диаметър 17 см и височина 10 см.
  1. Разбивате жълтъците с 1 с.л. захар, солта и лимонената кора
  2. Белтъците разбивате на сняг с останалото количество захар
  3. Към  белтъците прибавяте постепенно жълтъците
  4. На края прибавяте пресятото  брашно и нишесте.       
Пече се в предварително загрята фурна на 230*, в тавичка 40 см.-30 см. върху готварска хартия на средна скара.Готов е за 6-8 мин(в моята фурна 5 мин, в плитка тавичка са достатъчни) трябва да се наблюдава постоянно.Топъл блата се обръща върху влажна кърпа, отстранявате хартията.За основата  оформяте малко от сместа с диаметър, който ви е нужен върху хартя за печене.

    Крем:
   
  • 500 гр.маскарпоне
  • плодовете на 1 компот от праскови, може пресни плодове по избор
  • 4, 5бр от плодовете нарязани на кубчета 
Пасирате прасковите, смесвате се с маскарпоне. Разрязвате блата на три равни парчета. При мен се получиха по 9см. Намазвате ги с крема, поръсвате с парченцата плод. Завиват се върху основния блат. Стягат се в саморегулиращ ринг, 12 ч да стегне в хладилник. Блатовете не се сиропират, сока от прасковите е достатъчен за да имате сочна торта.







                                                 С много обич за сем. Стоянови!


26.05.2011 г.

Агнешки котлети с кайсиев пълнеж.





Агнешкото с подправки и сладкия вкус на кайсии ще накарат и най-големите "неприятели" на това месо да го опитат. Казвам го от личен опит. Моя  близка си хапна тази порция с огромно удоволствие. Уж не обичаше агнешко :-).




Продукти:
  • 16 половинки сушени кайсии
  • 4 едри или 6 по малки агнешки котлетчета
  • 180 гр.нарязан лук
  • 20 гр магданоз(1/2 връзка)
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 ч .л. суха мащерка
  • 1 ч. л. сух босилек
  • 2 скилидки чесън
  • 30 гр. лимонов сок
  • 1 ч. л.  лимонова кора
  • 1/4 ч. л. сол
  • 1/2 ч. чер пипер








    Приготвяне:
  1. Накиснете кайсиите в топла вода за 10 мин.
  2. Разрежете всеки котлет хоризонтално, така че да се получи джобче.
  3. Във всяко джобче поставетепо 4 кайсиеви половинки и 45 гр лук (2-3 с. л.)
  4. Натиснете месото, така че да затворите джобчетата.
  5. Разбийте в пасатор останалите продукти на пюре.
  6. Намажете котлетите с пюрето, покрийте ги и ги оставете в хладилника за 3 часа.
  7. Затоплете фурната на 190*
  8. Поставете котлетите на пергаментова хартия, покрийте ги с фолио и печете 30 мин.
  9. Отстранете фолиото и запечете още 7-8 мин.
    




За разнообразие:
Може да накисните кайсиите в коняк или ром.
За гарнитура подхожда  микс от бял и див ориз, задушени зеленчуци или  печени на грил лук и чесън с люспите.





Кайсиите камелизират месото и се получава тази златиста коричка, на която никой не би устоял. Чаша бяло вино или розе ще са чудесно допълнение към това ястие.
Насладете му се!







      

Свинско бон филе по карибски


                                                                                                                           
 Кокосовият орех придава екзотичен вкус на това чудесно ястие.Месото е толкова крехко и ароматно, вкусът му се  допълва  с гарнитура от запечен банан или пъпеш.
                                                                                                                                                              
     Продукти 4 порции
                                                                                                                                      
  • 900 гр.свинско бон филе
  • 300 мл. кокосово мляко
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 с. л. нишесте
  • 3 с. л. студена вода
  • 1 с. л. кафява захар
  • 115 гр неподсладен кокосов орех
        


Приготвяне:
  1. Поставете свинското и 1/2 от кокосовото мляко в плитка купа.Мариновайте ги в хладилник за 3 часа.
  2. Затоплете фурната на 180*
  3. В тиган загрейте 3 с. л. зехтин на умерен огън.Запържете месото от всички страни и го прехвърлете в тава за печене.Печете го 20 -25 мин, покрито с фолио.
  4. В същия тиган загрейте останалия зехтин, задушете чушките за 5 мин .
  5. В малка купа разтворете нишестето във водата.
  6. Добавете останалата част от кокосовото мляко в тигана.Добавете захарта и бъркайте, за да получите хомогенна смес.
  7. Добавете нишестето към нея.Бъркайте докато се сгъсти.
  8. Вдигнете соса от котлона и добавете кокосовия орех.
  9. Нарежете месото на филийки и залейте със соса.
  10. По ваше желание запечете в леко намазнен тиган банан на шайби за секунди и гарнирайте с тях.  

     Добър апетит ви пожелавам, много романтика в топлите летни вечери с това ястие!
                                                                                                                          

    25.05.2011 г.

    Салата с рукола, балсамови ягоди и скариди на грил

     Едно от ястията, които винаги присъстват на нашата трапеза са салатите.Те внасят много свежест и цвят на масата.Здравословни и засищащи.
    Тази която ви представям сега ще изпълни всичко около  вас с аромат на настъпващото лято.С нея бихте впечaтлили вашето семейство и гости.

     



    Необходими продукти:



    1. Една средна салатка айсберг
    2. Две връзки рукола
    3. 1/2ч.ч.филирани бадеми
    4. 1ч.л.захар
    5. 16 ягоди
    6. 16 сурови скариди
    7. 2с.л.балсмов оцет
    8. 1с.л.зехтин                                                                                

    Ягодов дресинг:
    1. 1/2ч.ч.ягоди
    2. 2с.л.майонеза(може да заместите със зехтин)
    3. 1с.л.зехтин
    4. 1с.л.кафява захар 
    5. 1/4ч.л.сол


    Начин на приготвяне:
    1. За да приготвите дресинга, смесете в блендер ягодите,майонезата,оцета, зехтина,захарта и солта.Покрийте съда и охладете.
    2. В малък тиган изпечете бадемите на средно висока температура, докато станат златисти.Поръсете ги със захарта и загрейте, докато захарта се разтвори и бадемите се карамелизират.Оставете ги да изстинат.
    3. Нанижете на метално или мокро дървено шишче скаридите и ягодите.Смесете оцета и зехтина, намажете шишчетата.Поставете ги на предварително загрята и намазнена скара и ги изпечете, обърнете ги веднъж, докато скаридите порозовеят-3, 4мин.(Ако ягодите са по-едри от скаридите ще повдигнат шишчето, така скаридите може да не се запекат равномерно.Може да ги разпределите на самостоятелни шишчета)  
    4. Разпределете в 4 чиний руколата и айсберга, поставете по 2 шишчета, наръсете от дресинга.Поръсете с карамелизираните бадеми.
     Надявам се да ви допадне съчетаването на морска храна с плодове.Една чаша бяло сухо вино би допълнило превъзходния вкус на тази салта.
     


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...