Поднасям ви Погача, която е подходяща за бъдни вечер, съобразена с християнските пости!
Капамата е специално за любителите на месото!
Рецептата за погачата представлява двойна доза на домашният хляб за хлебопекарана, който приготвям у дома!
Продукти за хляб в хлебопекарна:
- 400 гр брашно
- 250 мл вода ( прясно мляко )
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. суха мая или 16 гр ( 1/3 кубче) жива мая
- 1 с. л.захар
- 1 ч. л. сол
- 1 жълтък за намазване по желание
Поставете монета за късмет! |
При употреба на жива мая - в малка купа пригответе каша от маята, 3 -4 с. л от брашното и 50 мл от водата, щипка захар. Покрийте сместа и я оставете за 10 мин на топло да удвои обема си. За ползващите хлебопекарна, първо налейте водата, добавете брашното, сухата мая или кваса, захарта и солта. Внимателно поставете солта далеч от маята!
Настройте пекарната на програма за месене. След като тестото е втасало омесете на ръка и оформете по ваш избор. Намажете с разбитият жълтък с 2,3 капки олио за апетитна коричка. Оставете да втаса на топло докато удвои обема си. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като питката е гототва я охладете на решетка покрита с памучна кърпа.
Капама!
Продукти за сърмичките ( 40 бр )
- 1 стрък праз
- 1 ч. ч бял ориз ( вместимост 300 мл)
- 500 гр. кайма ( 50 % свинско 50% телешко )
- 1 морков
- черен пипер, копър, сол
- 4 с. л. зехтин
Приготвяне на сърмите:
Нарежете на ситно праза, настържете моркова. В тиган загрейте мазнината, задушете за кратко праза, ориза, моркова и каймата. Добавете подправките и една ч . ч. топла вода. отстранете от котлона, след като се охлади сместа навийте сърмичките.
Продукти между сърмичките:
Тук може да импровизирате според вашите вкусови предпочитания.
- 200 гр свинска плешка
- 200 гр. телешко месо
- 200 гр. свински ребра
- 200 гр. телешки ребра
- салвия, чубрица, червен пипер и черен пипер
- сол
- вино
- топла вода
Нарежете месото на тънки флейки. Задушете ги за кратко заедно с ребрата в тенджерка с малко вода. Подправете задушеното месо и го подредете в глинен гювеч или йенски съд - ред сърми, ред месо и т.н. Покрийте ястието с топла вода и вино, добавете за аромат червена суха чушка и разрязана на половин глава чесън. Ако месото е по - шарено ( мазничко ) не прекалявайте с мазнината или не ползвайте!
Капама може да приготвите и с зелеви сърми, ако обичате добавете пилешко месо или суха наденица. Отново ще имате малко калорична :)) но много вкусна вечеря!
Добър апетит!
Добър апетит!
Сърмичките и особено питката изглеждат страхотно вкусно. Замириса ми на празнична трапеза, планина, студ и червено вино.
ОтговорИзтриванеУсмивке, много ми харесва и питката, която така добре си украсила, и капамата.
ОтговорИзтриванеСега... малко ме е срам, но ще питам :)) Какво е това интересното нещо на снимките с капамата на преден план? Малко ми прилича на царевица, но май не е?
С пожелание за хубави предпразнични дни :)
Чудна е погачата! Перфектна за центъра на голяма маса, около която са се събрали близки хора и с много топло настроение посрещат наближаващата Коледа!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Мммм... обожавам :) Отмъквам си от всичко по малко :)
ОтговорИзтриванеИли, и аз си представям вече коледната трапеза :).
ОтговорИзтриванеИнче, :)) много се радвам, че ме попита - слагам суха люта чушка и глава чесън разрязана на 1/2 за аромат!
Дени, радвам се, че асоциацията с питката е толкова приятна!
Еос, да ти е сладко :))
Момичета благодаря ви!
Браво,Мариянче,страхотно украсена и богата на символика питка!Като едно истинско слънце грее!А ястието е великолепно,много го харесвам и аз!
ОтговорИзтриванеЧудесно празнично меню ни поднасяш!
Остава да ви пожелая една много весела Коледа!
Тъкмо си викам ей сега ще забъркам и аз питка като хората и с тая хлебопекарна ми отиде ентусиазмът:( Нямам си;-) Но за "постното" свинско и телешко, ще се погрижа:-) Много ти е ароматно, а и с тази чушчица...;-)
ОтговорИзтриванеХубави празници, Марияна!
Роси, благодаря ти за милите думи, последната ти питка е вълшебна!
ОтговорИзтриванеМъхче, със " ръчната хлебопекарана " отново ще се получи. Аз от както имам този не заменим уред ми се получават питките, преди това само на вид ги докарвах :))!
Вкусно и красиво, както винаги, Марияна! Отчупвам си от питката, хапвам една сърмичка, насладата е пълна... Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЧудесна празнична трапеза и съм очарована от питката - тематична, майсторски оформена и декорирана.
ОтговорИзтриванеОт сърце желая слънце, здарве и берекет, много късмет и щастие в дома ти!
Хубави празници, Диана
На тази трапеза бих седнала наистина с голямо удоволствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за насладата и празничното настроение, което създаде!
Прегръдки:)!
Много вкусна публикация, Мариана! И в точното време, преди празника!
ОтговорИзтриванеВземам си онова ребърце от чинията и ти пожелавам хубава вечер и весели Коледни празници!
Марианче,страхотна публикация мила БРАВО!
ОтговорИзтриванеПитката ти е прекрасна а месцето ароматно и примамливо.
Прегръдки и хубава топла вечер!
Мариянче, само ти можеш да поднесеш толкова красиво, семпло и стилно една подобна манджа като капамата ... чак на мен ми прияде, пък не обичам:) Питката е жесока, поздравления за страхотните предложения!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и весели празници :)
Ева, да ти е сладко с мен :)!
ОтговорИзтриванеДиана, много ти благодаря за пожеланията!
Леви, винаги си добре дошла!
Пепи, много се радвам, че ти се услади моето предложение!
Зиче, благодаря ти за милите думи! :)
Ева, думите ти ме ласкаят, радвам се, че съм предизвикала интереса ти към ястие, което не обичаш :))!
Хубава вечер момичета!
Само да попитам; нали на Бъдни вечер се яде постно или има някакво объркване? :) Иначе за Коледа или за нова година, когато вече не се пости, рецептите са идеални. Определено ще опитаме как се полузава :)
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Foodies, както съм написала, погачата е за бъдни вечер и жълтъка е по желание, но капамата е за любителите на месото без да я предлагам за бъдни вечер! За всекиго по нещо :)).
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Пепи си грабна ребърцето, а за мен от питката и сармите:) Фен съм и на зелеви и на лозови, тъй че никога не отказвам от който и вид да са:)
ОтговорИзтриванеЧудесна публикация и отново - много красиви снимки:)
Удоволствие е, човек да разглежда блога ти:)
Рецептите са страхотни. Погачата е ме впечатли, тъй като в момента съм на тема "погачи" заради идващото събитие - сватба. Понеже искам специално погачата за храма и другата за ресторанта да са домашна изработка. Въпреки че всички ме уверяват, че тези погачи така и няма да бъдат изядени, нито от нас нито от гостите нямало смисъл да се влага толкова труд, време и усилие, аз си настоявам на моето. Надявам се погачите ми да станат поне толкова красиви като на снимката и благодаря сърдечно за рецептата :)
ОтговорИзтриванеНапълно те разбирам, и аз предпочитам домашно приготвените погачи, и не само :)!
ОтговорИзтриванеПредполагам, че ще направиш една пробна преди повода за да видиш резултата и да усетиш тестото.
Но, все пак не забравяй, че този ден и твой и е най-важно да си отпочинала и спокойна, не се претоварвай!
Желая ти незабравим празник!