19.12.2011 г.

Погача за бъдни вечер и Капама с лозови сърми!

 Поднасям ви Погача, която е  подходяща за бъдни вечер, съобразена  с християнските пости! 
          Капамата е специално за любителите на месото! 
   


 Рецептата за погачата представлява  двойна доза на домашният хляб за хлебопекарана, който приготвям у дома!


Продукти за хляб в хлебопекарна:

  • 400 гр брашно
  • 250 мл вода ( прясно мляко )
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. суха мая или 16 гр ( 1/3 кубче) жива мая
  • 1 с. л.захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 жълтък за намазване по желание




Поставете монета за късмет!


 При  употреба на жива мая - в малка купа пригответе каша от маята, 3 -4 с. л  от брашното и 50 мл от водата, щипка захар. Покрийте сместа и я оставете  за 10 мин  на топло да удвои обема си. За ползващите хлебопекарна, първо налейте  водата,  добавете  брашното, сухата мая или кваса, захарта и солта. Внимателно поставете солта далеч от маята!
Настройте пекарната на програма за месене. След като тестото е втасало омесете на ръка и оформете по ваш избор. Намажете с разбитият жълтък с 2,3 капки олио за апетитна коричка. Оставете да втаса на топло докато удвои обема си. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.  След като питката е гототва я охладете на  решетка покрита с памучна кърпа.





                                    Капама!

Продукти за сърмичките ( 40 бр )
  • 1 стрък праз
  • 1 ч. ч бял ориз ( вместимост 300 мл)
  • 500 гр. кайма ( 50 % свинско 50% телешко )
  • 1 морков 
  • черен пипер, копър, сол 
  • 4 с. л. зехтин
Приготвяне на сърмите:
Нарежете на ситно праза, настържете моркова. В тиган загрейте мазнината, задушете за кратко праза, ориза, моркова и каймата. Добавете подправките и една ч . ч. топла вода. отстранете от котлона, след като се охлади сместа навийте сърмичките. 


Продукти между сърмичките:
  Тук може да импровизирате според вашите вкусови предпочитания. 
  • 200 гр свинска плешка
  • 200 гр. телешко месо
  • 200 гр. свински ребра
  • 200 гр. телешки ребра
  • салвия, чубрица, червен пипер и черен пипер
  • сол
  • вино
  • топла вода
 Нарежете месото на тънки флейки. Задушете ги за кратко заедно с ребрата в тенджерка с малко вода. Подправете задушеното месо и го подредете в глинен гювеч или йенски съд -  ред сърми, ред месо и т.н. Покрийте ястието  с топла вода  и  вино,  добавете за аромат червена суха чушка и разрязана на половин глава чесън.  Ако месото е по - шарено ( мазничко ) не прекалявайте с мазнината или не ползвайте!

Капама може да приготвите и с зелеви сърми, ако обичате добавете пилешко месо или суха наденица. Отново ще имате  малко калорична :)) но много вкусна вечеря!
Добър апетит!

20 коментара:

  1. Сърмичките и особено питката изглеждат страхотно вкусно. Замириса ми на празнична трапеза, планина, студ и червено вино.

    ОтговорИзтриване
  2. Усмивке, много ми харесва и питката, която така добре си украсила, и капамата.
    Сега... малко ме е срам, но ще питам :)) Какво е това интересното нещо на снимките с капамата на преден план? Малко ми прилича на царевица, но май не е?
    С пожелание за хубави предпразнични дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна е погачата! Перфектна за центъра на голяма маса, около която са се събрали близки хора и с много топло настроение посрещат наближаващата Коледа!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм... обожавам :) Отмъквам си от всичко по малко :)

    ОтговорИзтриване
  5. Или, и аз си представям вече коледната трапеза :).
    Инче, :)) много се радвам, че ме попита - слагам суха люта чушка и глава чесън разрязана на 1/2 за аромат!
    Дени, радвам се, че асоциацията с питката е толкова приятна!
    Еос, да ти е сладко :))
    Момичета благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво,Мариянче,страхотно украсена и богата на символика питка!Като едно истинско слънце грее!А ястието е великолепно,много го харесвам и аз!
    Чудесно празнично меню ни поднасяш!
    Остава да ви пожелая една много весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  7. Тъкмо си викам ей сега ще забъркам и аз питка като хората и с тая хлебопекарна ми отиде ентусиазмът:( Нямам си;-) Но за "постното" свинско и телешко, ще се погрижа:-) Много ти е ароматно, а и с тази чушчица...;-)
    Хубави празници, Марияна!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, благодаря ти за милите думи, последната ти питка е вълшебна!
    Мъхче, със " ръчната хлебопекарана " отново ще се получи. Аз от както имам този не заменим уред ми се получават питките, преди това само на вид ги докарвах :))!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусно и красиво, както винаги, Марияна! Отчупвам си от питката, хапвам една сърмичка, насладата е пълна... Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна празнична трапеза и съм очарована от питката - тематична, майсторски оформена и декорирана.
    От сърце желая слънце, здарве и берекет, много късмет и щастие в дома ти!
    Хубави празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. На тази трапеза бих седнала наистина с голямо удоволствие!
    Благодаря за насладата и празничното настроение, което създаде!

    Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
  12. Много вкусна публикация, Мариана! И в точното време, преди празника!
    Вземам си онова ребърце от чинията и ти пожелавам хубава вечер и весели Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Марианче,страхотна публикация мила БРАВО!
    Питката ти е прекрасна а месцето ароматно и примамливо.
    Прегръдки и хубава топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Мариянче, само ти можеш да поднесеш толкова красиво, семпло и стилно една подобна манджа като капамата ... чак на мен ми прияде, пък не обичам:) Питката е жесока, поздравления за страхотните предложения!
    Прегръдки и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ева, да ти е сладко с мен :)!
    Диана, много ти благодаря за пожеланията!
    Леви, винаги си добре дошла!
    Пепи, много се радвам, че ти се услади моето предложение!
    Зиче, благодаря ти за милите думи! :)
    Ева, думите ти ме ласкаят, радвам се, че съм предизвикала интереса ти към ястие, което не обичаш :))!
    Хубава вечер момичета!

    ОтговорИзтриване
  16. Само да попитам; нали на Бъдни вечер се яде постно или има някакво объркване? :) Иначе за Коледа или за нова година, когато вече не се пости, рецептите са идеални. Определено ще опитаме как се полузава :)

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  17. Foodies, както съм написала, погачата е за бъдни вечер и жълтъка е по желание, но капамата е за любителите на месото без да я предлагам за бъдни вечер! За всекиго по нещо :)).
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  18. Пепи си грабна ребърцето, а за мен от питката и сармите:) Фен съм и на зелеви и на лозови, тъй че никога не отказвам от който и вид да са:)
    Чудесна публикация и отново - много красиви снимки:)
    Удоволствие е, човек да разглежда блога ти:)

    ОтговорИзтриване
  19. Рецептите са страхотни. Погачата е ме впечатли, тъй като в момента съм на тема "погачи" заради идващото събитие - сватба. Понеже искам специално погачата за храма и другата за ресторанта да са домашна изработка. Въпреки че всички ме уверяват, че тези погачи така и няма да бъдат изядени, нито от нас нито от гостите нямало смисъл да се влага толкова труд, време и усилие, аз си настоявам на моето. Надявам се погачите ми да станат поне толкова красиви като на снимката и благодаря сърдечно за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  20. Напълно те разбирам, и аз предпочитам домашно приготвените погачи, и не само :)!
    Предполагам, че ще направиш една пробна преди повода за да видиш резултата и да усетиш тестото.
    Но, все пак не забравяй, че този ден и твой и е най-важно да си отпочинала и спокойна, не се претоварвай!
    Желая ти незабравим празник!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...