22.12.2011 г.

Коледен сладкиш "Корона с кайсии и марципан"

Коледен сладкиш "Корона с кайсии и марципан"
След като зърнах " Корона с кайсии и марципан " от Коледният брой на списание Good Food, не се замислих а го  приготвих на мига.  Рулото е с мека консистенция, плодов пълнеж  топящ се в устата, с нежен аромат на марципан допълващ неустоимия му вкус!





Продукти:
За тестото:

  • 250 гр. брашно
  • 50 гр. мако масло
  • 150 мл. пълномаслено мляко
  • 10 гр. суха мая
  • 1 ч.л сол
  • 1 голямо разбито яйце
За пълнежа:
  • 120 гр сушени кайсии, нарязани
  • 150 мл портокалов сок или сок от праскови 
  • 2, 3 с. л. уиски 
  • 90 гр. масло
  • 70 гр. кафява захар
  • 35 гр.  брашно
  • 60 гр. стафиди
  • 65 гр. нарязани орехи или бадеми
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 200 гр марципан
За глазурата:
  •  50 гр кайсиев мармалад или  сладко от боровинки 
  • кондензирано мляко или пудра захар смесена с вода до течна глазура


Приготвяне:


Една нощ преди приготвянето на рулото сложете кайсиите и стафидите в сока и уискито да се накиснат.  
 За тестото - Смесете всички продукти за тестото в купа и замесете тесто за около 10 мин. За тези, които ползват хлебопекарна, изсипете в тавичката всички продукти и нагласете програма за месене. Не е нужно да изчакате цялата програма, необходимо е продуктите да се обединят.  Оставете тестото да втаса на топло за 1 час.







   












За пълнежа:

Отцедете кайсиите и стафидите.Разбийте маслото и захарта на крем, добавете кайсиите и стафидите, брашното, орехите и портокаловата кора.Разточете втасалото тесто на правоъгълник, около 25 - 30 см. Разпределете сместа за пълнежа, след това нарежете марципана на ситно и го разпределете равномерно. Навийте на руло, без да го притискате , срежете го на половина по дължина, като оставите единият край неразрязан. Усучете двете половини  и ги завийте на кръг върху хартия за печене. Оставете го да втаса за 1 час.





Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 мин, докато добие тъмно кафяв цвят. Пет минути преди приключване на печенето намажете сладкиша с плодовото сладко и върнете във фурната за да го глазирате. Охладете и декорирайте с кондензираното мляко  Този сладкиш е прекрасно допълнение към коледната ви трапеза!












10 коментара:

  1. Наистина е неустоима короната, Марияна, не се и учудвам, че веднага те е грабнала рецептата! Изглежда вълшебно, а последната снимка е направо разтапяща сетивата!
    Весели и уютни празници! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Истинско коледно пиршество е този венец,Мариянче!Невероятен и много красив!С толкова богата плънка ще е една неустоима прелест!Много,много ми харесва!

    Пожелавам весела Коледа!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария,
    Роси,
    много се радвам, че ви се услади и на вас Короната!
    Хубав ден ви желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариянче, прекрасна е короната! Богата, красива, истинска корона! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Приказен венец Марианче си ни поднесла.Толкова богат на аромати ,истинско празнично бижу.
    Щастливи празници мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Уау, прекрасен венец,който би красил достойно всяка празнична трапеза!
    И какъв разкош от аромати, цветове и вкусове!

    Сърдечен поздрав и вълшебна Коледа,Мариянка

    ОтговорИзтриване
  7. Това със сигурност е страшно вкусно.
    Харесват ми продуктите и начина, по който са комбинирани.
    Весели празници, Мариянка.:))

    ОтговорИзтриване
  8. Много готина корона:-)
    Нямам вече сили за нови идеи за Коледа, иначе щях да я направя и аз;-)
    Благодаря ти, Марияна, все пак Коледи ще има още, ще я направя друг път;-)

    Прекрасни празнични дни ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  9. Марианче, много обичам да влизам в твоето блогче,.....защото си пълна с идеи! Невероятно креативна си! Много ми хареса това твое ново изкушение! Никога не съм съчитавала марципан с плодове и....намирам идеята за уникална! Благодаря ти!
    Желая ти от сърце много красива и щастлива Коледа и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красива корона!:) Като един фен на кайсиите, мисля е точно за мен!:)Изглежда превъзходно!
    Чудесни снимки и много ароматни:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...