17.10.2011 г.

Паламуд на фурна и Багети - Вероника!

Месец октомври е сезона на паламуда. Пържена или на скара това е много вкусна риба с плътен вкус. Предлагам  ви моя вариант за паламуд на фурна.      




Важно е  когато купувате прясна риба тя да е с бистри очи, хрилете да са ярко червени  и кожата на рибата да е лъскава. Почистете вътрешностите на паламуда добре, отстранете всички ципи и следи от кръв, отстранете хрилете. За добрия вкус на рибата е важно тя да е добре почистена.


                    Така изглежда пресния паламуд.


Продукти за две риби:
  • 1 срък праз
  • 4 - 5 пресни домата ( може  консервирани )
  • 4 скилидки чесън
  • девисил
  • копър
  • черен пиер
  • 1 бр. бахар
  • 1 дафинов лист
  • морска сол
  • олио
  • 1 чаша бяло вино
Предварително изварете доматите, обелени и нарязани на кубчета. В нагорещен тиган задушете ситно нарязани праза и чесъна, добавете изварените домати. Прибавете девисила, бахара, дафиновия лист или друга подправка, която харесвате. Поставете рибите в  тавата, поръсете ги със сол и пипер, залейте с доматения сос, виното и олиото , поставете стръкчета копър и  резени лимон.
Печете рибата покрита с фолио в предварително загрята фурна на 180* С  за 20 - 25 мин.




Много бърза, полезна и вкусна вечеря. Опитайте, докато на пазара все още има пресен паламуд.
Тази рецепта
може да  приготвите също с филе от бяла риба, скумрия, лефер или ципура.














                               <>   <>  <>



Готови за изпичане.
За любителите на домашно приготвен хляб съм подготвила най - вкусните багети, според синът ми! След като зърнах тази снимка си обещах да ги приготвя. Резултата беше зашеметяващ! Надявам се да ги пробвате, много са лесни и бързи. За тези, които не умеят или нямат време да месят тази рецепта е подходяща. Спазвах всички количества за продукти и препоръки на Вероника, както винаги се получи уникална вкусотия.






Поръсени са с бял и черен сусам за чар !
Прекрасно се допълва вкуса на пухкавите отвътре и хрупкава коричка багети, с домашно изсушени домати и козе сирене!







15 коментара:

  1. Мариянка,страхотни снимки!Подминавам рецептата за риба:)...и опаа,невероятни багети!
    Благодаря за идейката!Стават за въглехидратния ден в диетата.
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, специално за теб и други "фенове" на рибата снимах тези вкусни багети! :))
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. All your dishes look great but as I realy realy love fish thsi one here is best for me;)

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам и риба, и багети! Страхотно са се получили и двете ястия:)
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  5. Красота! Любимата риба в компанията на още изкусително вкусните багети. Поздравления, Марияна! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страшно вкусно изглежда всичко! И снимките са страхотни!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, че вкусно е отново при теб,Мариянка!


    Сърдечен поздрав и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Dzoli many thanks for your opinion. Cakes are beautiful, but you to have dinner:)))
    Траяна,
    Ева,
    Дени,
    Леви,
    Много се радвам, че ви се осладиха моите предложения.
    Хубава вечер дами!

    ОтговорИзтриване
  9. Просто са неустоими- много обичам паламуд, а сега му е баш времето:-) Багетите изглеждат толкова ароматно, а и тези домашни сушени домати.... догодина непременно ще пробвам да си направя;-)
    Хубава вечер,Марияна!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъхче, много се радвам, че обичаш паламуд.
    Не пропускай да си изсушиш домати другата година, божествени са!

    ОтговорИзтриване
  11. Мариянче,рибката е страхотна!Какво вкусно филенце си отделила в порцията!
    А багетките са мечта-чар имат в изобилие!
    С козето сиренце,което залюбих и аз от това лято/едно от предимствата да заживееш на село :)/,се връзва идеално с цялата картинка!

    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно меню, браво.
    Всичко е перфектно приготвено и съм убедена, че всички, които са опитали тези твои предложения, са си облизали пръстите.:))

    ОтговорИзтриване
  13. Рони, благодаря ти, за рецептите които споделяш с нас и за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен1.12.2011 г., 7:44:00

    Страхотна си ,Мариянка.Всеки път когато разглеждам блогът ти се забавлявам много-ястията са не само красиви, но и тези които съм провала, мога да кажа сташно вкусни и интересни.Много изтънчен вкус и при снимките.Просто мнооооого се кефя.Успех ти желая,защото знам с какъв ентосиязъм и удоволствие ги създаваш.Жули

    ОтговорИзтриване
  15. Жули, много ти благодаря. :))Целувки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...