10.11.2011 г.

Пай със сини сливи и цитрусов аромат

Тази есен се възползвахме  от топлите дни през учебната ваканция на децата. Посетихме с. Костенковци, там отседнахме в прекрасни каменни  къщи, в скандинавски  стил. Различния подход на дизайнера ни накара да се почувстваме като в приказка. За наш късмет времето ни дари с възможността да се насладим на природата.
Вдъхновена от обстановката и  наличните плодове, почерпих приятелите си с този ароматен   плодов пай!







  

Продукти за тестото:
  • 380 гр. брашно
  • 160 гр. твърдо масло
  • 200 мл студена вода
  • щипка сол


В малка купа разтворете солта във водата. Поставете брашното и маслото в друга купа и го размесете, докато получите ронлива смес. Прибавете водата към брашнената смес. Омесете тестото добре, докато получите малка топка.  Охладете тестото за 30 мин.
  

Продукти за плодовата  плънка:

  • 5 - 6 едри сини сливи
  • настъргана кора от 1/2 портокал
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • сока от 1/2 портокал
  • 3 - 4 лъжици кафява захар ( сладостта определете по ваш вкус )

Почистете сливите от костилките. Нарежете ги на четири  парченца по дължина. Смесете ги с останалите продукти в тенджера. Сместа е нужно да ври, на слаб котлон, при постоянно бъркане, около 15 мин. 



                                                        Приготвяне на Пая:


Затоплете фурната на 180* С. Разделете тестото на две топки, едното малко по - голямо от другото.Увийте по - малката топка  и я върнете в хладилника.
На леко набрашнена повърхност разточете по - голямата топка в кръгла форма с диаметър 28 см. и дебелина около 0.3 см. Разпределете тестото в тава с диаметър 22 см.


Изсипете охладеният плодов пълнеж върху тестото и го разпределете равномерно. Разточете останалата част с диаметър 30 см. Разрежете тестото на 14 ленти с ширина 1, 5 см. Наредете лентите с интервал 2,5 см. помежду им. Поставяйте едната лента перпендикулярно на останалите ленти.



Подрежете излишните им краища. Залепете ги и накъдрете леко края на тестото. Печете пая 30 - 35 мин докато се зачервят краищата.







                                 <>  <>  <>

 Представям ви, награди  споделени с мен от невероятни блогъри, кулинари и приятели.

Роси
Ина
Мони
Лети
Пипилотка
Благодаря ви момичета :)!


Предавам ги с много топли чувства и пожелания за творческо вдъхновение на:

ЛИНА
ЛЕВИ
МАРИАНА
МЪХ
КАТЕРИНА

ДЕНИ
ВИЛИ КОНОВА

САБИНА
ЕЛИ

2.11.2011 г.

Пиле с кокосово мляко и карамелизирани портокали.

Днес ви поднасям пиле с екзотичен вкус и аромат! С плодовия си привкус, приготвено без мазнина, това ястие е бърза и разнообразна вечеря!



Продукти:

  • 4 бр. пилешки гърди
  • 150 мл кокосово мляко
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • сока от 1/2 лимон
  • 1 ч. л. къри
  • щипка сол
Гарнитура:
  • 1 портокал
  • 1 с . л. кафява захар
  • 30 мл. уиски 
Приготвяне:
В купа смесете продуктите за марината. Разрежете пилешките гърди през средата по ширина. Начукайте ги леко с дървен чук. Ако желаете нарежете месото на филенца. Потопете месото, покрийте го и го оставете да престои в хладилника през нощта.
Загрейте тиган с незалепващо покритие, поставете филето да се изпече, обръщайте периодично. *За крехко и сочно месце:
Проверявайте месото, като с остър нож го пробождате, соса не трябва да е с червен цвят.

Нарежете портокала на шайби с дебелина 1 см. Поставете ги в загрят тиган, след като се зачервят ги обърнете. Поръсете ги с захарта и уискито. 

  С останалото количество от кокосовото мляко, можете да приготвите задушени сезонни  зеленчуци   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...