21.05.2013 г.

По женски :)




Няколко момичета, аромат на череши, вино, шоколад и сладки приказки по женски.





 Зеленчуков киш.




За първи път приготвих Киш за моите близки със сьомга и лапад, но да си призная комбинацията на риба с яйца не ми допадна, а масленото тесто  ми е любимо.



Тестото адаптирах от Cooking Tiki 
  • 100 гр. бяло брашно
  • 100. гр. ръжено брашно
  • 50.гр. брашно от нахут
  • 1 яйце
  • 120 гр. масло (студено)
  • 2 с. л.   студена вода 
  •  щипка сол
Приготвяне на тестото:

  Омесете брашното с маслото, докато се получат трохи, добавете яйцето, водата и солта. Готовото тесто опаковайте в домакинско фолио и охладете за 15 - 20 мин.  Загрейте фурната на 180 С. Разстелете тестото, като го притискате с длани в подходяща тавичка, покрийте с хартия за печене и посипете с бобови зърна, печете 20 минути отстранете боба и печете още 5 минути за вкусна коричка.





Продукти за плънката:
  • 2 малки тиквички
  • 1 ч.ч. замразен зелен боб
  • 2 яйца
  • 100 гр. крема сирене
  • 100 гр. бяло сирене
  • 50 мл. прясно мляко
  • 5,6 чери доматчета
Приготвяне:

Нарежете тиквичките, сотирахйте ги в малко зехтин заедно с боба. Разбийте яйцата заедно с двата вида сирене и млякото. Сипете всички продукти в изпечената маслена кора, подредете доматчетата и изпечете за 20 минути до златиста коричка. Поръсете с пресен босилек.

Много вкусно и засищащо ястие!



Рибни Хапки.

Продукти:
  • 4 бр. Тортиля 
  • 150 гр. крема сирене
  • 1 голямо, добре узряло авокадо
  • 150 гр. пушена сьомга
  • сока на 1/2 лимон
  • пипер меланж 
Приготвяне:
Обелете и намачкайте с вилица авокадото и лимоновият сок, добавете сиренето. Намажете питките със сместа, поръсете с рибата и пипера, завийте на руло и нарежете.





 Френски макарони, на вид не са много успешни, но вкуса им беше възхитителен.
Крема е от прясно черешево сладко с маскарпоне и крема сирене.


Домашни бонбони



И специално за всички шоколици Брунис с черешова бира и шам фъстък.



 Продукти: адаптиран от Ирина Купенска

  • 150 гр. шоколад 65%
  • 100 гр. кафява захар
  • 100 гр. бяла захар
  • 50 гр. масло
  • 2 яйца
  • 150 мл. черешова бира ( тя ми е подарък от Белгия, може да замените с черна бира)
  • 65 гр. брашно
  • 45 гр. какао
  • шепа череши ( почистени от костилки) и шам фъстък за поръсване





Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 С. Намаслете дъното на правоъгълна тавичка  с размери 20-25 см. и покрийте с хартия за печене, намаслете и нея, поръсете с какао.
На водна баня разтопете шоколада и маслото,  към тях добавете двата вида захар и бъркайте до нейното разтваряне. ( ако захарта не се разтопи напълно не е фатално). Отстранете сместа от котлона.
Добавяйте яйцата едно по едно до пълното им усвояване,  добавете бирата и накрая прибавете брашното и какаото. Изсипете сместа в тавичката и поръсете с черешите и ядките.
Печете 20 - 25 минути, проверете с клечка за готовност, по нея трябва да полепнат трохи, това означава, че десерта е готов. Охладете и нарежете на квадрати.


И за финал торта,  за която се вдъхнових отново от Ирина Купенска, като спазих точните пропорции  на блата,  пълнежа е пълна импровизация за вкусовете и грамажа на мусовете. Имах притеснение в определен момент дали ще се получи разрез, но след една нощ престой на тортата в хладилника резултата е на лице!


Блата е уникално вкусен, остана ми количество от декориращата паста и я добавих към частта за дъното на тортата и сърцевината, като я обогатих с есенция от шам фъстък. 


Основния мус е черешов, които приготвих, като банановият мус от тортата за осми март.
Сърцевината е от шоколадов мус с ядки шам фъстък, есенция за подсилване на аромата и свежи череши, които затрудняваха перфектния разрез.


И за финал пудинг ванилия спаси моята импровизация относно недостатъчното количество кремове!



24 коментара:

  1. Охххх беееее Марианче.... искам и аз да ти дойда на гости :-D:-D Страхотно е всичко ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, чакам те, ще проявя по-голямо търпение за френските макарони, за такъв майстор като теб!

      Изтриване
  2. И аз, и аз :))
    Браво, размечтах се.

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам какво да кажа... Всичко изглежда невероятно! Зеленчуковият киш е като нарисуван, рибните хапки са ми голяма страст, браунисът сочен и пленителен, а тортата гледах няколко минути и се кокорих! Невероятна е! Иска ми се и аз да бях на партито :)
    Поздрави, Мариянче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, Благодаря ти за милите думи, искаше ми се повече време да отделя за тортата, но много дини под една мишница хванах :)

      Изтриване
  4. Мариянка, думи нямам да опиша възхитата си... Направо си страхотна! Всичко е толкова вкусно, изпипано и толкова приятно по женски... Ех, размечтах се.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, Благодаря ти за милите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Ехаааааааа всичко това много ме изкушава, нищо че макароните нямали вид (важен е вкуса все пак)!! Дали да не се присъединя и аз към гостито!? Поздрави, целувки и прекрасен ден Мариянче!!

    ОтговорИзтриване
  6. О, не, това е прекалено, кое от кое по-прекрасно и вкусно, а стомахът ми е протестира, гледайки тази кулинарна приказка, не е честно...Кога е следващото събиране по женски, та да се самопоканя към Бургас? Прегръдки, Мариянка!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, винаги си добре дошла, благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  7. Добра среща и много вкусна е била :)
    Всичко е много апетитно, Марианка, брауниса ми остава в сърцето :)
    Поздравления, чудесно си се справила с почерпката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е Пепи, знам вече с какво да те спечеля освен сочна пържолка :)
      Благодаря ти, за милите думи!

      Изтриване
  8. Мариянка, чудесно меню и перфектно изпълнение!
    Хареса ми основата на киша :)
    Тортата е много красива цветово, а за вкуса само мога да се облизвам!
    Поздрави и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за високата оценка, основата на киша е супер а със сместа импровизациите са необятни!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Марияна, поздравления за прекрасните изкушения на масата! Много вкусни и изключително красиви! Наистина ще е удоволствие човек да бъде гост на такъв домакин! Дано нямаш нищо против, че пиша на "ти", това виртуално пространство сякаш сближава, колкото и да е страннно...
    Още веднъж поздравления и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, благодаря ти за милите думи, да наистина е странно виртуалното сближаване, но понякога води до истински приятелства и на живо :)
      Хубави празници!

      Изтриване
  10. Мариянка,прекрасно меню.Завиждам благородно на дегустаторките.:)Всичките вкусни изкушения ми харесаха и киша и рибните хапки и макароните с черешово сладко и маскарпоне.Тортата е страхотна а браунса с черешова бира,шам фъстък и череши си е направо неустоим.Страхотна почерпка Мариянка.Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много си мила, благодаря ти! И аз им завиждам чак, от приготвяне и опитване не мога да се насладя да ястията :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Поздравления, Мариянка - както винаги страхотна!
    Впечатляващо меню, прекрасен избор и страхотно изпълнение,
    убедена съм, че гостите ти са били очаровани...
    Снимките са невероятни, представям си вкуса и атмосферата...
    Отново комплименти, с пожелания за хубави майски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Марианче думи нямам да изкажа възхитата си, страхотно меню и перфектно изпълнение ... искам и аз по женски ... макар и виртуално :)
    Прегръдки и усмихнат уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  13. Мариянче,
    едно такова женско парти, никак не бих отказала.
    Всичко е чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Всичко е възхитително, поднесено с финес!Очите ми останах в шарената тортичка, такива мусове са ми на сърцето и мерака:)!Поздравления, Марияна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...