Днес съм ви подготвила много богата публикация - три торти и гостуване в любим кулинарен блог.
Торта за моето момче, за празника св. Валентин!
Рецептата е на Ева Тонева, торта с много богат лешников вкус в хармония с пухкави какаови блатове.
Торта за Рожден ден
Тази торта приготвих специално за на наш много близък приятел.
Рецептата за нея е:
Блатове : Торта за 8-ми март ( рецептата по долу)
Крем: "Торта Винтидж" - замених шампанското с малиново вино и малините с ягоди
Шоколадовата декорацията е отново вдъхновение от Ева Тонева
размери на тортата 26 см. - 13 см.
Торта за 8-ми март.
Тортата за 8-ми март приготвих след специална покана за гостуването ми в любим кулинарен блог. В това райско кътче на вкусно и домашно приготвената храна, може да намерите голямо разнообразие от красиво поднесени ястия от световната кухня, рецепти за всеки християнски или национален празник и още много апетитни, съблазнителни и изкушаващи ясти. Можете да се разходите по едни от най- красивите места в България и Европа. Насладете се на това уютно, ароматно и красиво място " my candy kitchen "
За мен беше огромно удоволствие да съм гост на толкова мил и талантлив блогър, да съм редом в "Канапе" с едни от най - любимите ми кулинари от които черпя вдъхновение! Кате, благодаря за жеста и оказаната чест!
Ароматна с фин плодов мус, парченца свежи плодове, шоколад и какаови блатове напоени с бакарди. Декорирана в нежен, романтичен винтидж стил с любимите ми божури.
- 6 големи яйца
- 200 гр. захар
- 150гр. брашно
- 30 гр. какао
- 2 ч. л. бакпулвер
- 50 гр. царевично нишесте
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 С. Поставете хартия за печене в съда които сте приготвили: в случая съм използвала две тавички от 20 см. и две тавички от 8 см. ( метални кутии от бисквити ) Намажете с мазнина дъното и стените на съдовете. Разделете жълтъците и белтъците от яйцата, разбийте белтъците на пяна, постепенно добавете захарта до получаване плътен крем. Добавете леко разбитите жълтъци, като бъркате с дървена лъжица или силиконова шпатула, добавете останалите сухи съставки ( пресети предварително). Разпределете сместа на равни количества в тавичките и печете 20 - 25 мин. След изпичането на блата го оставете да изстине във формата за 5 мин. извадете го и поставете върху метална решетка да се охлади напълно. Разрежете блата на две равни части с къдрав нож, ако печете в една форма блата позволява да се нареже и на три части.
Бананов мус:
- 4 банана - 400 гр. плод без кора
- 500 мл. сметана
- 200 гр. кондензирано мляко
- 15 гр. желатин
- 200 - 300 гр. ягоди
- парчета от любимият ви шоколад
- бакарди или друг ароматен алкохол за сиропиране на блата
Накиснете желатина, разтворете според указанието на опаковката. Пасирайте бананите, в подходящ съд ги затоплете с 200 мл. от сметаната, прибавете бъркайки разтвореният желатин и оставете сместа да изстине, като разбърквате периодично. Разбийте останалата сметана с кондензираното мляко. Когато банановата смес е напълно охладена я прибавете към битата сметана, като бъркате внимателно с дървена лъжица. Охладете сместа в хладилника, като бъркате периодично докато крема пада тежко от лъжицата.
Измийте ягодите, отцедете ги добре и нарежете на едри парчета.
Сглобяване на тортата:
В метален ринг, поставете част от блата, сиропирайте го равномерно ( ако декорирате тортата с фондан блата не трябва да е много напоен) поставете част от крема, поръсете с нарязаните ягоди и шоколада, покрийте ги с още малко крем, така редувайте до изчерпване на продуктите. За да сглобя втория етаж използвах кутията, в която изпекох блата, като поставих домакинско фолио от вътре. Поставете готовата торта за охлаждане в хладилника за 12 ч.
Шоколадов ганаж за измазване на тортата: адаптиран от тук
- 250 гр. шоколад 65 %
- 1 с.л. масло
- 500 мл. сметана 35%
*Ганаша пригответе от предния ден. Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото. Поставете сметаната в огнеупорен съд и я затоплете до момента преди завиране. Постепенно изливайте шоколада към сметаната, като бъркате бавно до получаване на хомогенна смес. Оставете ганаша на стайна температура и го бъркайте периодично. Измажете тортата с охладения ганаш, върнете отново във хладилника и повторете измазването докато постигнете желания ефект за гладка торта.
Божура изработих от метална форма, която оформих сама с клещи.
Декорирайте тортата по ваш избор, може да я поръсите с цветни или желирани бонбони,или да поставите свежи пролетни цветя!
Отново уникални торти, декорация, а сигурна съм и вкус! Страхотна си :)
ОтговорИзтриванеКъсметлии са твоите близки, Усмивке, късметлии :)
ОтговорИзтриванеЧудесни торти и декорация, особено последната, която видях вчера при Катюшата.
Много талантливи ръчички имаш, много :)
Прегръщам те сърдечно, майсторице :)
Всичко е прекрасно тук-и като вкус и като дизайн....
ОтговорИзтриванеПоздрави,Марианка!
Възхищавам ти се, царица си и на дизайна, и на поднасянето, а сигурна съм, че и на вкус ще са неустоими. Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеМариянче, взе ми ума, направо! Тази публикация, с толкова много красота, вкус и най-вече емоции... празници, рожденни дни, гостуване, да събереш всичко това на едно място - може да ни донесе само истинска наслада! Честити всички празници, рожденника да е жив и здрав, вие да сте все така влюбени и обичащи се! Благодаря ти, сърдечно ти благодаря за прекрасните думи за мен и на финал благодаря на малките ръчички, че са ми дооформили божурчето - точно така ми го запази! Прегръщам те и се надявам скоро да си пием кафенцето на някой шезлонг:)
ОтговорИзтриванеМариянка, не мога да избера по- по- най красивата от твоите три торти днес! Всичките са толкова красиви, толкова нежни, толкова подмамващи с вкус......Прекрасни като ръката, която ги е създала!
ОтговорИзтриванеВъзхищавам се на жени с такъв фин поглед и точна ръка. Плодовата торта ми е супер, ама супер любима!!!!! Щастливи са твоите приятели!
Определено е трудно да се класират тези торти. Затова мисля, че всяка си е за първо място според конкретния случай. А на щастливците (опиталите ги) честито и да им е сладко!
ОтговорИзтриванеНаистина са прекрасни тортите.
Поздрави!
Уауу как ми се ще сега пред мен да една от тези страхотни торти и трите са страхотни, много красиви, изискани, вкусни и различни, поздравления за майсторството Мариянче!
ОтговорИзтриванеСлънчеви и усмихнати дни ти пожелавам :)
Прекрасни торти,Мариянка!
ОтговорИзтриванеИ декорирани перфектно!
За вкуса е излишно да говорим!!!!!
Поздрави!
Разкошни са и трите тори, Марияна! Благодаря за доверието и се радвам на резултата! Сърдечни поздрави! ;)
ОтговорИзтриванеРазкошни! Не мога да кажа, коя ми харесва повече :)
ОтговорИзтриванеМайстор си, Мариянка!
Мариянка, не зная коя най-много ми допада от трите торти, всяка е толкова чаровна и вкусна! Поздравления! Лека нощ!
ОтговорИзтриванеМариянка,и аз съм за пореден път удивена от красивите торти,които извайваш!Тортата за гостуването ти както казах и преди е много шик,а тази с плодовете пък толкова свежа и богата на цвят и вкус,сърчицето несъмнено носи любовен заряд и вкус!Отново ни предлагаш една неустоима тортена фиеста!Усмихнат да е днешният ден! :)
ОтговорИзтриванеМариянка,, аз също харесах и трите, но средната я върха- не съм виждала подобен разкош, дето има цялото изящество, което трябва да притежава една торта, вкусът, който сънувам и тази различна визия, дето те убеждава, че по-хубаво от домашно приготвена торта-няма;)
ОтговорИзтриванеПоздрав!
И моите комплименти, Мариянка,
ОтговорИзтриванене мога да си избера фаворит -
отдавна не съм виждала такава тортена феерия от красота, фантазия и разкош!
Благодаря за удоволствието,
поздрави, още много поводи и вдъхновение, Диана
No se cuál elegir todas están maravillosas y deliciosas ,un gran trabajo de maestría,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеМариянче, ти не си човек просто- извънземна си.
ОтговорИзтриванеКога ти беше просто хоби и правеше първи плахи стъпки, кога се изкачи толкова високо в сладкарското изкуство... нямам думи...
Браво!
Искрено се радвам на твоите публикации, на успехите ти и на развитието ти.
Прекрасна си- и като кулинар, и като личност!
Мариянка, страхотни торти! Средната ми е любима,обичам такива леко уж небрежни с изобилие от плодове.И знам разбира се, че макар да изглежда почти недокосната, че има "работа по нея".
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Толкова красота на едно място :) И трите торти са ми фафорити :) Добре биха стояли на трапезата ми … обаче третата ще си остане само непостижима мечта :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за уменията ти Мариянче!