25.03.2013 г.

Пълнени калмари със зеленчуци и сирена.

За любителите на морските дарове, предлагам много лесна и бърза рецепта за пълнени калмари. Приготвих я с пресни бейби калмари и по-големите бели туби - почистени. Рецептата може да променяте според вашият вкус и любими продукти.

Калмари туби - приготвени на оребрен тиган.

Бейби калмари.

Количеството продукти е приблизително:

  • 18 бр. бейби калмари или 8 бр. бели туби
  • 4 стръка пресен лук
  • 3,4 бр. моркова
  • 1,2 бр. тиквички
  • 1/2 ч. ч. сварен грах
  • 100 - 150 гр. бяло сирене
  • 50 гр. сирене гауда
  • 50 гр. сирене ементал
  • 20 гр. синьо сирене
  • 3 скилидки чесън
  • 10 бр. чери доматчета
  • розмарин, босилек или копър
  •  1/2 ч.ч. бяло вино
  • зехтин
  • кората и сока на един лимон


Приготвяне:

Почистете  бейби калмарите  от вътрешностите, хрущялите и очите.



Белите туби се продават почистени, по възможност купете пресни - охладени.

Нарежете зеленчуците на ситно, в малко зехтин сотирайте първо лука, прибавяйте по етапно  морковите, тиквичките, граха  скилидките чесън и подправки по ваш избор. Не бъркайте постоянно зеленчуците, оставете ги да придобият златист загар в зехтина. Оставете сместа да се охлади
В купа настържете сирената и ги смесете с охладената зеленчукова смес.
Напълнете  калмарите, ( не  на пълно )   затворете ги с клечка за зъби.

В тиган загрейте виното и зехтина, прибавете сока и кората от лимона, доматите чери и розмарина или босилека. Подредете калмарите, гответе ги по 3,4 мин. от едната страна за бейби калмари и 5,6 мин за бели туби. Ако течността се изпари добавете още малко вино.




 



23 коментара:

  1. Чудни са! И с едно винце бяло как биха ни се усладили...
    Страхотна рецепта, Мариана, и макар че предимно ям морска храна навън, ще си запиша рецептата. Тези красавци с радост бих си ги приготвила и сама.
    Поздрави и честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря ти, ще се радвам да опиташ рецептата :)

      Изтриване
  2. Непременно ще опитам, Мариянка :) аз ги пълня с ориз, твоите са по-различни и определено ще ни харесат!
    Поздрави и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, надявам се да ти допаднат, идеята за рецептата е на моят съпруг, хапвал ги е в Мексико :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотни са, у дома сместта е различна, ама все не сколасваме да ги снимаме! Хубава седмица! И честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, честит празник! Очаквам и твоята рецепта за пълнени калмари :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Обожавам такива неща и понеже туби често купувам, другият път ще открадна малко от порциите на децата, за да си направя такова изкушение! Благодаря, Мариянка!

    ОтговорИзтриване
  5. Марте, да си откраднеш повече, че много ще ти хареса :)
    Хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
  6. Уникално вкусна гозба,направо ме разконцентрираш преди лягане,мила!Много обичам калмари,благодаря за рецептата!Честит и благословен празник за цялото ти семейство,Мариянка!Много обич да има в дома ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роска!
      Много обич и за вас!

      Изтриване
  7. Красиво, вкусно и ароматно ястие, което ми нашепва за морето... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, докато публикувах снимките точно това си мислих - лятна атмосфера, а на вън зимно време, но скоро ще се стоплим :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Благодаря, Траянче, радвам се, че ти харесват калмарите :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Мариянка, много интересна рецепта, пълнила съм с ориз и разни неща в добавка, но със сирена не съм.Следващия път ще опитам твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Много обичам морски дарове, но така и не съм опитвала калмари (все още). Но твоето предложение още веднъж ме приканва да поправя пропуска.
    Поздрави, Мариянка!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно изглеждат, Мариянка!
    Аз все още не съм се престрашила да сготвя собственоръчно калмари.
    Но като гледам снимките ти, се изкушавам :)
    Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Hi I'm Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes
    from 1 to 10.

    There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog.

    It's easy, fast and fun. The best Photo recipes will be here.

    I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo.

    You are able to see your stats:

    -Number of visits to your blog from Fooduel.com.
    -Number of votes received every day
    -Number of votes received by each category
    -Number of votes for each grade (1-10)
    -Number of votes for each recipe.

    Look this example of one profile stats: http://fooduel.com/stats1.png

    We would love that you participate with some recipe.Look Amazing!

    Regards

    http://www.Fooduel.com

    ОтговорИзтриване
  13. Обичам калмари, пълнени съм правила веднъж или два пъти, но твоите изглеждат фантастично! Страхотна и богата рецепта, Мариянка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Това нещо е много екзотично за мене, но ще се прежаля, ако ти ми го направиш :)), само не ми казвай какво e, когато ми го сервираш :))
    Признавам, че нарязано изглежда добре, макар че калмарите в суров вид ми изглеждат доста... страховито, да речем :))

    Прегръдки, Усмивке :)

    ОтговорИзтриване
  15. Суупеер.Не съм по морската храна,но когато видях рецептата ти,взех да преглъщам .Изглеждат страхотни и са сигурно вкусни.Уникална си,Мариянкооо.Целувки,Жули

    ОтговорИзтриване
  16. Ухаааа.Непременно ще пробвам.Приядоха ми се ,въпреки че не съм най-големият фен на морски дарове.Страхотна сии.Жу

    ОтговорИзтриване
  17. Бързо да се връщаш и пак да ми ги сготвиш, чуваш ли?
    УНИКАЛНИ!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...