21.01.2012 г.

Кейк " Бейкуел "

 След  Шоколадовото  изкушение, което ви представих в последния пост,  днес ви поднасям  плодов десерт с наситен вкус на ядки, ароматен и много лесен за приготвяне.


Адаптиран от Good Food





Продукти:

  • 140 гр. смлени сурови бадеми
  • 140 гр. меко краве масло
  • 140 гр. кафява захар
  • 140 гр. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер 
  • 2 яйца
  • 250 гр. капини ( разполагах с замразени малини )
  • 1 ч.л. течна ванилия
  • 2 с. л. филирани бадеми
  • пудра захар за разкош
  • настъргана кора от един портокал 




Загрейте фурната на 180 градуса ( 160 с вентилатор ). Застелете с хартия за печене и намаслете  20 - 22 см. тавичка . Разбийте в кухненски робот или с миксер смлените бадеми, маслото, захарта, брашното + бакпулвера, яйцата, ванилията и портокаловата кора. Изсипете половината смес в тавичката и я загладете. Отгоре разпределете плодовете, в случая малините  ( ако са замразени е нужно да са добре изцедени от излишната вода ) и покрийте с останалата част от тестото. Загладете, поръсете с филираните бадеми и печете 40 - 50 мин до златист загар. Охладете кейка, поръсете с пудра захар за разкош и консумирайте без мярка :)



 Може да го споделите с чаша топло мляко или ароматен чай!

18.01.2012 г.

" Шоколадова торта "

С пожелание за хубав и успешен  ден ви поднасям  шоколадов еликсир потопен в пухкав ангелски облак от захарен белтък!

Вдъхновението за тортата е от   календара за 2012 г. на списание Good Food. Нарича се Шоколадово - карамелена торта с " ангелска глазура "!



Продукти за блата:

  • 150 гр. натрошен тъмен шоколад
  • 300 гр. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер 
  • 300гр кафява захар
  • 50 гр. какао
  • 200 мл. олио
  • 150 мл. заквасена сметана
  • 150 мл. вода
  • 3 яйца
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция
* Ползвах 100 гр млечен и 50 гр черен шоколад, затова намалих грамажа на кафявата захар на 230гр за да компенсирам  сладкия вкус!



Приготвяне:
 Натрошете шоколада в кухненски робот ( нарежете на ситно ). Поставете брашното, захарта, какаото, олиото, сметаната, яйцата, ванилията и водата в голяма купа и разбийте с миксер. Прибавете към сместа натрошеният шоколад, разбъркайте добре, изсипете в форма с 20 - 22 см диаметър. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса ( 140 градуса с вентилатор ) за 1ч. и 20
мин, докато дървеното шишче с което пробождате блата излезе чисто. Охладете добре блата и нарежете на 3 равни части.


Продукти за шоколадовия крем:

  • 100 гр шоколад ( натрошен )
  • 150 гр. заквасена сметана
  • 2 с.л. кафява захар 

Приготвяне:
Поставете, шоколада, сметаната и захарта в касерола, загрейте и бъркайте до хомогенизиране. Оставете сместа да изстине. 


Продукти за ангелска глазура  :
  • 500 гр. бяла захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 125 мл. вода
  • 1 с.л. течна глюкоза
  • 2 белтъка
Приготвяне:
В тенджера сложете захарта, водата, глюкозата и ванилията. Кипнете сместа докато получите бистър сироп. Отстранете сиропа от огъня, Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавяйте ( на тънка струя ) от горещия сироп и  продължавайте да бъркате, докато сместа стане пухкава и достатъчно гъста за нанасяне.

Сглобяване на тортата:

Когато блата е изстинал, го го срежете на три равни части. Намажете два от тях с  шоколадовия  крем.Като работите бързо, разстелете по малко и от ангелската глазура. Сглобете тортата и я намажете равномерно отгоре и отстрани с останалата глазура!

1. За мен беше огромно предизвикателство да приготвям сладкиши, най-вече оформянето на торти, покриването и декорацията  им с фондан. Благодаря на Саби от SABINA CAKES за подкрепата, рецептите и споделянето на опит!

2.Разбрах, че за перфектният десерт трябва да се спазват строго рецептата, точните мерки и да не се допуска компромис с качеството на продуктите!

3. С най-голямо удоволствие приготвям салати, но за съжаление нямам достатъчно в блога!
4. Вдъхновявам се от Кулинарни блогове, списания и ТВ предавания.

5. У дома разлиствам с удоволствие  дебела кулинарна книга в която винаги намирам нещо ново - " Съкровищница с Класически готварски рецепти " Джон Бътлър!

Нещо лично :)
 6. Приятелството е много скъпо за мен и смея да заявя, че имам за  Приятелки четири уникални Жени -  Бори, Гери, Коси и Нана, които обичам с цялото си сърце!





Поднасям с голямо удоволствие и респект наградата си на:





Желая ви шоколадов ден!



10.01.2012 г.

Торта " Ангел "

Торта  "Ангел " е за четвъртия рожден ден на  едно специално за мен дете! Приготвена с много обич и най - сърдечни пожелания за много здраве и късмет !
 Честит  Рожден Ден, Миа!





Продукти за блата:

  • 5 яйца
  • 125 гр. захар
  • 70 гр. брашно
  • 1 с. л. нишесте
  • 1 ромова есенция
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 2 с. л. настърган шоколад
  • щипка сол
Приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с 3 с.л. от захарта на сняг, жълтъците разбийте с останалата захар до побеляване. Със силиконова шпатула внимателно ги смесете, добавете постепенно брашното, нишестето, ромовата есенция и солта, портокаловата кора и шоколада, като бъркате, бавно и постепенно.Разпределете от сместа за блата равни количества върху хартия за печене, за да се постигне еднаква дебелина на блатовете.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * С за 8 - 10 мин. Наблюдавайте блатовете да не се препекат. В този случай приготвих един тънък  блат , който разрязах на две половини и кръгла  основа  за вита торта с с височина 20 см и диаметър 10 см.







Продукти за крема:
  • 500 мл млечна сметана 35 %
  • 4, 5 с. л. кондензирано карамелизирано мляко ( от руски супермаркет) може да се замени с любимият ви конфитюр.
Разбивате сметаната на сняг, след което добавяте от карамела количество по ваш вкус.


Маслен крем:

  • 30 гр меко масло
  • 30 гр пудра захар(пресята)
    1 с.л. прясно мляко
    Разбийте всички продукти до получаване на маслен крем.
    Тук може да наблюдавате стъпка по стъпка  сглобяване на вита торта!






Хубав и успешен ден ви желая! 

8.01.2012 г.

Вижте какво Ви забъркаха Марияна и Лео!





Представям ви, видео от предаването " Какво Ви забърка Лео ", в което двамата с Лео  приготвяме за вас   "Пролетни рулца със скариди и свежи зеленчуци "!




 Благодаря, на целият екип от предаването и лично на Лео за невероятното преживяване!

Забавлявайте се и гответе заедно с нас! :))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...