20.06.2013 г.

Сладко и Мармалад от Малини.


Летен аромат в бурканче, отвориш ли го в студените зимни дни усещаш енергията и топлината на слънцето, спомените за отминалата ваканция те стоплят, а филията със сладко е най вкусната закуска, която можеш да си подариш.





Продукти: адаптирано от Супичка

  • 1 кг. здрави и едри малини 
  • 1 кг. захар
  • 200 мл. вода
  • 1 ч. л. лимонтозу 

Приготвяне:
Измийте и подсушете подходящи бурканчета и капачки.
Измийте внимателно малините под течаща вода в гевгир. 
Сложете водата и захарта да заврат, докато получите прозрачен захарен сироп.
Поставете внимателно малините, варете на слаб огън и отстранете пяната, която се образува на повърхността.
Сладкото се вари до сгъстяване приблизително 35 - 40 минути, времето зависи от вашето желание за гъстота на сладкото и от сочността на плодовете.
Върху бяла порцеланова чиния сипете малко от горещото сладко, проверете за готовност с лъжица, като минете с нея през охладената смес - трябва да остане следа.
Прибавете лимонтозуто и варете още 5 минути. 
Сладкото се налива горещо, затворете  добре бурканчетата, обърнете ги, завийте ги добре докато изстинат напълно.






За да си приготвите мармалад ви е нужно, сито, лъжица и търпение. 
Изсипвате част от готовото сладко в ситото под, което има друг съд и с лъжица го притискате. Добре е ситото да не е много ситно, за да се отдели по-голяма част от плода. 


Малинов еликсир, с които можете да обогатите домашен сладкиш, вкусно кремче или любимата закуска на семейството. Приготвя се лесно и бързо, няма предварителна обработка на плодовете, което го прави още по приятен за консервиране.

17.06.2013 г.

Баклава - Чиизкейк.

Обичате ли баклава, а чиизкейк  ако се чудите кой десерт от двата да приготвите, ако това са любимите ви десерти и не можете да се решите, ето моето предложение за вас.
Баклава -Чиизкейк






Продукти: адаптирано от тук
  •  100 гр. орехови ядки
  • разтопено масло
  • 300 гр. безсолно крема сирене
  • 300 гр. заквасена сметана
  • 160 гр. пудра захар
  • 3 яйца
  •  1 ч. л. ванилова есенция
  • 10 фини кори за баница


Продукти за медения сироп:
  • 100 гр. пудра захар
  • 150 мл. вода
  • 125 мл. мед
  • пръчка канела или 1 ч. л. на прах
  • 50 гр. лешници и шам фъстък за поръсване



Приготвяне:

Първо започнете с медения сироп. Разбъркайте меда, водата, захарта и канелата в касерола и разбъркайте докато заври, оставете сиропа да ври на ниска температура за 20 - 25 минути. Поставете на страна сиропа до пълно охлаждане.
Запечете орехите  и ги нарежете на едро, към тях прибавете 80 мл. от медения сироп и разбъркайте добре.
В голяма купа разбийте крема сиренето, заквасената сметана и захарта, прибавете последователно яйцата и ванилията. 
В тавичката, която ще ползвате ( при мен е 22 см. ) подредете една по една корите, като мажете всяка с разтопено масло и меден сироп. Може корите да надстърчат малко от тавата - не е проблем, след изпичане ги  начупете и поръсете заедно с ядките.
Изсипете половината от чииз сместа върху корите, сипете с лъжица ореховомедната смес, не се старайте да е равномерно, но да има по цялата площ. Долейте останалата част от крема, печете в *предварително загрята на 160 С фурна за 1 час и 10 минути до постигане на златист цвят. Отворете вратата на фурната и изчакайте чиийзкейка да се охлади напълно, след това го прехвърлете в хладилника  и консумирайте след 12 часа, а най вкусен е след два дни. 
Полейте чиизкейка обилно с медения сироп и поръсете с лешници, шам фъстък или орехи.





13.06.2013 г.

Бонбони Брауни.



Продукти за 20 бр.

  • 100 гр. бял шоколад
  • 50 гр. масло
  • 4 с. л. кокосово мляко
  • 130 гр. кокосови стърготини
  • 20 бр. лешникови ядки
  • 100 гр. шоколад над 60%
  • 100 гр. млечен шоколад
* Ще са ви нужни силиконови форми за бонбони или лед. Формите, които ползвах са от Лидъл  за лед във формата на лимони и мидички.


Приготвяне:
Белият шоколад и маслото разтапяте на водна баня, добавяте кокосовото мляко и стърготините, разбърквате ги добре, оставете сместа на страни да се охлади. 
Разтопете на водна баня двата вида тъмен шоколад, съда в който е шоколада не трябва да се докосва до топлата вода, водата не трябва да ври, шоколада се разтапя най-добре само от топлите изпарения.
Разстелете от тъмния шоколад във всички отвори на формите, и ги поставете в хладилника за да се втвърди шоколада. Запълнете ги с охладената кокосовата смес, поставете по един лешник и върнете отново в хладилника. След 10 минути покрийте бонбоните с останалата част от тъмния шоколад и охладете за няколко часа преди да изкарате бонбоните от силиконовите форми.




9.06.2013 г.

Бонбони с плодов пълнеж и зеленчуков дип.


След голямото тортоправене ви предлагам две много бързи и полезни рецепти, с които да поглезите себе си и любимите  
хора!





Дип или пастет, наречете тази вкусотия както ви допада на вас, но не пропускайте да си я приготвите. Може да го хапвате върху филийка хляб, като дресинг за салата или добавка към паста, както направихме ние!



Продукти: вдъхновена от Соня
  • 500 гр. пресен грах с шушулки
  • 1/2 плод авокадо
  • листа мента
  • 5 с. л. зехтин
  • сока от 1/2 лимон
  • копър
  • 3, 4 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • кедрови ядки за поръсване

Почистете граха и го сварете с ментовите листа до готовност, оставете го да се охлади. Пасирайте всички продукти до гладко пюре. Залейте със зехтин, поръсете с кедрови ядки и лют пипер на вкус.







Сурови бонбони в шоколадова обвивка.


  • 200 гр. сушени плодове ( 2 смокини, кайсии, червени боровинки, стафиди)
  • 100 гр. ядки ( орехи, лешници и тиквени семки)
  • 1,2 с. л. мед
  • 1 с. л. кокосово масло
  • 200 гр. шоколад  (  веган шоколад 70 %  како )





Накиснете за 4 - 5 часа плодовете и ядките във вода, измийте ги добре.
Смелете всички съставки без шоколада в блендер.
На водна баня разтопете шоколада.
Намажете  формите за бонбони или силиконови форми за лед с разтопения шоколад, поставете  ги в хладилника докато стегне шоколада. Разпределете плодовата смес по равно, покрийте я с останалия шоколад и отново върнете в хладилника. Ако не разполагате с форми за бонбони можете да направите от сместа топчета, които да залеете с разтопения шоколад.





6.06.2013 г.

Торта " Кутия Подарък " и Торта " Суши ".

Две торти за мъже и нова рецепта ви поднасям днес!

Sushi Cake





Тортите са изненади за рожден ден  на две пораснали момчета от техните мили съпруги. По молба на едната дама  вкуса на крема  да е "основен сладкарски" се насочих към торта Милка от блога на Вероника




Тортата е неповторимо вкусна с коприненомеки кремове и нежен, ненатрапващ шоколадов вкус в пълна хармония с лешниковите блатове. Тортата е трудоемка, не се приготвя бързо, съдържа много продукти и остават доста съдове за миене, след като я завършите. НО, не се отказвайте всяка хапка си заслужава и труда, който сте положили в кухнята, ще бъде оценен  от близките ви , ще чуете любимият за всички домакини звук  "ммммммммммм вкусно".






За първи път изпълних рецептата за торта  "Кутия Подарък", в случая блата  беше пандишпанов  с цел да се избегнат ядките от оригиналната рецепта.  Споделям с вас опита си как да приготвите  тортата за да бъде декорирана с фондан, но ако нямате нужното време за декорация, подарете на вашите близки вкусна и домашно приготвена торта украсена с много обич и старание.  Времето, за което приготвих тортата  втория път, тогава бях по организирана и вече запозната с технологията на крема беше от 9:30 часа до 13:30часа -  сглобена тортата беше прибрана в хладилника за охлаждане. От това количество можете да получите двадесет парчета, макар и да изглежда лека от първата хапка, тортата е много засищаща и не може да се прекалява с нея. Следвах рецептата от Ginger Cookies, за съвети и споделяне на опит се отбивах при Ани от Sweet Magic.




Продукти за блата:

  • 10 белтъка
  • 250 гр. пудра захар
  • 300 гр. смлени лешници ( орехи или бадеми) запечени и обелени
  • 4 с. л. брашно ( размера на лъжиците на всеки е индивидуален, при мен не са от най-големите)
Приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг с пудрата захар, прибавете ядките и брашното на три пъти и бъркайте внимателно със силиконова шпатула. Разделете на четири равни части, ако искате по- висока торта или ще декорирате с фондан,  ако е без декорация разделете сместа на три равни части. При мен тавичките са 23 см. но блатовете се свиват при изпичането.
Печете в предварително загрята на 180 С за 10 - 11 минути.





Продукти за крема:

  • 10 жълтъка
  • 1 литър прясно мляко
  • 3 пудинга с варене ванилия на " др. Йоткер"
  • 250 гр. масло ( меко на стайна температура )
  • 300 гр. млечен шоколад "Милка"
  • 300 гр. бял шоколад " Милка "
  • 120 гр.  или  150 гр. захар ( грамажа преценете според вашия вкус )
  • 400 мл. сладкарска сметана
  • 2 желатина на "др. Йодкер"

Приготвяне на крема: 
В касерола сипете 800 мл. от млякото и захарта, наблюдавайте млякото докато заври.
В останалите 200 мл. мляко разбийте жълтъците и  трите пудинга.
Отместете от котлона заврялото мляко и наливайте  от яйчната смес на  тънка струя, като бъркате интензивно, за да не се пресекат жълтъците.
Върнете млечната смес на котлона ( на слаба степен) и продължавайте да бъркате, докато получите гъст крем, ако получите бучици, разбийте крема с миксер.
Когато крема е готов го отстранете от котлона и към него прибавете мекото масло, пригответе желатина според указанията на опаковката и го прибавете към топлата смес, като бъркате интензивно или ползвате миксер на ниска степен. 
Разделете крема на две равни части, получават се две части по 800 мл. 
В два  стъклени съда начупете шоколадите, разтопете ги на водна баня, като водата не трябва да ври и стъкления съд  не трябва да се допира до водата, шоколада  се разтапя само от изпаренията. Изчакайте разтопеният шоколад да се охлади малко и го прибавете, белия към едната част и млечния към другата част от крема. Покрийте плътно крема с домакинско фолио ( фолиото допира крема) за да не се получи твърда кора при охлаждането му. 
Разбийте течната сметана, докато получите твърди връхчета, разделете я на две равни части и я прибавете към двата крема. Поставете кремчетата в хладилника за охлаждане.






 Това са сушита от пандишпаново руло с пълнеж от домашно сладко от череши и шоколадов ганаш. 




Тук можете да видите друго предложение от мен за сладко суши- Тирамисуши

Сглобяване на тортата:
В метален ринг за торти подреждате, блат, крем, блат крем, като завършвате с блат за торта с декорация. Поставяте в хладилника за минимум осем часа. 
* В този вариант на сглобяване остава част от крема, аз го комбинирам с  бисквити ( Закуска с какао на Победа) и така се получава най-вкусната бисквитена торта :)


Шоколадов ганаш:
  •  200 мл. течна сметана
  • 200 гр. шоколад 65%
  • 1ч.л. масло







Ронка, благодаря ти за прекрасната рецепта!


*Ганаша пригответе от предния ден. Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото. Поставете сметаната в огнеупорен съд и я затоплете до момента преди завиране. Постепенно изливайте шоколада към сметаната, като бъркате бавно до получаване на хомогенна смес. Оставете ганаша на стайна температура и го  бъркайте периодично. Измажете тортата с охладения ганаш, върнете отново във хладилника и повторете измазването докато постигнете желания ефект за гладка  с прави ъгли торта.



Първата ми орхидея.










Това е орхидеята, която ползвах за модел. 


Тази торта приготвих за бащата на Близнаците, който много обича суши и се събираме заедно  да си приготвяме, 
надявам някой път да го снимам преди да бъде консумирано, за да  споделя опита си с вас!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...