30.04.2013 г.

Великденски сладки от Ливан - Мамул

Нямам търпение да ви споделя тази невероятна рецепта за Ливански великденски сладки. Опитах тези десерт от моя приятелка, с която скоро ще ви представим традиционно Ливанско меню. Рецепта за тези бижута е подходяща и за пост, като  замените краве маслото с кокосово.


Красивата кутия, която виждате е много скъп подарък от Ина! Инче, благодаря ти от сърце за милият жест!



 Великденска  Декорация във винтидж стил, вдъхновена от кутията с рози!

Продукти за курабийките: - 20 бр.

  • 3 ч. ч. грис
  • 1 ч. ч. разтопено масло - кокосово масло за веган вариант
  • 1/2 ч. ч.  брашно
  • 150 мл. вода
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. суха мая
  • щипка сол
  • *1 ч. л. розова вода или вода от портокалов цвят  ( за съжаление аз нямах от тези аромати, но те предават невероятен послевкус )


Продукти за пълнежа:

1-ви вид:
  • 80 гр. почистен суров чам фъстък
  • 1 ч. л. канела
  • 1 - 2 с. л. кафява захар ( пудра)
  • 1 к. л. течна ванилия

Нарежете на ситно ядките и ги смесете с останалите продукти.

2 -ри вид:
  • 6,7 почистени и нарязани фурми
  • 2, 3 с. л. стопено масло
Намачкайте с вилица фурмите и маслото.

Приготвяне:


Пригответе от предната вечер смес от гриса и маслото, като ги разбъркате много добре. Нужно е тази смес да престой 9 - 10 часа за да се напой гриса. След изминалото време в чашата с топла вода изсипете маята и захарта, оставете сместа да шупне за 10 минути, прибавете останалите продукти към маслената смес и шупналата мая,  омесете меко не лепнещо тесто. Оформете 20 топчета. Направете дупка във всяко топче с пръст, запълнете плътно дупката с пълнеж и затворете топчето с въртеливи движения. Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 20 мин. След като изстинат поръсете обилно с пудра захар!




*От скоро Блога  е  с нов домейн - http://www.mary-anfusion.com/
Тук може да разгледате други Великденски идеи от мен!




9.04.2013 г.

Три торти - за Св. Валентин, за осми март и за Рожден ден!

Днес съм ви подготвила много богата  публикация - три торти и  гостуване в любим кулинарен блог.


Торта за моето момче, за празника св. Валентин!


Рецептата е на Ева Тонева, торта с много богат лешников вкус в хармония с пухкави какаови   блатове.



Торта за Рожден ден

Тази торта приготвих специално за на наш много близък приятел.


Рецептата за нея е:
Блатове : Торта за 8-ми март ( рецептата по долу)
Крем: "Торта Винтидж" - замених шампанското с малиново вино и малините с ягоди
Шоколадовата декорацията е отново вдъхновение от Ева Тонева
размери на тортата 26 см. - 13 см.







Торта за 8-ми март.




Тортата за 8-ми март приготвих след специална покана за гостуването ми в любим  кулинарен блог. В това райско кътче на вкусно и домашно приготвената храна, може да намерите голямо разнообразие от красиво поднесени ястия от световната кухня, рецепти за всеки християнски или национален празник и още много апетитни, съблазнителни и  изкушаващи ясти. Можете  да се  разходите  по едни от най- красивите места в България и Европа. Насладете се на това уютно, ароматно и красиво място " my candy kitchen " 
За мен беше огромно удоволствие да съм гост на толкова мил и талантлив блогър, да съм редом в "Канапе" с едни от най - любимите ми кулинари от които черпя вдъхновение! Кате, благодаря за жеста и оказаната чест!

Ароматна с фин плодов мус, парченца свежи плодове, шоколад и какаови  блатове напоени с бакарди.  Декорирана в нежен,  романтичен винтидж стил с  любимите ми божури.





Продукти за блата (адаптиран от тук)

  • 6 големи  яйца
  • 200 гр. захар
  • 150гр. брашно
  • 30 гр. какао
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 50 гр. царевично нишесте  

Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 С. Поставете хартия за печене в съда които сте приготвили: в случая съм използвала две тавички от 20 см. и две тавички от 8 см. ( метални кутии от бисквити ) Намажете с мазнина дъното и стените на съдовете. Разделете жълтъците и белтъците от яйцата, разбийте белтъците на пяна,  постепенно добавете захарта до получаване плътен крем. Добавете леко разбитите жълтъци, като бъркате с дървена лъжица или силиконова шпатула, добавете останалите сухи съставки ( пресети предварително). Разпределете сместа на равни количества в тавичките и печете 20 - 25 мин. След изпичането на блата го  оставете да изстине във формата за 5 мин. извадете го и поставете  върху метална решетка да се охлади напълно. Разрежете блата на две равни части с къдрав нож, ако печете в една форма блата позволява да се нареже и на три части.

Първи етаж на тортата след 12 часа охлаждане в метален ринг.



Бананов мус:

  • 4 банана - 400 гр. плод без кора
  • 500 мл. сметана
  • 200 гр. кондензирано мляко
  • 15 гр. желатин
  • 200 - 300 гр. ягоди
  • парчета от любимият ви шоколад
  • бакарди или друг ароматен алкохол за сиропиране на  блата
Накиснете желатина, разтворете според указанието на опаковката. Пасирайте бананите, в подходящ съд ги затоплете с 200 мл. от сметаната, прибавете бъркайки разтвореният желатин и оставете сместа да изстине, като разбърквате периодично. Разбийте останалата сметана с кондензираното мляко. Когато банановата смес е напълно охладена я прибавете към битата сметана, като бъркате внимателно с дървена лъжица. Охладете сместа в хладилника, като бъркате периодично докато крема пада тежко от лъжицата. 
Измийте ягодите, отцедете ги добре и нарежете на едри парчета.





Сглобяване на тортата:
В метален ринг, поставете част от блата, сиропирайте  го равномерно ( ако декорирате тортата с фондан блата не трябва да е много напоен) поставете част от крема, поръсете с нарязаните ягоди и шоколада, покрийте ги с още малко крем,  така редувайте до изчерпване на продуктите. За да сглобя втория етаж използвах кутията, в която изпекох блата, като поставих домакинско фолио от вътре. Поставете готовата торта  за охлаждане в хладилника за 12 ч. 

Шоколадов ганаж за измазване на тортата: адаптиран от тук
  • 250 гр. шоколад 65 %
  • 1 с.л. масло
  • 500 мл. сметана 35%
*Ганаша пригответе от предния ден. Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото. Поставете сметаната в огнеупорен съд и я затоплете до момента преди завиране. Постепенно изливайте шоколада към сметаната, като бъркате бавно до получаване на хомогенна смес. Оставете ганаша на стайна температура и го  бъркайте периодично. Измажете тортата с охладения ганаш, върнете отново във хладилника и повторете измазването докато постигнете желания ефект за гладка торта.

Божура изработих от метална форма, която оформих сама с клещи.



Декорирайте тортата по ваш избор, може да я поръсите с цветни или желирани бонбони,или да поставите свежи пролетни цветя!






Кате, благодаря ти за милата покана, на мига в която я получих тортата беше планирана и изпълнена.  Божура, макар и малко деформиран от две малки ръчички  е за теб и те очаква!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...