29.11.2012 г.

" Медена торта "








Един от най-вкусните десерти, които съм приготвяла. Съчетала съм  две рецепти от любими блогъри, блата е адаптиран  от Диди и  меден мус с малки изменения от Ева Тонева .



Продукти за блата:
  • 100 гр. брашно
  • 100 гр. смлени фино лешници
  • 40 гр. сушени смокини ( измити и подсушени ) или стафиди
  • 100 гр. мед
  • 6 яйца
  • настъргана кора от един портокал
  • щипка сол
Тортата е с размери 20 - 25 см. използвах две форми с големина 20 см.  изпекох три блата, който разрязах на половина. Може да приготвите  два блата  в по - голяма форма от 25 см. 
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса С. Намажете формата за блата с мазнина и покрийте дъното с хартия за печене. Нарежете смокините на ситно, поръсете ги с малко от брашното за да не залепват. Отделете жълтъците от белтъците, белтъците разбийте на сняг. Жълтъците, меда, портокаловата кора   разбийте заедно с четири супени лъжици вода. Към  тази смес добавете брашното + солта, смлените лешници и сушените плодове - постепенно до усвояване на продуктите, добавете внимателно разбитите белтъци, като бъркате от долу на горе със силиконова шпатула. Разделете на три равни части сместа изсипете във формите и печете 20 - 25 мин. Проверете с дървен шиш за готовност. Не препичайте блатовете за да са меки и сочни.
Оставете изпечения блат за 3,4 мин в тавата и след това го поставете до пълно охлаждане върху решетка.





Продукти за меден мус:
  • 250 гр. течен мед
  • 5  жълтъка
  • 3 белтъка 
  • 500 мл. течна не подсладена сметана 35 %
  • 10 гр. желатин
Приготвяне:

Разтворете желатина според указанията на опаковката. Разбъркайте с миксер жълтъците с меда на водна баня за 8 мин. докато се сгъсти крема и удвои обема си. Отстранете купата от водната баня и прибавете желатина. Оставете крема да се охлажда, като го разбърквате периодично. Разбийте сметаната до меки върхове, а белтъците на сняг, внимателно ги прибавете,  към яйчения крем. Поставете муса в хладилника за около един час, като го разбърквате периодично. 


Топинг за блатовете:
  •  1 бурканче сладко от кайсии или друго с кисела нотка
  • 100 мл. червен вермут или друг сладък  алкохол
Разбъркайте двата продукта за заливката.
Ако не желаете да присъства алкохол може да го замените с прясно мляко или вода.



Сглобяване на тортата:
Пригответе метален ринг за торта. Разрежете с назъбен нож всеки от блатовете, поставете първия блат върху подноса, напоете го с топинга, поставете обилно количество от муса, редувайте така до изчерпване на количеството продукти. Поставете внимателно металният ринг  и уплътнете внимателно. Охладете тортата за минимум 8 часа, най - вкусна е на следващия  ден. 


27.11.2012 г.

Кара дере и торта " Морско дъно "

Малко слънчеви лъчи в студените ноемврийски дни.



Кара Дере е едно от малкото места без инфраструктура, тук хората търсят спокойствие, чист плаж и много летни преживявания. 
Това беше първата ни почивка на  палатка, завърнахме се очаровани и силно впечатлени, заредени с невероятни емоции и преживявания!



 Нашият заслон - оборудвани с всичко необходимо, спални за родителите и децата, прибори за готвене, скара, вода, храна, хладилни чанти, надуваеми дюшеци, лодка, въдици и т. н.


Сутрин гледката е неповторима, отваряш "вратата"  и пред теб се открива необятното море.





Цял ден плаж, игри и любими занимания.



Най- прясната риба, осигурена от моите момчета - от морето в тигана,


паеля с помощта на големите хранителни вериги,

 пресни рапани и
салата от рапани с лук и босилек.


Всякакви удобства си създават плажуващите.


 Морето е много забавно, но бурно и опасно.


Нощите са романтични и тихи,  чува се само  шума от вълните и китарите на съседите.


До нови срещи Кара дере!



**************

Торта " Морско Дъно " приготвих за много близки наши приятели!
Събин и Делян, бъдете здрави и много щастливи!














Тортата е с какаови блатове и шоколадов мус, покрита е с бял фондан, който оцветих със смес от зелена и синя гелообразни бои, сива с блясък прахообразна боя и малко алкохол. За декорация ползвах  молд  с морски мотиви, който ми преотстъпи Ани. Сандъчето е с пълнеж от стериопор, а табелите и  рибите са ми любимите елементи.

13.11.2012 г.

Руло с тиква, нар и маскарпоне!

Ароматно, плодово, сладко и много вкусно - това е рулото, което ви предлагам днес.







блата адаптиран от тук 




Продукти за блата:
  • 5 с.л. пудра захар за поръсване на  памучна кърпа
  • 230 гр. сварена тиква - пасирана
  • 120 гр. пълнозърнесто брашно ( може да замените с бяло )
  • 120 гр. захар от захарно цвекло - придава неповторим аромат
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. микс от подправки - канела, сух джинджифил, индийско орехче, карамфил и кардамон
  • 1/4 ч. л. сол
  • 3 яица




Продукти за крема:
  • 500 гр. меко сирене Маскарпоне
  • 220 гр. заквасена сметана - Данон
  • 4, 5 с. л. кондензирано мляко или пудра захар
  • плода от един нар






Приготвяне на блата:
Загрейте фурната на 180 градуса С. Пригответе тава с размери 35 - 40 см. застелете я с пергаментова хартия. Поръсете чиста памучна кърпа с пудрата захар и ги оставете настрани.

В купа смесете  - брашното, бакпулвера, содата, солта и подправките. В друга купа разбийте яйцата, захарта и тиквата докато се разбие захарта. Добавете към яйчената смес сухите продукти, разбъркайте добре и разстелете сместа  равномерно в тавичката. 
Изпечете за  13 -15 мин. 
Още топъл извадете изпеченият блат и го поставете го върху кърпата с пудрата захар, отстранете пергаментовата хартия и навийте внимателно блата заедно с кърпата. Поставете го на скара докато изстине.
Приготвяне на крема.
Разбийте мекото сирене с миксер, добавете заквасената сметана и кондензираното мляко.
Развийте внимателно изстиналото руло, отстранете кърпата, разстелете равномерно крема и поръсете със зърната от нар.  Навийте рулото и след един час охлаждане се насладете на този прекрасен десерт с есени плодове!




Зърната нар изпълват всяка хапка с вкусен и свеж сок, който е  в пълна хармония с ароматите на рулото.

12.11.2012 г.

Яз. Доспад и Орлов поглед.

След разходката в Пампорово, поехме към яз. Доспат. Въпреки краткия ни престой успяхме да посетим повечето забележителности в местността.





Красивата гледка беше всяка вечер пред очите ни.




Отседнахме в соц бунгала с прилични условия, но природата около нас, липсата на огромни хотели и навалицата от черноморието направи това място "луксозно" и неповторимо.





В един от дните поехме към връх свети Илия за да се насладим на гледката " Орлово око ".

 "Триградското ждрело"






 Пред Ягодинската пещера ни очакваха любезни екскурзоводи, които ни предлагаха офроуд изкачване до " Орловото око ".

 Имахме избор за модела на  превозното средство.


Изкачването беше много екстремно и супер яко, както казаха децата.







 Гледката е неповторима и неописуема,  на това място усещаш величието на природата и виждаш каква малка частица си от този свят. 







На връщане се разходихме из село Ягодина и хапнахме вкусни пърленки.



На път за дома, пред нас се откри много живописна гледка.
 язовир Въча

Басейна е с гледка към язовира, ако желаете може да го изпразните за да поиграете футбол, а после да пиете по една Каменица ;) Познахте ли го?



С това приключи нашата почивка в Родопите, следват морски приключения!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...