17.07.2012 г.

Остров Свети Иван и Миди с Узо.

С пожелания за  плажно настроение, слънчеви лъчи и морски вълни, споделям с вас
един прекрасен ден. Заобиколени от кристална морска вода и плаж от мидени черупки, отново ви представям изглед от остров Свети Иван и  неустоима рецепта за миди.










Продукти:

  • 2 кг. миди с черупки
  • 1 кг. добре узрели домати
  • 5-6 скилидки чесън
  • 2 см. пресен джинджифил - настърган 
  • 1/2 люта чушка - нарязана на ситно
  • 1 ч. л. сол 
  • 1 с. л. захар
  • 1/2 ч. ч. олио или зехтин
  • девисил или магданоз
  • 60-70 гр. кашкавал 
  • 60 мл. Узо

Приготвяне:

Сварете мидите до готовност или докато всички се отворят. Почистете ги от едната черупка, 
оставете ядката в другата, може да поставяте по две ядки в по - големите черупки, подредете ги в тава и ги полейте с половината  узо. Пригответе доматеният сос - обелете доматите и ги нарежете на много ситно. Загрейте мазнината добре, сотирайте скилидките чесън и добавете нарязаните домати. След като излишната  вода от доматите е извряла, добавете  захарта, лютата чушка, джинджифила, солта и накрая добавете останалото узо. Оставете соса да поври още малко за да се обединят ароматите, когато е напълно готов добавете ситно нарязан девисил.




Загрейте фурната на 180 градуса С. Всяка мида залейте обилно с доматеният сос. Настържете кашкавала и поръсете мидите. Запечете за 10 - 15 минути до златиста и неустоима коричка!



Узото не придава анасонов аромат, но мидите са с неповторим мек вкус, доминират аромата на джинджифила и лютата чушка!




Риболовен Кораб.

Кея.
Гаган пълен с рапани.


Паури
Пожелавам ви,  много усмивки, весели моменти с любими хора и много слънчеви лъчи!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...